Založ si blog

Akú budúcnosť majú peniaze?

V súčasnej dobe nám peniaze zaisťujú pocit bezpečia a v podstate fungujú medzi nami ako spojivo: Ja ti dávam peniaze, ty mi dávaš peniaze a každý z nás od druhého niečo získa a niečo na úkor druhého zarobí.

Tieto „transakcie“ sú vlastne kópiou našich vnútorných vzťahov medzi nami: každý od druhého niečo chce a množstvom bankoviek vyjadríme hodnotu toho, čo si medzi sebou vymeníme.

Uzavrieme zmluvu so zamestnávateľom, pracujeme pre neho a dostaneme zaplatené. Takýto vzťah nájdeme nielen v obchodoch, ale v celej spoločnosti, vrátane vzťahov medzi manželmi. Žijeme vo vzťahoch, ktoré sú rovnocenné peňažnej smene, pretože neustále chceme od druhých niečo získať. Peniaze sú dnes ekvivalentom nášho egoistického úsilia, kedy túžime po potešení na úkor druhých a chceme za svoje úsilie dostať určitú odmenu.

Nakoniec sa ukáže, že nás peniaze prestanú na svojej egoistickej úrovni spájať, a budú použité na to, aby sa stali spojivom altruistických vzťahov. A skutočne, v určitej etape získame schopnosť merať altruistické úsilie peniazmi, budeme teda vedieť ohodnotiť množstvo toho, čo si navzájom odovzdávame.

Inými slovami, prechod od egoistických k altruistickým vzťahom nevyžaduje žiadne veľké revolúcie, ktoré by zmenili naše existujúce systémy. Stačí, keď zmeníme doterajší prístup k druhým a budeme diskutovať o tom, ako zlepšiť kvalitu našich vzťahov.

Prechod od egoistických k altruistickým vzťahom je však veľkou zmenou, pretože získavame ducha, kvalitu dávania. V tomto duchu, v kvalite obdarovávania, začíname cítiť, že žijeme na ďalšej, vyššej úrovni existencie: v duchovnom svete, kde cítime nekonečnosť a dokonalosť.

 

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 703962x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie