Založ si blog

Základ všetkých chorôb

Pokiaľ má človek správny postoj k svetu, je možné ho ponoriť do ľadovej vody, držať ho tam hodinu a nič sa mu nestane.

Čo je komplikovanejšie, choroba duše alebo choroba tela?

Vnútorná choroba duše je oveľa komplikovanejšia, pretože je v podstate základom všetkých chorôb! Úplne všetkých! Pokiaľ má človek správny postoj k svetu, môžete ho ponoriť do ľadovej vody, držať ho tam hodinu a nič sa mu nestane.

Čo je správny postoj k svetu?

Správny postoj k svetu znamená, že je v rovnováhe s prírodou, s fyzickou prírodou, ale hlavne – s vnútornou prírodou. Necíti sa od nej oddelený.

Ako tento účinok dosiahnuť?

Na to sú celé techniky. Ale nie orientálne. Hoci je pravda, že to čiastočne tiež dosahujú aj tie orientálne, súčasnému človeku však už nie sú schopné priblížiť sa. V zásade sa zaoberali prepojením vnútorného sveta človeka s prírodou, s okolitým svetom na veľmi primitívnej úrovni.

Problém spočíva v tom, že neživá, rastlinná a živočíšna príroda existujú jedna vo vnútri druhej: neživá v rastlinnej, rastlinná v živočíšnej. Človek sa však rozvíja, vyvíja sa obrovskou rýchlosťou. A tak sa zrazu necíti byť súčasťou prírody, ale nad ňou, vytvára akési umelé formy existencie, života. Vystupuje z rámca prírody.

K tomu došlo už pred tisíc rokmi. Ale v tom najdôležitejšom sme sa odtrhli niekedy v stredoveku, v posledných 300-400 rokoch. A nemôžeme s tým nič robiť. Táto obrovská priepasť medzi nami a prírodou začala spôsobovať najrôznejšie problémy – psychické, fyzické atď.

Na jednej strane ich akoby kompenzujeme znalosťou našej prirodzenosti a snažíme sa ich nejako mechanicky kompenzovať, nahrádzať, dopĺňať.

Na druhej strane však už naďalej nemôžeme harmonicky žiť v prírode ako zvieratá, ako živočíchy. Nemôžeme, lebo už nie sme súčasťou prírody. Už sme sa pozdvihli na úroveň „človeka” nad rámec súčasti prírody. Teraz je neživá, rastlinná, živočíšna príroda a človek sa oddelil. Človek žil ako prírodný tvor prakticky iba asi do XV. storočia nášho letopočtu.

A potom – koniec, drali sme sa dopredu a dnes už nepatríme k prírode, pozdvihujeme sa nad ňu. Preto si ju snažíme podmaniť, stlačiť ju, ovládnuť a tak ďalej. Ale samozrejme z toho nevychádza nič dobré.

Je potrebné, aby sme pochopili, akým spôsobom môžeme dopĺňať prírodu a príroda – nás.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

DEMDIS zmierenie občianske fórum

Aké občianske fóra nás priblížia k porozumeniu? A pôjde to, aj keď nás budú politici ignorovať?

08.09.2024 18:00

K zmiereniu slovenskej spoločnosti po atentáte na premiéra nedošlo a nespokojnosť sa hromadí. Pomôžu nám nové občianske fóra, aj keď ich politici budú ignorovať?

Lysá Poľana vetroň

Tragédia v Česku: Žiak leteckej školy v panike vyskočil z vetroňa, neotvoril sa mu však padák

08.09.2024 16:58

Polícia uviedla, čo sa podľa predbežných zistení pod tragédiu podpísalo.

Michal Šimečka

Podrží Hlas Šimečku? Susko: S otvorením schôdze pomôže, hlasovanie bude tajné. Dobrý politický obchod, hodnotí Kolíková

08.09.2024 16:39

Poslanci sa v utorok vrátia na riadnu schôdzu, na programe je viacero odvolávaní.

Branislav Gröhling

Učitelia nahrádzajú pyrotechnikov. Zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda, tvrdí Gröhling

08.09.2024 15:38

Opozícia zrejme navrhne na post predsedu parlamentu Františka Mikloška z KDH.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 789175x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie