Založ si blog

Nový začiatok pre Latinskú Ameriku je možný

Cítim veľké sympatie k Latinskej Amerike a k mojim študentom v tejto krajine; sociálno-ekonomické otrasy, ktoré prežívajú, ma zarmucujú a zdieľam ich obavy a bolesť. Situácia v celom svete sa zhoršuje a ani latinskoamerické krajiny neočakávajú dobrú budúcnosť, najmä vzhľadom na vysoké životné náklady, k čomu prispieva aj nárast cien pohonných hmôt.
Nedávne protesty v Argentíne, Ekvádore a Paname, ako aj v ďalších latinskoamerických krajinách, ktoré vyvolala hospodárska kríza, sú pravdepodobne len predzvesťou sociálnych nepokojov v nasledujúcich mesiacoch. Je pravdepodobné, že vlády v regióne nebudú schopné splniť požiadavky ľudí na zníženie životných nákladov, aby upokojili ich obavy a nespokojnosť.
Na prekonanie krízy navrhujem, aby sa Latinskí Američania pokúsili znížiť svoje nároky na materiálny život a nezavádzali do svojho spôsobu života každý západný vzor, ktorý sa im ponúka. Je pre nich dobré viesť menej rozvinutý životný štýl a byť spokojní s tým, čo majú.
Rovnako západné krajiny by ich mali nechať ísť a nevnucovať im svoju kultúru a konzumný spôsob života, ktorý Západ považuje za znak pokroku a rozvoja. Popredný kabalista Jehuda Ašlag správne napísal, že „sa dozvedáme, aké strašné zlo spôsobujú tie národy, ktoré menšinám vnucujú svoju vládu a zbavujú ich slobody bez toho, aby im umožnili žiť svoj život podľa zvykov, ktoré zdedili po svojich predkoch. Nepovažujú sa za nič menej ako za vrahov.“ (Sloboda)
Tieto národy nezískajú mier a dobro prostredníctvom materiálneho rozvoja. Naopak, rozvinuté národy prinášajú autentickým národom na celom svete skazu, ako sa to kedysi stalo pôvodným obyvateľom Spojených štátov. Latinskí Američania sa už nedokážu uspokojiť s tým, čo majú, kvôli vplyvu Západu a nebudú schopní stabilizovať sa a zostať na rovnakej úrovni existencie ako západné krajiny.
Najväčším nebezpečenstvom, ktorému Latinská Amerika čelí, je nekontrolované šírenie a komercializácia nelegálnych drog, čo je veľmi nešťastné. Sú to krásne krajiny s dobrými ľuďmi, ale ničí ich snaha o umelé zvýšenie životnej úrovne.
Čím viac sa národ rozvíja, tým viac sa v ňom rozvíja sebectvo, s ktorým prichádza odstup, chlad a sociálne odcudzenie medzi ľuďmi. Prirodzené spojenie, ktoré kedysi existovalo medzi ľuďmi, živočíchmi a celou prírodou, teda pocit, že všetci sú spojení v jednom systéme, sa stráca. Je potrebné ho obnoviť prostredníctvom vzdelávania a následnou realizáciou, aby sme skutočne zažili trvalú zmenu k lepšiemu.
Veľmi sa mi páči charakter Latinskej Ameriky. Majú priamy prístup k druhým a k svetu. Nie sú to neúprimní ľudia, ktorí sa s vami pekne rozprávajú a pritom držia za chrbtom nôž alebo mačetu, nemajú zlomyseľné myšlienky. Dnes sa však vyvíjajú bez svojho dobročinného úmyslu, len podľa toho, čo sa im diktuje, nie podľa duše. Musia sa snažiť a do popredia postaviť vzájomné spojenie a uplatňovať vzájomnú starostlivosť a zodpovednosť, ktorá sa vedome stratila.

 

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701158x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie