Založ si blog

Stretnutie s Michailom Gorbačovom – vodcom, ktorý rozumel ľuďom

Odchod Michaila Gorbačova mi pripomenul krátky rozhovor, ktorý som s ním mal. Ešte predtým, ako som sa s ním stretol, som mal dojem, že je to naozaj iný typ politika. Nebol vo svojej podstate zlý, rozumel ľuďom a mal blízko k obyčajným ľuďom. Myslím si, že v nemožnom rámci, v ktorom pôsobil, robil, čo mohol, a to v prospech všetkých. Keby ho neboli zosadili z postu vodcu Sovietskeho zväzu, bol by pre svoju krajinu a pre svet urobil dobrého ešte viac.

V čase, keď som sa s ním stretol, v novembri 2005, bol už takmer štrnásť rokov mimo svojej funkcie. Napriek tomu sa stále snažil pomôcť urobiť svet lepším. Stretli sme sa na konferencii v japonskom Tokiu. V tom čase som bol členom Rady svetovej múdrosti („World Wisdom Council“ – WWC) a on bol čestným predsedom tejto organizácie, ktorú viedol profesor Ervin Laszlo.

Vtedy nadácia „Goi Peace Foundation“ so sídlom v Japonsku pozvala WWC na konferenciu do Tokia, aby sa zúčastnila na jej iniciatíve s názvom Vytváranie novej civilizácie. Hlavným bodom podujatia bola séria prejavov v sále v centre Tokia pred 5 000 poslucháčmi vrátane veľvyslancov a ďalších predstaviteľov zo 46 krajín.

Večer pred podujatím sa členovia WWC stretli na spoločenskom stretnutí, ktoré sa nieslo v uvoľnenejšom tóne než tie formálne diskusie. V ten večer som si vymenil niekoľko slov s Gorbačovom. Bol veľmi priateľský a neformálny, čo je to posledné, čo by ste od bývalého vodcu ZSSR očakávali.

V našom rozhovore som mu povedal, že oceňujem jeho úsilie urobiť svet lepším miestom. Odpovedal mi, že si váži, že som pochopil jeho zámery, a povedal, že je stále aktívny a snaží sa pomáhať všade a ako len môže.

Myslím si, že vzhľadom na okolnosti, v ktorých pôsobil, keďže pochádzal zo sovietskeho, komunistického prostredia, boli reformy, ktoré uskutočnil, ohromujúce, nepredstaviteľné, až kým ich skutočne nezačal uskutočňovať. V tomto zmysle bol naozaj priekopníkom a za svoj prínos ľudstvu si zaslúži úctu celého sveta.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688674x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie