Založ si blog

Ako blízko sme k svetovej jadrovej vojne?

V súvislosti s vojnou na Ukrajine, napätím medzi Kóreami a situáciou na Blízkom východe generálny tajomník OSN Antonio Guterres tento týždeň varoval: „Ľudstvo dnes delí od jadrového vyhladenia len jedno nedorozumenie, jeden chybný odhad.“ Keď sme videli „cvičenia“, ktoré Čína uskutočnila v blízkosti Taiwanu počas návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej, a agresívnu rétoriku, ktorá tieto akcie sprevádzala, naozaj sa zdá, že sme jeden chybný krok od jadrovej kataklizmy. Napriek tejto nervozite si však nemyslím, že by krajiny proti sebe navzájom stlačili spúšť jadrovej zbrane, pretože každý chápe, že z jadrovej vojny už naozaj nie je cesty späť, a kto vie, či sa z nej ľudstvo spamätá.

Amerika vykonala veľmi významné cvičenie a podarilo sa jej ho dokončiť bez toho, aby sa niečo skutočne stalo. Nesmieme však zabúdať, že ľudia sú neustále vo vojne – je to v našej prirodzenosti. Čo sa podarilo teraz, nemusí sa podariť zajtra.

Vojny majú svoj dôvod. Ako už vieme, celá realita je prepojená a každý prvok ovplyvňuje každý iný prvok. Aj my sme súčasťou tejto siete, ale nevšímame si to a správame sa, akoby každý z nás žil vo svojom vlastnom vesmíre.

Vojny sú výsledkom stretu medzi zmyslom ľudí a národov pre individualitu a skutočnosťou, že sme všetci prepojení a závislí jeden od druhého. Keď sa stretnú protichodné túžby, snažíme sa vnucovať svoju vôľu vyzývateľovi, a keď sa nám to nepodarí, často sa uchýlime k násiliu. V dôsledku toho sa postupne učíme, že sme prepojení, a nie izolovaní, a že ak chceme viesť dôstojný život, nemáme inú možnosť ako spolupracovať. Učíme sa to však náročnou a tvrdou cestou, a to nemusíme.

Hoci sú vojny aktmi násilia, ich výsledkom je vždy väčšia inklúzia medzi bojujúcimi stranami. Trajektóriou reality je rastúce uvedomovanie si našej prepojenosti a vojna je násilný spôsob vzájomného začlenenia – výsledok našej neochoty urobiť to dobrovoľne.

Preto víťazom vojny nie je ten, kto má väčšiu armádu alebo ten, kto začne agresiu. Víťazom je včleňovanie, hoci si to ani jedna strana neželá.

V súčasnosti si nemyslím, že by nás od jadrovej vojny delil jediný chybný krok. Ak však budeme trvať na tom, že sa budeme brániť rastúcemu prepojeniu a začleňovaniu, stane sa to. O tom niet pochýb, pretože to je smer evolúcie našej reality.

Ak si zvolíme spojenie s jeho nespočetnými výhodami namiesto separácie a vzájomného odcudzenia, nielenže budeme čerpať výhody zo spolupráce a života v spoločnosti založenej na vzájomnej zodpovednosti, ale vyhneme sa aj pochmúrnej budúcnosti, ktorá nás čaká, ak urobíme tento jediný chybný výpočet. Dúfam, že v blízkej budúcnosti si to svet uvedomí a urobí správne rozhodnutie v záujme ľudstva a celého sveta.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688309x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie