Založ si blog

Kde môžeme byť slobodní?

Riadime sa zákonmi prírody.

Existuje všeobecná sila prírody a z nej vychádzajú dve protichodné sily – odovzdávanie a prijímanie.

Žijeme medzi týmito dvoma silami a obe tieto vlastnosti nás ovplyvňujú.
Tu sa vynára otázka: Ako sa vyvíjame pod vplyvom týchto síl? Ako fungujeme? Do akej miery sme slobodní? Ako dokážeme tieto dve sily v sebe kumulovať a dávať ich do vzájomného vzťahu? Ako sa z nich môžeme vymaniť?

Ako by sme konali, keby sme nemali slobodnú vôľu? Kým by sme boli? Boli by sme ako roboti, ktorých vždy ovládajú?

To sú otázky, ktorými sa zaoberá múdrosť kabaly: ako tieto dve sily udržať v optimálnej rovnováhe a s ich pomocou sa vyvíjať tak, aby sme sa podobali samotným prírodným zákonom, aby sme povstali a dosiahli rovnocennosť formy s dávajúcou silou prírody. Práve tieto zákony nám dali možnosť riadiť tempo nášho pokroku pri ich prijímaní na seba.
To je zmyslom našej slobodnej vôle.

Až doteraz sme boli vždy pod kontrolou. Čo to znamená?

Zdá sa, že príroda do nás vložila kvapku egoizmu – túžbu užívať si na úkor druhých, a potom to skúša znova a znova, a následne dostávame impulz smerovať k najrôznejším egoistickým cieľom. Čím viac sa náš egoizmus nafukuje, tým viac sme ochotní smerovať k čoraz väčšiemu blahobytu na úkor iných. Príroda do nás neustále pichá injekčnú striekačku, až do nás nakoniec napumpuje egoizmus v plnej miere.

Naša doba sa vyznačuje tým, že sme do seba dostali plnú dávku egoizmu, už nie je čo dať do injekcie. Preto už nemáme kam utiecť.
Kam sa odtiaľto vyberieme? Čo budeme robiť?

Egoizmus sa navyše stal celosvetovým a neoddeliteľným. Na začiatku sme sa cítili dobre, pretože sme dosiahli egoistické celosvetové prepojenia a mysleli sme si, že všetko bude v poriadku. Keď však tieto prepojenia začali závisieť od všetkých, ukázalo sa, že sme protikladom prírody.

V tejto chvíli stojíme pred veľkou dilemou a musíme vyriešiť, čo s tým. Tam, kde nás dnes vrchol nášho egoizmu v spojení s napätými, celosvetovými zostrujúcimi sa vzťahmi vedie k čoraz väčším problémom, potrebujeme novú formu vzdelávania s obohacujúcim spojením. S takým, ktoré nás povedie k tomu, ako zmeniť naše egoistické spojenie na altruistické. Toto je kľúč k životu v harmónii a mieri vo svete.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 703033x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie