Založ si blog

Kam nás zavedie história?

Po prvé, čo je to história? História je vývoj túžob.

Začína od tých základných a najjednoduchších túžob, ktoré má každý človek – túžba po jedle, sexe a rodine. Naše túžby neustále narastajú a objavujú sa vyššie potreby, ktoré sa prejavujú v spoločnosti – túžba po peniazoch, cti, moci a vedomostiach. Rozvoj túžob je úzko spätý s vývojom spoločnosti, v ktorej si tvoríme komunitné, mestské, štátne a napokon aj celosvetové vzťahy.

Vidíme, ako sme medzi sebou bojovali podľa stupňa rozvoja našich túžob. Najprv sme bojovali medzi sebou v rôznych osadách a neskôr ako malé nesúrodé štáty. Nakoniec sme sa zjednotili v rôznych alianciách, aby sme mohli pokračovať vo vzájomnom meraní síl. Tento proces nás priviedol k tomu, čo máme dnes.

A čo máme dnes?

Dnešná úroveň rozvoja našich túžob nás privádza k čoraz väčšiemu uvedomovaniu si našej celosvetovej prepojenosti a vzájomnej závislosti, ktorá nám ukazuje nezmyselnosť boja proti sebe navzájom.

Povedzme, že jedna krajina sa uzavrie pred svetom. Čo by sa potom stalo?

Nedokážeme si v plnej miere uvedomiť, čo by takýto stav spôsobil. Svet by sa zastavil. Ovplyvnilo by nás to na viacerých úrovniach od našej úplne základnej schopnosti používať jednoduché prístroje a zariadenia, cez nedostupnosť niektorých potravín až po hospodárske ťažkosti a niekoľko ďalších javov. Skrátka, svet by zastal na mŕtvom bode.

Nemáme potuchy o tom, ako veľmi sme navzájom závislí a aké krehké sú naše životy. Dnes nemôžeme viesť svetovú vojnu, pretože žiadna krajina sa nestará len sama o seba. Medzi krajinami existuje vzájomná závislosť už na úrovni základných vecí, ktoré potrebujeme na svoje prežitie.

Predstavte si vývoj ľudstva ako stavbu, ktorú sme začali stavať pred mnohými tisíckami rokov. Na prízemí sme mali vlastnú záhradu, pivnicu a pestovali sme vlastné plodiny, t. j. mali sme možnosť zabezpečiť si každodenné potreby. Dnes žijeme na dvadsiatom poschodí tejto budovy a nemôžeme žiť tak ako kedysi na prízemí.

Spomínam si na svoje detstvo v malom mestečku Vitebsk so štvrť miliónom obyvateľov. Mali sme malý pozemok a veľkú pivnicu, ako všetci v tom čase. Skladovali sme tam zemiaky, kapustu, cesnak a cibuľu. Tieto produkty sme si pripravovali na rok dopredu, aby rodina nehladovala. Takto to bolo u väčšiny obyvateľov.

Dnešný svet je úplne iný. Dnes máme veľké obytné oblasti a mestá s viac ako miliónom obyvateľov. Ak by sa systémy, ktoré zabezpečujú ich základné potreby, zrútili, zažili by sme krízu globálneho rozsahu. Neuvedomujeme si, čo by sa stalo, keby niekoľko veľkých krajín prestalo zrazu fungovať.

Ak chceme ovplyvniť svet pozitívne, aby sa rozvíjal viac harmonicky a bol menej konfliktný, musíme si uvedomiť, že naša globálna vzájomná závislosť je čoraz silnejšia. Miliardy ľudí na tejto malej planéte sú na jednej lodi a preto by sme sa mali začať správať k ostatným ako k sebe samým, alebo aspoň ako k členom jednej celosvetovej rodiny.

História nás vedie k tomu, aby sme sa čoraz viac spájali. Ale, ak si máme naše čoraz väčšie prepojenie uvedomiť pozitívne, musíme sa naučiť, ako v tomto procese funguje naša prirodzenosť: že sme sa narodili do egoistickej povahy, ktorá chce mať prospech pre seba na úkor iných a prírody. Pri takomto spôsobe života nemôžeme byť nikdy skutočne spokojní a navyše, že pod vedením ega čoraz viac trpíme.

S rastúcim uvedomovaním si svojej prirodzenosti sa tiež musíme naučiť, ako ju obrátiť na novú prirodzenosť: harmonicky realizovať naše rastúce prepojenie a vzájomnú závislosť zmenou našej prirodzenosti z egoistickej na altruistickú. Ak upravíme naše výchovné, mediálne a spoločenské vplyvy tak, aby nás nasmerovali na túto zmenu – z egoizmu na altruizmus, potom budeme prežívať naše tesnejšie prepojenie ako ohromnú novú formu spokojnosti, šťastia a dôvery, ktorá naplní náš život. Ak nie, potom sa budeme ďalej rozvíjať prostredníctvom rastúceho utrpenia.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 703120x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie