Založ si blog

Hľadanie životného cieľa v posledných rokoch života

Pokiaľ svoj život nezasvätíme hľadaniu nejakej určitej cesty, potom buď mrháme časom investujúc ho do niekoľkých rôznych smerov a končíme svoj život bez ničoho, alebo žijeme ako živočíchy bez úsilia o nejaký vyšší cieľ. Či sa budeme usilovať o vyšší cieľ, alebo nie, je dané našimi túžbami.

Osobne som si nikdy nedokázal predstaviť, že by som sa usiloval o bohatstvo, moc alebo slávu, pretože tieto telesné ciele končia spolu so životom človeka. Zvlášť dnes, keď mám už vyše sedemdesiat rokov. Povedzme, že mi zostáva ešte desať rokov života. Čo bude ďalej? Ak sa budem usilovať o telesné ciele, potom mi nezostane nič a všetko skončí. Čo by som teda mal v týchto desiatich rokoch robiť?

Bežnou odpoveďou na túto otázku pre človeka vo vyššom veku je starať sa o svoju záhradku, pestovať kvety, pozerať na televíziu a tešiť sa zo svojich detí a vnúčat. Rozhodne nie som proti tomu. Múdrosť kabaly nás zaväzuje k účasti na každodennom živote, avšak našou severnou hviezdou, ktorá nás vedie, by stále mal byť zmysel života.

Klasická predstava je, že starší človek bude mať okolo seba deti, ktoré mu v starobe podajú pohár vody. Je však nejaký rozdiel v tom, ako človek zomrie? Čo bude ďalej? Či už mu deti v starobe prinesú alebo neprinesú vodu, rovnako tým všetko končí.

Povedzme napríklad, že žijem v špeciálnom päťhviezdičkovom domove dôchodcov, kde ma ošetrovatelia rozmaznávajú ako malé dieťa, utierajú ma a kŕmia z fľaše, kým im v náručí spokojne nezaspím večným pokojným spánkom. Je to naozaj všetko, čo po mne zostane? Načo som žil svoj život?

Väčšina ľudí skutočne premýšľa o tom, ako prežiť posledné roky svojho života čo najpohodlnejšie. Ale tí, ktorým bola daná túžba odhaliť zmysel života, ktorá ich priviedla k štúdiu kabaly, chápu, že ak by v súčasnom živote nenašli zmysel života, potom by im tento život nebol k ničomu, takže by bolo lepšie, keby radšej ani neexistoval.

Dievčatko a jeho bábika

30.06.2024

Musíme vedieť, že svet bol stvorený s túžbou prijímať. Preto hneď ako sa dieťa narodí, chce sa tešiť – až do svojho posledného dňa – napríklad keď sa chce s nami hrať. A keď vyrastie, tiež chce zažívať len radosť a potešenie. Okrem toho musíme vedieť, že potešenie je duchovná záležitosť. Rozkoš nemôžeme uchopiť, je ako svetlo. Preto musí byť každé [...]

Alegória o majiteľoch hotela, ktorí sa pokúsili okradnúť bohatého obchodníka

28.06.2024

Existuje alegória o manželoch, ktorí prevádzkujú hotel pre obyčajných ľudí a snažia sa okradnúť bohatého obchodníka, ktorý prespal v izbe ich hotela. Manželka videla kupcove drahé veci a povedala manželovi, že má prášok, po ktorom ľudia na všetko zabudnú. Pridala kupcovi tento prášok do večere s úmyslom, aby zabudol a nechal tam niektoré zo svojich krásnych vecí. [...]

Musí byť starnutie tak depresívne?

27.06.2024

Nie. Poznám stovky ľudí, ktorí postupne starnú, ale nie sú ochotní prijať starobu ako obdobie, kedy je treba len sedieť s rukami na kolenách a čakať na nadchádzajúci koniec. Títo ľudia študujú múdrosť kabaly a chcú spoznať Stvoriteľa – jedinú Vyššiu silu lásky, dávania a spojenia, ktorá riadi celú našu realitu – približujú sa k nej, cítia a chápu zmysel a [...]

V centre Soulu vrazilo auto do chodcov, zahynulo najmenej deväť ľudí

01.07.2024 18:24

Vodič tvrdil, že jeho auto náhle zrýchlilo. Polícia okolnosti nehody vyšetruje.

Základná škola Parchovany

V prípade samovraždy deviataka v Parchovanoch nastal zvrat, obvinili spolužiačku

01.07.2024 17:20

Polícia potvrdila, že vyšetrovanie v danej veci doposiaľ nebolo ukončené.

Trump

Exprezidenti USA majú istú imunitu, rozhodol najvyšší súd USA. Trumpov prípad viazne

01.07.2024 16:53, aktualizované: 17:13

Spor sa teraz vracia k federálnej sudkyni, ktorá kvôli prerokúvaniu Trumpovej námietky pozastavila proces.

SAV, Slovenská akadémia vied

SAV dostane od vlády o takmer 55 miliónov eur viac. Na čo ich plánuje využiť?

01.07.2024 16:43

Ide o desaťpercentný nárast v porovnaní s pôvodným rozpočtom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 406
Celková čítanosť: 746142x
Priemerná čítanosť článkov: 1838x

Autor blogu

Kategórie