Založ si blog

Je niečo zlé na tom mať prázdne srdce?

Jeden z mojich študentov mi nedávno predložil citát súfistu Hazrata Inayata Khana, v ktorom vyjadril potrebu vyprázdniť naše srdce, aby do neho mohla vstúpiť nádoba vhodná pre duchovnú hojnosť:

„Ten, kto sa naučí kráčať po duchovnej ceste, musí sa stať prázdnym pohárom, aby sa do jeho srdca mohlo vyliať víno hudby a harmónie.“ – Hazrat Inayat Khan

Vystihol to dobre. Je pravda, že ak je naše srdce čiže naša ústredná egoistická nádoba prázdna a môže sa naplniť harmóniou sveta, potom je pozitívna.

Naše srdce je v súčasnej dobe plné sebeckých túžob, preto ho potrebujeme vyprázdniť. Môžeme tak urobiť, ak si uvedomíme, že naše túžby sú nakoniec prázdne samy o sebe, to znamená, že nie sú schopné nás naplniť a vziať nás na cestu, ktorá vedie k pravej a večnej forme naplnenia.

Dosiahnuť toto vyprázdnenie srdca je zložitý proces, ale ľudia k nemu nakoniec dospejú, pretože iná cesta neexistuje. Zákony prírody nás vedú k celistvosti a rozvíjajú nás, aby sme postupne pochopili, kto sme, v akom svete žijeme a ako môžeme dospieť k pravému, večnému a dokonalému stavu.

V tomto procese zohráva kľúčovú úlohu naše vnímanie utrpenia a smrti. Keby sme nemali pocit, že umierame, boli by sme iní. Skutočnosť, že umierame, nás vedie k rôznym spôsobom myslenia ak tomu, že sa dostávame do určitej slepej uličky. V zásade však skutočne postupujeme na pochopenie, že žiadna smrť neexistuje.

Až k takému pochopeniu dospejeme, začneme sa k sebe, k svetu aj k prírode správať inak. Potom sa všetko zmení. Život sa potom stane slobodným a jednoduchým.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 791228x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu

Kategórie