Založ si blog

Čo urobil Einstein tak skvelé, že to pomohlo ľudstvu?

Einstein neurobil nič, čo by nám prospelo.

Okrem iného pomohol zostrojiť atómovú bombu a tiež povedal, že v našom svete existujú veci, ktorým nemôžeme rozumieť

Bolo by lepšie, keby on a ostatní jadroví fyzici neurobili nič. Dokázali by sme sa zaobísť bez jadrovej energie a samozrejme aj bez atómových bômb. Pri všetkej chvále, ktorej sa Einsteinovi dostáva, nepotrebujeme to, čo nám priniesol.
Vo všeobecnosti si myslím, že veda 20. storočia nepriniesla ľudstvu žiadny úžitok. Nechcem popierať jej úspechy, pretože veda urobila pomerne veľa. Problém je v tom, že naše vedecké objavy a úspechy sa obrátili proti nám.

Pravdou je, že už nemusíme pracovať tak ťažko ako v minulosti. Vyrobili sme si rôzne prístroje a nástroje, ktoré nám poskytujú viac voľného času. Čo však robíme s týmto voľným časom? Vytvárame si čoraz viac starostí a problémov a čoraz viac vyčerpávame prírodné zdroje Zeme.

Nevidím, že by výsledkom nášho vedeckého pokroku boli šťastnejší ľudia. V minulosti sa ľudia oveľa viac venovali zmysluplným činnostiam aj na emocionálnej a duševnej úrovni. Trávili viac času počúvaním veľkých hudobných diel, návštevou divadiel, čítaním rozsiahlých románov a inej literatúry. Dnes sú k sebe ľudia oveľa menej pozorní. Stále viac sa stretávame so sklonenými hlavami, ktoré si prezerajú telefóny a bezmyšlienkovite blúdia na sociálnych sieťach.
Zažívame oveľa viac depresií, osamelosti, úzkosti, stresu, zneužívania drog a samovrážd ako kedykoľvek predtým. Možno to je ilúzia, že sme šťastnejší, keď už nemusíme tak tvrdo pracovať ako v minulosti. Zároveň však vidíme, že menej práce a viac voľného času neznamená viac šťastia.

Hoci sa Einstein úprimne snažil vytvoriť lepší svet, myslím si, že on a mnohí jemu podobní nerozlúskli, čo je potrebné na to, aby sme sa stali šťastnejšími ľuďmi.
Toto všetko hovorím napriek tomu, že milujem a podporujem vedu. Problémom vedy nie je veda samotná, ale jej spojenie s ľudským egoizmom, keď chceme využívať vedu na ovládanie, nadvládu, manipuláciu či vykorisťovanie iných. Táto egoistická ľudská vlastnosť zmenila Einsteinove objavy na výrobu atómovej bomby.

Posolstvo tu teda nespočíva v tom, že by sme mali zničiť vedu, ale v tom, že by sme ju mali rozvíjať až po tom, ako napravíme ľudské ego. Najskôr musíme napraviť seba, t. j. naučiť sa zvrátiť svoj vrodený zámer robiť všetko vo svoj prospech na úkor iných a prírody, inak skončíme pri využívaní vedy a akýchkoľvek inovácii na svoju vlastnú škodu.

Ak by to bolo možné, rád by som sa vrátil do Einsteinových čias a namiesto rozvoja vedy by som zaviedol vzdelávanie zamerané na spojenie, ktoré by nás viedlo k náprave ľudského ega. Vedu by sme mali rozvíjať až po tom, ako vytvoríme systémy pozitívnych vzájomných vzťahov, ktoré sú nadradené našim vrodeným túžbam využívať a zneužívať iných.

Veda by potom priniesla ľudstvu úžitok. V dôsledku vzdelávania vedúceho k spojeniu by sme začali pociťovať ľudstvo ako svoju rodinu. Náš výskum by potom nikdy neviedol k výrobe zbraní a atómovej bomby, ktoré sa používajú na masové ničenie a ľuďom spôsobujú len úzkosť. Hľadali by sme len to, ako priniesť ľuďom šťastie, sebavedomie a bezpečie, tým, že by sme povýšili naše pozitívne vzájomné prepojenie nad naše škodlivé egoistické pohnútky.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 707912x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie