Založ si blog

Čaká nás hromadná samovražda?

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres minulý týždeň povedal, že ľudstvo čelí kolektívnej samovražde. Ako uviedol denník The Guardian, Guterres povedal na zhromaždení ministrov zo 40 krajín, ktorí sa v pondelok stretli, aby diskutovali o klimatickej kríze: „Polovica ľudstva je ohrozená v dôsledku záplav, sucha, extrémnych búrok a požiarov. Žiadny národ nie je imúnny. Napriek tomu naďalej živíme svoju závislosť na fosílnych palivách.“ Dodal: „Máme na výber. Spoločné činy alebo spoločná samovražda. Je to v našich rukách.“ Naozaj by som nebol prekvapený, keby ľudstvo postihol katastrofálny osud. Naše ego nám nedovoľuje myslieť na nikoho iného, len na seba. S týmto postojom „jedzme a pime, zajtra aj tak zomrieme“ (Izaiáš 22:13) si určite sami privodíme smrť.

Ale kým sa tak stane, čaká nás ešte nejedná tragédia. Lesné požiare zúrili počas víkendu v Európe, Severnej a Južnej Amerike; rekordné horúčavy zachvátili kontinent od Portugalska po Veľkú Britániu; sucho v Afrike, horúčavy v Indii a južnej Ázii a nespočetné množstvo paralelne idúcich katastrof, ktoré The Guardian nespomenul, sú iba predohrou toho, čo príde. Uvidíme, ako sa Zem obráti naruby; ľudia budú hľadať úkryty, ale nebudú mať kam utiecť, zostane nám len naša Zem. Pokiaľ nebudeme ťahať za jeden povraz a nepovznesieme sa nad svoje ego, toto bude istý osud ľudstva.

Pán Guterres tiež dodal, že verí, že riešenie spočíva v podpore obnoviteľných zdrojov energie. Povedal: „Ako akcionári multilaterálnych rozvojových bánk musia rozvinuté krajiny požadovať okamžité dodanie investícií a pomoci potrebnej na rozšírenie obnoviteľných zdrojov energie.“ Požadoval, aby banky zmenili svoje „zastarane koncepty a stratégie“, aby prevzali väčšie riziko a investovali do obnoviteľných zdrojov energie.

Tu sa v našich názoroch výrazne líšime. Nevidel som jediný dôkaz, že obnoviteľné zdroje energie zlepšujú klímu. Ako to vidím ja, cieľom programu zmeny klímy je pritiahnuť bohatstvo od všetkých ostatných a rozdať ho svojim zástancom. Nevidím, že by sa niečo dialo okrem prevodu peňazí k zástancom za zmenu klímy. V podstate hovoria: „Dajte nám peniaze, my už budeme vedieť čo s nimi“. Je to pevne daná hra, jednosmerná cesta a nič dobré z toho nepríde.

Môžeme prejsť na elektrické autá a vytlačiť benzín, prejsť na solárne panely na výrobu elektriny a zakázať uhlie, ale nezvráti to zmeny klímy. OSN je kulisou pre slová, ale to je všetko. Je to miesto, kde sa stretávajú tajní agenti z celého sveta, ale nie je to miesto pre pozitívne činy, ktoré pomôžu svetu. Takže ak niekto vkladá svoje nádeje do OSN alebo do ktoréhokoľvek z jej zástupcov, nemal by sa na to spoliehať; nebude z toho nič dobré.

Ak sa nechceme vrátiť do doby kamennej, našou jedinou nádejou je pomôcť si navzájom povzniesť sa nad naše ego. Nezvládneme to sami, ale môžeme si navzájom pomáhať.

Ego je základom ľudskej prirodzenosti; nič v nás nie je mocnejšie. To je dôvod, prečo ľudia radšej zomrú, ako by mali priznať porážku. A to nás vedie na kraj kolektívnej samovraždy.

Ak sa nám však podarí obrátiť svoj hnev z druhých na naše vlastné ego, ktoré nás štve proti sebe, potom máme šancu. Musíme si urobiť jasný obraz o našej budúcnosti, bez akýchkoľvek filtrov a uvedomiť si, čo pre seba a pre svoje deti pripravujeme. Možno, že ak sa na našu budúcnosť pozrieme triezvymi očami, budeme mať odhodlanie povzniesť sa, vyhnúť sa hroziacej apokalypse a obrátiť sa k rozumnejšej, ohľaduplnejšej, a teda udržateľnej ľudskej spoločnosti.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688457x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie