Založ si blog

Neverte v jednotu založenej na egu

Nedávne tragické udalosti medzi Izraelom a Hamasom jasne ukázali, že naša najväčšia zraniteľnosť voči teroristom nie je vo vonkajších nebezpečenstvách, ale v našich vnútorných konfliktoch. Naše vlastné demonštrácie, protesty a zlosť, ktorú šírime medzi sebou, nás oslabujú a dodávajú odvahu tým, ktorí na nás chcú zaútočiť. I keď je dôležitosť jednoty široko uznávaná, zostáva menej jasné, že jednota je len začiatkom významnejšieho cieľa.

Príbeh o Babylonskej veži slúži ako výstižný príklad dôsledkov zneužitia jednoty. Babylončania, ktorí boli jednotní vo svojom zámere, využili silu jednoty poháňanú skupinovým egoizmom na stavbu veže. Ale kvôli ich sebeckému zneužitiu zjednocujúcej sily sa veža nakoniec zrútila, rozptýlila obyvateľov a zamotala ich jazyk. Podobne aj dejiny komunizmu ukazujú, ako sa zdanlivo ušľachtilá snaha o rovnosť a priateľstvo založené na jednote môže zvrhnúť na chamtivosť a útlak, čo má za následok stratu miliónov životov.

Pokiaľ je jednota postavená na nesprávnych základoch, t. j. na sebectve, hrozí, že jej potenciál pre pozitívnu zmenu bude oslabený. Nestačí len vyhlásiť: „Spoločne zvíťazíme.“ Samotná jednota síce dokáže odvrátiť vonkajších nepriateľov, ale nerieši nekonečný vnútorný konflikt s našimi rozdeľujúcimi egocentrickými sklonmi, ktoré sa v nás neustále prejavujú. Bez vyššieho riadiaceho princípu sa ego bude znovu presadzovať, aby udržiavalo kolobeh konfliktov a priťahovalo vonkajšie nebezpečenstvá.

Týmto vyšším vodiacim princípom nie je vzdialená postava akéhosi starčeka, ktorý prebýva v oblakoch, ale pozitívna zjednocujúca sila. Táto sila sa prejavuje vo vzťahoch, ktoré budujeme nad našimi rozdeľujúcimi egoistickými sklonmi. Korene má v základných princípoch prírody a prejavuje sa v zámeroch ľudí, ktorí sa spájajú s jedným spoločným cieľom: chcú medzi sebou šíriť základné vlastnosti prírody, ako sú láska, štedrosť a prepojenosť a chcú, aby sa tieto hodnoty rozšírili do celého sveta. Jednota, ktorá vzniká prostredníctvom týchto ľudí, je potom založená na základnej jednote, ktorá v prírode existuje a ktorá priťahuje harmóniu a mier, ktoré v prírode prebývajú.

Ak chceme vybudovať trvalú spoločnosť, musíme sa povzniesť nad prostú jednotu a vytvoriť spoločnosť založenú na prírodných zákonoch. Bez takéhoto usporiadania hrozí akémukoľvek spoločenskému systému zrútenie a jeho členovia sú ohrození. Uvedomenie si potreby zosúladiť našu jednotu s večnou a dokonalou formou prírody je nevyhnutné na prelomenie kolobehu vnútorných sporov a vonkajších nebezpečenstiev. Preto potrebujeme v spoločnosti pestovať takú jednotu, ktorá je postavená na blahu všetkých, jednotu tvorenú postojmi jej členov, ktoré sú v súlade s vlastnosťami prírody, ako sú láska, obdarovanie a spojenie.

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 714387x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie