Založ si blog

Čipy v mozgu nám vrátia zdravie alebo nás premenia na zombie?

Minulý štvrtok spoločnosť Neuralink, ktorú založil Elon Musk na vývoj mozgových implantátov, oznámila, že dostala povolenie od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na vykonávanie klinických skúšok na ľuďoch. Spoločnosť vyvíja čip, ktorý má po implantovaní do mozgu pomôcť ťažko ochrnutým pacientom ovládať externé technológie a komunikovať s okolím prostredníctvom pohybu kurzorov a písania na klávesnici len pomocou mozgových signálov. Odborníci sa domnievajú, že okrem pomoci ochrnutým pacientom by takéto implantáty mohli pomôcť aj pri liečbe slepoty a duševných chorôb. Musk dokonca vyjadril svoj zámer preskúmať možné aplikácie Neuralinku pre zdravých ľudí.

Tak ako sa umelá inteligencia stala neoddeliteľnou súčasťou našich životov, počítačové čipy implantované do našich mozgov budú čoraz bežnejšie. Vedecký pokrok sa nedá zastaviť, a ak sa má niečo stať, tak sa to stane. Otázkou nie je, či povoliť vývoj mozgových čipov, ale ako zabrániť ich zneužitiu.

Ako každá nová technológia, aj mozgové čipy sa budú používať na vojenské účely: ako zbrane. Ničivý potenciál zbraní vybavených týmito technológiami je obrovský. Jediný spôsob, ako zabrániť ich použitiu proti ľudstvu, je pozdvihnúť sa na vyššiu úroveň ľudskosti, nad súčasnú realitu neúprosného boja o moc.

Premena myšlienok na pohyby kurzora sa môže zdať neškodná, ale je v tom niečo viac. Aplikovanie tejto technológie na zdravých ľudí by mohla jej prevádzkovateľom umožniť kontrolu nad ľudskou mysľou, premeniť ich na zombie a prinútiť ich konať podľa vôle operátora. Toto nebezpečenstvo sa nám nezdá také ničivé ako napríklad jadrová zbraň, ale v nesprávnych rukách by mohlo spôsobiť oveľa väčšiu škodu.

Hoci vývoj jadrových zbraní stále pokračuje, ich zjavné desivé účinky odrádzajú štáty od ich použitia. Vážnejšie však je, že mozgové implantáty, ktoré ovládajú ľudské správanie, sú novým typom zbrane, a keďže sa nebojíme následkov, nič nebráni vládcom a magnátom túžiacim po moci, aby ich použili. Skôr než sa dozvieme, aké škody dokáže táto nová hrozba napáchať, ľudstvo sa môže ocitnúť v stave totálnej skazy.

Snáď jediným spôsobom, ako zabrániť zneužitiu tejto novej moci, je otvorená diskusia o jej možných ničivých dôsledkoch. Informovanosť môže byť naším jediným protiopatrením, našou jedinou obranou proti zbraniam na ovládanie mysle.

V konečnom dôsledku však verím v dobrý osud ľudstva. Buď si včas uvedomíme škodlivý potenciál počítačov ovládajúcich myseľ a zabránime ďalším tragédiám, alebo si katastrofu privoláme sami ako v prípade atómových bômb a až potom si uvedomíme, že sa musíme zmeniť. Nakoniec nazbierame silu, aby sme technológiu využívali múdro a v náš prospech..

Ľudská prirodzenosť je vo svojej podstate skazená a neúprosne nás tlačí k priepasti. Ľudia sú však schopní vyvodiť závery a zvoliť si svoj životný smer. Dnes vieme, že zničiť jedného znamená zničiť druhého, že ubližovanie druhým škodí ničiteľovi. Preto sa domnievam, že sa blížime k nezvratnému záveru, že nemôžeme pracovať v prospech iba jednej časti alebo segmentu ľudstva a že nikto nebude mať prospech, ak nebudú mať prospech všetci.

Akonáhle toto raz prijmeme, hoci sa to nášmu egu nebude nepáčiť, začneme sa správať spôsobom, ktorý je prospešný pre ľudstvo. Prosperita je možná len vtedy, keď sa vykorisťovanie a útlak stanú neprijateľnými. Keď budeme cítiť, nielen myslieť, ale skutočne cítiť, že technológia sa dá správne využívať len vtedy, keď sa používa v prospech všetkých, nielen v prospech mocnej menšiny.

 

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704257x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie