Založ si blog

Smrť sa začína, keď odídete do dôchodku

Mám 74 rokov a ďakujem Bohu za to, že pracujem každý deň. Od tretej do šiestej ráno učím múdrosť kabaly študentov, ktorí sa na lekcie naživo pripájajú z celého sveta, z rôznych časových pásiem. Potom sa ľahko prejdem, zacvičím si a po oddychu začínam druhú časť dopoludnia: stretnutia, rozhovory, televízne natáčanie a štúdium z pôvodných zdrojov kabaly.

Izrael je známy aj tým, že patrí medzi krajiny s vysokou priemernou dĺžkou života; priemer už prekročil 80 rokov. Aj tu, podobne ako v iných krajinách, prebieha diskusia o tom, či by sa vek mužov a žien, kedy odchádzajú do dôchodku, nemal zvýšiť. Je to tak nielen preto, že ľuďom dochádzajú peniaze, alebo že sa ešte chcú venovať rôznym projektom. Dôvodom, ako ukazujú štúdie, je aj fakt, že keď človek prestane pracovať, často upadá do depresie, prepadá samote a začína strácať zmysel života.

Kto prestane pracovať a myslí si, že potom sa začne dobrý život, mýli sa. Náš rozvrh sa uvoľní a problémy sa začínajú od chvíle, keď sa zobudíme. Človek rozmýšľa, ako vyplniť čas doobeda a čo bude robiť popoludní až do večera. A už vtedy sa začneme pýtať, prečo robíme určité veci automaticky. Čo budem robiť zajtra? A pozajtra? Tento stav nie je predlžovaním života, je to smrť v živote. Odpočinok sa stáva súčasťou smrti.

Na základe vlastnej skúsenosti podporujem to, aby sme pracovali aspoň pol dňa, niekoľko hodín ráno, nie viac. Ľudia, ktorí odchádzajú do dôchodku, často upadajú, prechádzajú zložitým procesom, zhorší sa ich kvalita života. Deje sa to preto, lebo sme nastavení tak, aby sme fungovali vo svete až do svojho posledného dňa. To cítim na svojom tele, na vlastnej koži.

Ak už človek odišiel do dôchodku, potom jedna rada odo mňa znie takto: Nadväzujte kontakty s ľuďmi vo vašom veku; toto spojenie je vždy dobré. Snažte sa zostať zdraví, užitoční, hraví a povzbudzujte druhých. Nestačí len sedieť na lavičke s priateľmi a rozprávať sa; pracujte spoločne, upratujte budovu, v ktorej bývate, umývajte schodisko, koste trávu v záhrade, pestujte zeleninu a kvety. Takéto činnosti môžu byť aj výnosné, zamestnajú vás a čo je dôležitejšie, udržiavajú zdravé vaše telo aj myseľ.

Predpokladajme, že uprednostňujete iné činnosti ako tie, ktoré sme práve spomenuli. Dobre. Hlavným cieľom je venovať sa činnostiam, ktoré pomáhajú rozvíjať komunitu, ktoré sú spojené so starostlivosťou o iných. Táto rada pre dôchodcov je rýchlym a užitočným spôsobom, ako sa môžu cítiť naplnení dobrom a ako tento pocit odovzdať iným. Toto je jediný recept pre starších ľudí, ktorý ich naplní odhodlaním starať sa o seba, pretože budú túžiť po väčšej angažovanosti a práci. Byť užitočný pre spoločnosť je spôsob, ako sa cítiť mladý, vitálny a silný.

 

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície „kto sa nám postaví, pôjde dole“

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707248x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie