Založ si blog

Nová definícia šťastia a bezpečnosti

Pre mnohých ľudí je šťastie pocit, že sú svojou spoločnosťou milovaní, akceptovaní a v bezpečí. Cítime sa bezpečne, keď máme víziu pozitívnej budúcnosti. Optimistický pocit z budúcnosti nám dáva dôvod žiť. Ak ho stratíme, stávame sa skľúčenými a niekedy dokonca schopnými samovraždy. Budúcnosť je pre nás dôležitejšia ako prítomnosť; rozjasňuje alebo zatemňuje prítomnosť, preto je veľmi dôležité, aby sme pochopili, ako si vybudovať bezpečnú budúcnosť, kde budeme obklopení láskou a priateľstvom.

V súčasnosti sa pre pocit bezpečia obklopujeme poistkami, dôchodkovými fondami a podobne. Ale v konečnom dôsledku sa len veľmi málo ľudí cíti pokojne a bezpečne, pokiaľ ide o budúcnosť.
V minulosti bola rodina zdrojom lásky aj istoty. Dnes sú rodinné väzby natoľko pretrhané, že sa na nich v núdzi už nemôžeme spoľahnúť. Cítime sa osamelí, žijeme v dobe odcudzenia a izolácie.

Namiesto toho, aby sme boli pripútaní k milujúcej rodine, sme dnes pripútaní k celému svetu. Ľudstvo sa stalo globálnou sieťou, v ktorej sa všetci cítia prepojení, navzájom sa ovplyvňujú a sú na sebe závislí. Ľudstvo akoby sedelo v člne, ktorý je unášaný rozbúrenými vodami; sme na sebe závislí kvôli prežitiu, ale neznášame sa a nechceme, aby ostatní na palube žili. V takomto stave sa samozrejme cítime neisto a nemilovaní.

Takýto stav v nás môže vyvolať chuť vzdať sa, ale môžeme ho vnímať aj ako výzvu, odrazový mostík pre ďalšiu úroveň nášho rozvoja. Aby sme to dokázali, musíme obrátiť vzájomnú negatívnu závislosť, ktorú nám vnútila realita, na pozitívnu, ako sú rodinné väzby, ktoré sme cítili kedysi.

V takýchto vzťahoch sa nechceme navzájom zničiť. Naopak, chceme sa vzájomne podporovať a pomáhať si. Tvorbou systému, v ktorom si všetci pomáhame, vytvárame spoločnosť, v ktorej sa každý stará o každého, a začíname vytvárať pocity lásky a bezpečia na sociálnej úrovni. Táto úroveň je oveľa obohacujúcejšia ako byť milovaný len niekoľkými členmi rodiny; je to úplne iné vnímanie spoločnosti, pocit blízkosti všetkých ľudí. Je to šťastie na novej, hlbšej a oveľa silnejšej úrovni.

V stave, keď sa všetci členovia spoločnosti cítia navzájom blízki, každý prispieva svojimi schopnosťami k spoločnému dobru a teší sa z prínosu ostatných. Spoločnosť sa stáva telom, ktorého členovia sú jeho bunkami a orgánmi: Každý z nich má svoju jedinečnú úlohu, ale všetci pracujú na tom istom cieli s rovnakou absolútnou oddanosťou a láskou.

Už teraz sme navzájom prepojení a závislí. Naše spojenia nemôžeme prerušiť, takže našou jedinou možnosťou je ísť vpred. Keďže sa tomuto procesu bránime, cítime sa čoraz viac vystrašení a osamelí vo svete, v ktorom sme závislí od nepriateľov. Ak tento proces prijmeme, budeme sa cítiť, ako som práve opísal, ako bunky pracujúce v harmónii pre blaho tela, cítiť sa bezpečne a milovaní všetkými.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 698882x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie