Založ si blog

Je možné milovať zlého človeka?

Áno, je možné milovať aj ľudí, ktorí vykonávajú i tie najodpornejšie činy, pretože majú v sebe kúsok duše.

Musíme pochopiť, že medzi telom a dušou je rozdiel. To, že ľudia, ktorí vo svete konajú dobro alebo zlo, neznamená hneď, že majú dušu.
Duša sa nazýva „časť božstva zhora“. Sme stvorení z túžob užívať si, ktorým sa hovorí „telo“. Tieto základné potreby sa prejavujú na telesnej úrovni, kde sa snažíme užívať si prostredníctvom pôžitkov z jedla, sexu, rodiny, peňazí, cti, kontroly a vedomostí. Napokon sa v rámci našej túžby užívať si objaví maličký bod s túžbou, ktorá vychádza z vyššej duchovnej úrovne, ktorá je nad telesnou podstatou.

Namiesto toho, aby sme sa chceli tešiť len z osobného prospechu, tento malý bod túžby je zakotvený v kvalitách dokonalého sveta prírody – v láske a dávaní, ktoré presahujú hranice našich telesných túžob. Ak máme takúto túžbu, potom je v nás časť duše. V opačnom prípade, ak necítime túžbu povzniesť sa nad naše telesné túžby formou lásky a dávania druhým a prírode, potom človek nemá dušu, dokonca ani jej počiatočný bod.

Tento bod túžby môžeme prirovnať k semienku, ktoré musí byť umiestnené v správnych podmienkach, ako je úrodná pôda, vlhkosť, vzduch a dostatok slnečného svetla, aby sa z neho vyvinula kvitnúca rastlina. Inými slovami, tento bod duše musíme umiestniť na chránené miesto, ktoré je schopné rozvinúť ho do plne rozvinutej duše, ktorá môže milovať, dávať a spájať sa podobne ako bezhraničná kvalita lásky a darov prírody.

Kabalisti nazývajú tento bod duše, ktorý sa objavuje medzi našimi telesnými túžbami, „bod v srdci“. To znamená, že srdce, sú naše telesné túžby, kde pociťujeme pominuteľné potešenie a dočasné prežívanie a bod v srdci je túžba, ktorá je zakotvená v duši, kde môžeme pociťovať úplnú harmóniu, pokoj a večnú prítomnosť.

Ak v sebe cítime takúto túžbu, bod, ktorý vyvoláva otázky o zmysle života, o tom, prečo sme tu, kto sme, čo je realita, prečo je na svete toľko utrpenia a ďalšie základné existenciálne otázky, potom môžeme takúto túžbu umiestniť do prostredia, ktoré ju dokáže rozvinúť do stavu duše. Práve to učí múdrosť kabaly – ako rozvíjať bod v srdci, ako ho rozličnými spôsobmi objemovo nafúknuť a v rámci tohto objemu vypestovať pocit lásky, dávania a pozitívneho spojenia sa so všetkým i so samotnou prírodou. V tomto stave dosiahneme svoju dušu.

Preto k rozvoju našej duše musíme pridať lásku, starostlivosť a snahu dať jej všetko, čo je potrebné, aby mohla rozkvitnúť do svojho večného a úplného stavu. Avšak vo vzťahu k egoistickým túžbam nie je potrebné milovať nič z toho. Kabalisti nazývajú ego, t. j. túžbu užívať si na úkor iných a prírody, „zlým sklonom“ a to sa v konečnom dôsledku prejaví v stave smrti. Je od začiatku odsúdené na zánik, pretože zo svojej podstaty nemôže pociťovať žiadne trvalé potešenie a naplnenie.

Preto nemôžeme rozvíjať lásku, ktorá smeruje k egoistickej časti nás samých, kde pramení všetka deštrukcia a utrpenie. Lásku je potrebné rozvíjať v tej časti každého človeka, ktorá sa nazýva „ľudská“. Je to bod v srdci, ktorý sa môže rozvíjať plne milujúcim a odovzdávajúcim spôsobom, ktorý môže priniesť do sveta život a svetlo.

Egoistické túžby v nás sú v protiklade s altruistickou a nekonečnou silou prírody. Nepovažujú sa za „ľudské“, pričom slovo „Adam“ v hebrejčine pochádza zo slova „podobný“ („Domeh“), zo slovného spojenia „Adameh le Elyon“ („podobný Najvyššiemu“). Inými slovami, človek je ten, kto rozvíja svoj bod v srdci spôsobom, ktorý je podobný sile lásky a darov prírody. Tým sa posúvame na ľudskú úroveň podobnej prírode, kde objavujeme večnosť a dokonalosť altruistickej vlastnosti prírody. V takomto stave môžeme „milovať svojho blížneho ako seba samého“, t. j. odhaľujeme spoločnú silu lásky, dávania a pozitívneho prepojenia, ktoré sú v našej duši a ktoré spájajú naše body v srdciach do jednej duše.

Bez ohľadu na to, aký zlý je človek vo svojich egoistických túžbach, stále je možné usilovať sa o prebudenie bodu v srdci – časti Božstva zhora – v každom človeku. Vždy je potrebné snažiť sa nasmerovať vývoj človeka nad jeho egoistické túžby tak, aby objavil prirodzenú kvalitu lásky, dávania a vzájomného prepojenia – dušu, v ktorej sú všetci rovnako spojení v spoločnej túžbe, ktorá je podobná sile prírody.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704484x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie