Založ si blog

Hraničná čiara medzi svetmi

Zdá sa, že láska k blížnemu je niečo také jednoduché ako nabádať dieťa, aby sa kamarátilo s ostatnými deťmi a nehádalo sa.

V skutočnosti je to však hraničná čiara, ktorá rozdeľuje realitu na náš hmotný svet, v ktorom existujeme v láske k sebe samým, a Vyššiu realitu, kde existujú iba tí, ktorí dosiahli lásku k blížnemu.

Hranica je uzamknutá

A táto hranica nad hmotným svetom je veľmi jasná a prísne strážená Zhora, z duchovného sveta. Nad touto hranicou stoja veľké sily, prísne a veľmi náročné, ktoré presne určujú, kto má zostať v našej nižšej realite a kto je hoden existencie vo Vyššej realite, v budúcom, duchovnom svete.

Všetka naša práca preto spočíva v tom, ako vystúpiť z nižšej reality, ktorú teraz pociťujeme. Navyše si ani neuvedomujeme, nakoľko je nízka a obmedzená – je to jednoducho náš život, náš svet, sme to my.

Kabalisti nám vysvetľujú, že hlavné je prekročiť hranicu a vstúpiť do Vyššieho sveta a tam pokračovať v stúpaní vyššie a vyššie. Nesmieme sa nechať ovplyvniť a zmiasť prírodnými silami, aby nás opäť nestiahli dole, kde vládnu egoistické zákony tohto sveta.

Cieľ vedy kabaly

To je tiež hlavným cieľom vedy kabaly – naučiť nás, ako prekročiť túto hranicu, zoznámiť nás so zákonmi Vyššieho sveta a pomôcť nám ich začať používať. To znamená, že úlohou kabaly je nás pripraviť na existenciu vo svete Stvoriteľa, ktorý sídli na najvyššom stupni duchovného sveta.

Preto sa veda kabala vôbec nezaoberá naším svetom, teda ničím, čo je pod hranicou s Vyšším svetom. A iba ľudia, ktorí dosiahli lásku k blížnemu a prešli do Vyššieho, duchovného sveta, tam začínajú študovať jeho zákony, odhaľujú ich na sebe a učia sa ich správne používať.

Kým človek nevstúpi do duchovného sveta, nie je schopný dôkladne pochopiť múdrosť kabaly, pretože tá je celá venovaná zákonom Vyššieho sveta. Preto by človek mal na tento prechod z nášho sveta do sveta Vyššieho sústrediť všetky svoje sily, aby odhalil Vyšší svet vo svojich pocitoch a porozumel jeho zákonom.

Duša usilujúca o Vyšší svet

A všetko, čo sa týka čisto nášho sveta, sa nevzťahuje k tej realite, kde by sme mali byť. Duša, ktorá je v každom z nás, je božskou čiastočkou, a preto sa usiluje o návrat do rovnakého stavu, do rovnakej reality, kde je Stvoriteľ, teda do Vyššieho sveta. A my musíme sami seba posudzovať iba vo vzťahu k tomuto Vyššiemu svetu, nie vo vzťahu k tomu, čo je pod hranicou medzi svetmi.

Všetko, čo stojí za to robiť v tomto živote, by malo byť len kvôli tomu, aby sme sa povzniesli z nášho sveta do sveta Vyššieho.

Pieseň piesní. Chválospev na večnú lásku

30.09.2024

Pieseň piesní kráľa Šalamúna je snáď najpôsobivejším dielom o láske. Stačí sa pozrieť na zoznam umeleckých diel napísaných na základe citátov z Piesne piesní, aby sme pochopili rozsah vplyvu tohto diela na city a predstavivosť človeka od doby jeho napísania až do našich dní. Ale komu boli tieto pozoruhodné verše venované? Bolo by možné, aby ich kráľ Šalamún ako [...]

Čo je zlé na komunizme?

27.09.2024

Chyba komunizmu v minulosti spočívala v tom, že ľudia boli nútení žiť v určitých podmienkach, ktoré boli označené ako „komunizmus“. Aby však mohla fungovať kooperatívna spoločnosť, nemožno k tomu ľudí nútiť, ale musia chcieť podmienky danej spoločnosti uplatňovať z vlastnej vôle. Takéto prianie môže vzniknúť prostredníctvom vzdelania. Týmto spôsobom je teda [...]

Existuje vôbec náhoda?

23.09.2024

Jeden z mojich študentov mi položil túto otázku v súvislosti s nasledujúcim citátom: „Všetkému vládne náhoda. Keby sme len vedeli, kto vládne náhode.“ – Stanislav Jerzy Lec Takto uvažovať nie je správne. Vo svete sa vôbec nič nedeje náhodne. Príroda má určitý program a všetko prebieha podľa zákonov, ktoré sú nemenné a absolútne a ukazujú ľudstvu cestu, po [...]

Náboženstvo / Kresťanstvo / Cirkev / Kríž / Modlitba / Viera /

Varšavský arcibiskup vyzval na povinnú výuku náboženstva, aby mladí lepšie porozumeli svetu

05.10.2024 07:00

Varšavský arcibiskup kardinál Kazimierz Nycz vyzval na to, aby sa teraz nepovinná výučba náboženstva stala povinnou pre všetkých žiakov.

New York, One World Observatory, One World Trade Centre, WTC, vyhliadková plošina, Manhattan, Ground Zero

USA neobnovia právny štatút pre státisíce migrantov

05.10.2024 06:48

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov.

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zuzana Dolinková

Kto nahradí Dolinkovú? Drucker záujem nemá. Spomína sa šéfka nemocnice, kde sa liečil Fico i pravá ruka Sakovej

05.10.2024 06:00

Ficova vláda má prvú väčšiu trhlinu. Ministerka zdravotníctva Dolinková oznámila, že končí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 438
Celková čítanosť: 801838x
Priemerná čítanosť článkov: 1831x

Autor blogu

Kategórie