Založ si blog

Ako nájsť radosť v jednoduchom živote

V jednoduchosti leží kľúč ku šťastiu. Zmena, ktorú teraz svet potrebuje, teda nie je len vrátiť sa k základom, ale späť k jednoduchosti. Keby sme sa mohli pozrieť na našu planétu z vyššej perspektívy, ako keď astronauti popisujú svoj pohľad z vesmíru, zreteľne by sme si uvedomili, ako Zem objíma ľudstvo ohromujúcim, harmonickým, a pritom jednoduchým spôsobom, bez akéhokoľvek rozdelenia.

Koronavírus nás vedie k novému rozmeru života. Dramaticky zmenil našu rutinu a návyky, aby sme sa na seba mohli pozrieť z iného uhla pohľadu, znovu zvážiť, čo je podstatné a čo je zbytočné.

Vírus nás očistí od nášho zložitého a umelého života, nášho zvráteného a ťažkopádneho života a vracia späť dôležitosť rodinného krbu spolu s myšlienkami na správne vzdelanie a jednoduchosť, ktorú potrebujeme.

Život začíname veľmi jednoduchým spôsobom, v blízkosti prírody. Muž oplodní ženu, dieťa sa narodí a potrebuje iba základné jedlo a starostlivosť. Potom, ako dieťa rastie a vyvíja sa, rastú aj požiadavky na pozornosť a množstvo materiálnych prostriedkov.

Našou prioritou je honba za peniazmi, rozptýlenie, zábava a úspech v našej kariére. Mrháme svojou energiou a nakoniec sa cítime prázdni.

Ako starneme, znovu sme priťahovaní k jednoduchosti. Nie je to nutné len preto, že naša energia sa v priebehu rokov znižuje, čo je fyziologická realita, ale hlavne preto, že nás všetkých fantastické a zložité ozdoby sveta, ktoré sme vytvorili, už nezaujímajú. Človek si v tejto fáze života zvyčajne uvedomuje, že najjednoduchšie veci sú najvýznamnejšie. Príroda ide aj týmto smerom.

Namiesto zložitosti je príroda priťahovaná k jednoduchosti. Preto začíname život jednoduchým a prirodzeným spôsobom a tiež ho aj tak končíme. Zdá sa, že čím viac sa vyvíjame ako spoločnosť, ako sa stávame vyspelejšími ľudskými bytosťami, dosiahneme vrchol, od ktorého my ako spoločnosť začneme túžiť po jednoduchom, ale zmysluplnom živote.

Ak preskúmame kultúru, ktorú sme v priebehu rokov vytvorili – hudbu, obrazy, tanec – všetky ľudské spôsoby vyjadrovania hlbokých vnútorných pocitov a myšlienok – uvidíme, že každá vec, ktorá nás inšpiruje a ktorú obdivujeme, je vo finále blízka prirodzenosti a relatívne jednoduchá. To je budúcnosť ľudstva.

Takže po dokončení súčasnej, komplikovanej fáze, ktorú svet prechádza, to skončí a budeme cítiť rastúcu príťažlivosť k jednoduchšiemu životu, v ktorom zažijeme nespočetné množstvo príchutí, z ktorých najdôležitejšie je príchuť lásky.

Jednoduchosť nemusí nutne znamenať úbohý život, kde nie je čo robiť. Namiesto toho sa jedná o život, v ktorom sa bližšie stotožňujeme s prírodou, takže začneme cítiť úlohu, k jej naplneniu sme sa narodili, a to, čo od nás príroda chce. Všetci podvedome chceme nájsť odpoveď na túto otázku, odhaliť tajomstvo života a jeho účel. To je najjednoduchšia a tiež najhlbšia otázka života.

Koronavírus zrýchľuje vnútorné skúmanie nášho vnútra. Pod tlakom prírody sa prebudili zásadné otázky. Vírus nás očistí od nášho zložitého a umelého života, nášho zvráteného a ťažkopádneho života a vracia späť dôležitosť rodinného tepla, myšlienky na správne vzdelanie a jednoduchosť, ktorú potrebujeme.

Život je krátky a životný štýl, ktorý nás doteraz ovládal, nám neponechal čas premýšľať o jeho účele. Koronavírus nám dáva šancu. Pozýva nás k premýšľaniu a porozumenie tomu, ako skutočne žiť, nie jednoducho len existovať a prežívať. Ako? Nájdením radosti z malých, ale zmysluplných vecí v živote. Je to oveľa jednoduchšie, než sa zdá.

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 706527x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie