Založ si blog

Zmätok na letiskách a nefungujúce letecké spoločnosti – obraz dneška

Pamätáte si na časy, keď bolo cestovanie relaxačné a vzrušujúce? Tieto spomienky v posledných týždňoch spochybnil chaos na letiskách po celom svete, najmä v Severnej Amerike a Európe. Letný nápor cestujúcich, ktorí od začiatku pandémie túžili a čakali na cestovanie, bol konfrontovaný s rozsiahlym nedostatkom personálu v dôsledku prepúšťania v rámci programu Covid-19, čo spôsobilo veľký tlak na letiská a letecké spoločnosti.

Pracovníci v cestovnom ruchu, ktorí boli kedysi považovaní za nadbytočných, sa dnes zdráhajú vrátiť do zamestnania kvôli nízkym mzdám, neistote zamestnania a zlým pracovným podmienkam. V dôsledku nedostatku ľudských zdrojov na celom svete tisíce cestujúcich zmeškali nástup do lietadla i lety pri čakaní ako z najhorších nočných môr, pričom ich batožina sa často oneskorila alebo stratila. A aby toho nebolo málo, mnohí zamestnanci leteckých spoločností, vrátane pilotov, protestujú proti únave, stresu a nedostatku personálu. Kvôli nedostatku pracovných síl letecké spoločnosti na celom svete zrušili tisíce letov a očakáva sa, že počas celej dovolenkovej sezóny ich bude zrušených ešte veľa ďalších.

Ktokoľvek, kto sa rozhodol spustiť vlnu hromadného prepúšťania v dňoch pandémie, mal zvážiť aj to, ako naberať a školiť nových pracovníkov, keď budú opäť potrební. Koniec koncov, očakávania boli známe v dostatočne veľkom predstihu, keďže desaťtisíce ľudí už deň po zrušení cestovných obmedzení hovorilo o dovolenke v zahraničí. Prečo sa teda tí, ktorých sa to týka, nezačali organizovať vopred, aby poskytli služby cestujúcej verejnosti?

Koronavírus nás privykol na novú kvalitu života – na prácu z domu v pohodlných podmienkach, na to, že je možné vystačiť si s menším množstvom peňazí, takže teraz nízke platy ponúkané v tomto odvetví poskytujú len malú motiváciu vrátiť sa do práce.

Z krátkodobého hľadiska by lepšie mzdy pre zamestnancov podnietili nábor, ale z dlhodobého hľadiska to skutočne neuspokojí všetky túžby zamestnancov. Samotný fakt, že ide o celosvetový jav, naznačuje, že ide o zásadný ľudský problém, ktorý by sa dal dokonca nazvať ako „mor lenivosti“.

Je zakázané oddeľovať príčinu od následku. V období pandémie sa ľudia zmenili zvnútra. Ich túžby a požiadavky vzrástli, takže dnes požadujú väčší komfort a nie sú ochotní vynaložiť veľké úsilie bez toho, aby za to dostali primeranú odmenu. Toto je vývojový trend v ľudskej spoločnosti a je to aj výraz pokračujúceho vývoja, ktorý si vyžaduje nové naplnenie.

Medzinárodný chaos v leteckom priemysle napokon ukazuje, akí sme neorganizovaní na sociálnej úrovni. Je to len ukážka situácie, ktorá pretrváva vo všetkých ostatných odvetviach hospodárstva. Sme dezorganizovaní vo všetkých oblastiach, pričom kríza ešte nedosiahla svoj vrchol. Pokiaľ problémy nevyriešime, utrpenie a frustrácia sa budú stupňovať do takej miery, že ich už nebudeme zvládať, vtedy si to určite na nás vynúti komplexnú zmenu.

Nedostatok prepojenia medzi nami a neuvedomovanie si našej ľudskej podstaty, najmä v dôsledku pandémie, odhaľujú jednoduchú skutočnosť, že si už nedokážeme užívať ani krátke dovolenky, ktoré boli ešte nedávno samozrejmosťou.

Ak sa neprebudíme, situácia sa bude len zhoršovať. Ľudská povaha „nezamrzne na svojom kvase“ – nezmení sa; túžba po získaní pôžitkov bude nútiť ľudí žiadať stále viac a viac. Zároveň sa prirodzene stávame lenivejšími, sebeckejšími a chamtivejšími. Tak ako teraz nie sú lety, zajtra nebudú ani vlaky,

hotely, reštaurácie a ktovie čo ešte, takže si budeme musieť poznať na vlastnej koži, že zmena je nevyhnutná.

Veľké spoločnosti pôsobiace v hospodárstve musia zaviesť nepretržitý proces vzdelávania s cieľom zvýšiť povedomie o tom, že žijeme v jednom jedinom prepojenom prírodnom systéme, v ktorom je ľudstvo na sebe navzájom závislé.

Práve toto počiatočné pochopenie situácie vyplývajúce z nášho vzdelávania v nás vyvinie nový postoj k životu a naučí nás, ako usmerniť našu egoistickú povahu, aby sa zharmonizovala s podmienkami vzájomnej závislosti a vzájomnej záruky. Z napravených a zlepšených vzájomných vzťahov budeme môcť ľahko motivovať pracovníkov a poháňať všetky systémy v ekonomike, aby sme sa v budúcnosti spoločne vyhli „výmoľom“ pri jazde v našej spoločnosti.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698396x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie