Založ si blog

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou.
Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! A ten vzduch!“ „Nemysli si, motýlik,“ povedala trvalka, „zajtra si na to všetko zvykneš.“ „Pre mňa žiadne zajtra nebude,“ odpovedal motýľ a navždy zavrel oči.

Trvalka si zrazu uvedomila, že za tisíc rokov nevidela to, čo tento motýľ za jediný deň svojho života.

V tomto dialógu je hlboké ponaučenie o tom, čo my s našimi dlhšími životmi často prehliadame. Nie sme schopní vidieť začiatok a koniec – skutočnú podstatu života.

Predstavte si, že by sme mohli uvidieť celý svoj život za jediný deň. Potom by sme vedeli, že sme úplne iba v tomto dni, a chytili by sme sa ho, nepustili by sme ho z rúk a chceli by sme z neho vyťažiť absolútne maximum.
A čo je vlastne zvláštne v tomto jedinom dni? Je tu práve to spojenie medzi minulosťou a budúcnosťou. Väčšinou nám práve ono dáva pochopiť zmysel života. Inak žijeme, akoby sme necítili, kde sme.

Inými slovami, nie je to život, ak máme pocit, že nás všetko míňa bez našej účasti. Životom je skôr to, keď chceme využiť každý okamih, akoby bol náš posledný. Vtedy chceme vstrebať všetko, od začiatku do konca, vrátane toho všetkého, čo je medzi, akoby sme to všetko nasávali do seba tak, že až musíme lapať po dychu!

Samotný život je jediný okamih. Žiť v tomto okamihu a vyťažiť z neho maximum znamená dosiahnuť ho. A ako ho dosiahnuť? Dosiahneme ho tak, že budeme neustále hľadať odpovede na otázky – prečo nám bol daný tento život, čo sme mali urobiť a čo sme nemali urobiť, a či by sme snáď mohli ešte viac využiť túto vzácnu príležitosť, ktorá nám bola daná?

Potom príde ďalší okamih a my si môžeme položiť tie isté otázky na novej stránke a pokračovať v ceste životom rovnakým spôsobom.

Takto však svoj život nežijeme, hoci by sme mali. Žijeme pod určitými filtrami vnímania, ktoré uzatvárajú naše neustále existenciálne otázky, a spravidla sa plavíme prúdom života bez toho, aby sme z neho vyťažili maximum.

Príroda nás takto zámerne stvorila, aby sme si v skutočnosti nekládli príliš veľa hlbokých existenciálnych otázok, inak by sme rýchlo odhalili všetky tajomstvá života a nezostal by nám priestor na vyjadrenie našej slobodnej vôle a konania. Namiesto toho žijeme uprostred tajomstiev života, ktoré musíme neustále odhaľovať. Nie je to také jednoduché, ako keby niekto raz odhalil všetky tieto tajomstvá, spísal svoje zistenia a my všetci si teraz môžeme prečítať jeho knihu a presvedčiť sa o tom sami. Naopak, musíme sa ponoriť do seba, do života, do prírody a hľadať.

To je život. Ak budeme žiť podľa tejto línie, každý z nás dosiahne čosi svoje, pretože každý z nás má v živote jedinečnú úlohu. Zákony prírody, ktoré pôsobia mimo dosahu našej mysle, vedú každého z nás k nášmu jedinečnému koreňu, ale či každý z nás takýto cieľ skutočne dosiahne, neviem. Všetko je nám to určené zhora.

Táto chvíľa predstavuje priestor pre našu modlitbu – aby sme sa obrátili k sile, ktorá nás stvorila, udržiava a vedie, a požiadali ju, aby nás viedla čo najsprávnejším spôsobom. Mali by sme teda žiť tak, aby sme sa v každom okamihu snažili odhaľovať tajomstvá života.

Uväznené vnímanie – pochopenie našej skutočnej reality

23.06.2024

Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) rozpráva podobenstvo o mužovi, ktorý sa dopustil vážneho priestupku proti kráľovi a bol odsúdený na dvadsať rokov ťažkých prác v izolovanom väzení v cudzej krajine. Po príchode do väzenia tam spoznal ďalších podobne odsúdených väzňov. Trpel amnéziou, zabudol na svoj predchádzajúci život a veril, že toto opustené miesto je jeho [...]

Čo robiť, keď tak hlboko nenávidíte svet?

22.06.2024

Podobnú otázku som dostal na svojej facebookovej stránke od Diny: „Čo mám robiť so svojou nenávisťou k tomuto svetu?“ Dnes sa tak cíti mnoho ľudí. Ľudia nenávidia tento svet! Neznášajú ho! A mnohí sa dokonca pýtajú: „Prečo som sa narodil? Prečo by som mal na tento svet priviesť dieťa?” Je to skutočne tak. Blíži sa doba, kedy bude ľudstvo z tohto sveta úplne [...]

Zaoberá sa kabala talizmanmi a požehnaním pre šťastie?

20.06.2024

Kabala je veda s jasnými a jednoznačnými zákonmi, ktoré treba študovať. Kabala nemá žiadnu súvislosť s kúzlami, požehnaniami a rôznymi ďalšími amuletmi a rituálmi vykonávanými v jej mene, ktoré sa objavili v čase, keď bola pred svetom skrytá. Kabalistické texty jasne popisujú a vysvetľujú stupne, ktorými musíme prejsť, aby sme získali jej múdrosť. Jedinečnosť [...]

Hory / Turistika /

Poľská turistka uviazla v ťažkom teréne vo Vysokých Tatrách, noc prečkala v horách

23.06.2024 20:05

Keďže 49-ročná žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica

V ruskom Dagestane sa strieľalo, horeli synagógy. Zomrelo šesť policajtov a pravoslávny kňaz

23.06.2024 18:28, aktualizované: 20:20

Dagestanský prezident Sergej Melikov uviedol, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

blesk. búrka

Silné búrky si počas víkendu vyžiadali v Poľsku najmenej troch zranených

23.06.2024 18:07

Záchranné zložky mali takmer 2 200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách.

Andrej Babiš

Prieskum: Júnové voľby v Česku by s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO

23.06.2024 15:40

Prieskum odhadol volebnú účasť na 59 percent.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 399
Celková čítanosť: 738173x
Priemerná čítanosť článkov: 1850x

Autor blogu

Kategórie