Založ si blog

Povznesenie sa nad rozdielmi

Každý medzinárodný konflikt, ktorý sa súčasnosti odohráva, dokazuje to isté: Agresia sa nevypláca. Vzájomne sme sa na seba tak závislí, že neexistuje spôsob ako sa odchýliť od rovnováhy na jednom mieste bez toho, aby sa neodchýlila s celom systéme. Konkrétne na celom svete budúce roky potvrdia dve pravdy:
1) Nie sme schopní sa navzájom vystáť a ani trochu nám na sebe nezáleží
2) Nemôžeme žiť bez vzájomnej pomoci
Stred týchto protichodných skutočností nás donúti uvedomiť si, že sme ako kolieska na stroji. Každé koliesko sa otáča iným smerom, ale len vtedy, keď sa všetky kolieska otáčajú v smere, ktorým sa otáčať majú, stroj funguje správne. Pokiaľ by sa zmenil smer otáčania len jedného kolieska, tak stroj prestane fungovať.
Až keď si uvedomíme, pochopíme, že nám neostáva nič iné ako obrátiť boj do svojho vnútra. Budeme musieť bojovať proti svojej vlastnej nenávisti namiesto toho ,aby sme nenávideli druhých a to len preto, aby nenávisť nevznikla medzi nami ľuďmi.
Budeme si musieť uvedomiť, že práve rozdiely medzi nami pomôžu získať to, čo potrebujeme od ostatných a potom si to už nebudeme musieť zaobstarávať sami. Pokrok zvyšujúci úroveň, lepšie zdravie, výživa, vzdelanie, doprava, komunikácia, profesionálne príležitosti a všetky ďalšie výhody, ktoré moderné civilizácie ponúkajú, sú podmienené na rozdielnosti národov s jedinečnými schopnosťami a odlišnými oblasťami záujmov prospievajúcimi svojim dielom v globálnom systéme, ktorým, ktorým sa náš svet stal.
Rozdielom medzi modernými civilizáciami a starovekými jaskynnými ľuďmi pozostáva hlbším spojením a väčšou spoluprácou. Keby sme boli všetci rovnakí a robili tie isté veci boli by sme zaostalejší ako naši dávni predkovia, ktorí zliezli zo stromu, našli si partnera a žili s nim v jaskyni a navzájom sa ochraňovali pred predátormi.
Aj keby sme sa čo najviac snažili , smer vývoja k rastúcej spolupráci sa nedá zastaviť. Rovnako ako sa vyvíjali organizmy na základe vyššie vzájomnej závislosti a zložitosti väzieb. Ľudstvo sa vyvíjalo cestou stále väčšieho prepojenia, komunikácie a náročné systémy. Jedným z dôvodov, prečo sú prírodné organizmy úspešné a ľudská spoločnosť zlyháva je tým, že rôznorodosťou a jej výhodami sa bránime, zatiaľ čo príroda je využívaná.
Keby sme si uvedomili, že len náš silný individualizmus a sebaláska nám báni využívať našu rozmanitosť, možno by sme prestali bojovať proti ostatným ľuďom a začali by sme bojovať proti prvku, ktorý nás stavia proti sebe, proti nášmu vlastnému egu. Som presvedčený, že len uvedomením si, že náš skutočný nepriateľ nie je mimo nás, ale v nás samých. Výrazne by sa zdokonalil svet a my by sme užívali výhody, ktoré si dnes nevieme predstaviť

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688868x
Priemerná čítanosť článkov: 1898x

Autor blogu

Kategórie