Založ si blog

Ako dlho môže pretrvať láska medzi partnermi?

Keď sa raz rozhorí oheň lásky, pohltí človeka, vynesie ho do neba, osvieti a naplní zmyslom celý jeho život. Počiatočné „palivo“, ktoré poskytuje príroda vo forme hormónov a neurotransmiterov, však z dlhodobého hľadiska nestačí.

Podľa biológov ich pôsobenie pretrváva tak tri roky. Je to obdobie nevyhnutné pre pokračovanie ľudského rodu, keď muž stráži a chráni ženu počas tehotenstva a potom sa o ňu stará počas dvoch rokov dojčenia.

Bolo by však nesprávne tvrdiť, že po troch rokoch oheň lásky určite vyhasne. Nie nadarmo je človek obdarený rozumom a s jeho pomocou dokáže nedovoliť citom ochladnúť.

Predovšetkým musíme zistiť, prečo prirodzená príťažlivosť stratila svoju silu. Príčinou môže byť fyziologický problém, ale myslím si, že 90 % párov má skôr problémy psychického charakteru. A ak je to skutočne vecou psychológie, potom máme všetko vo svojich rukách. V tomto prípade hra rieši všetko. Ako to funguje? Viac o tom za chvíľu.

Samozrejme, okrem psychológie sú podstatné aj sexuálne vzťahy medzi mužom a ženou. A tie je potrebné podporovať a rozvíjať, pretože vytvárajú pocit vzájomnosti medzi partnermi, bez ktorého rodina nemôže existovať. Bez pocitu spolupatričnosti sa rodina rýchlo zmení na formálny zväzok. Takýmto spôsobom fungujeme. Pre pocit spolupatričnosti a partnerstva potrebujú manželia fyzické spojenie. A tak je plnenie príslovečných „manželských povinností“ dôležitou súčasťou šťastnej rodiny.

A staršie páry môžu len tak sedieť a objímať sa. Tento blízky fyzický kontakt je úplne postačujúci na udržanie pocitu spolupatričnosti.

Naším hlavným problémom je, že každý aspekt života, ktorý neobnovujeme, sa stáva rutinou. To sa deje vo všetkých oblastiach. Len deti nám zakaždým dajú niečo nové, a preto ich stále milujeme. Ak by sa nemenili, stratili by sme o ne záujem. Ale stále rastú a nenechávajú nás v pokoji, pretože prebúdzajú dieťa, ktoré je v každom z nás.

Ale vo vzťahu medzi manželmi nemáme tento prirodzený podnet, takže strácame záujem jeden o druhého a pozeráme sa na seba ako na kus nábytku. Čo robiť v takomto prípade? Skúste vnútorne „vymeniť nábytok“. A najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je hra. Táto hra osvieži vyhasínajúce city a človek môže byť opäť očarený svojím partnerom.

Potrebná je len obojstranná túžba a ochota manželov urobiť vzájomné ústupky. Samozrejme, nie je to úplne jednoduché. Koniec koncov, egoizmus každého z nich bude proti a nedovolí vstup na svoje „územie“. Ak sa však manželia navzájom podporujú, vyčlenia si a vytvoria spoločné „územie“, kde sa stanú nerozlučným celkom. Ako dva kruhy, ktoré sa navzájom prelínajú.

A potom uvidia, ako sa ich cit neustále obnovuje. A čo ich prekvapí najviac – ich egoizmus, ktorý im spočiatku bránil v zblížení, sa zmení na pomocníka. Keď ho v hre prekonajú, budú ho partneri považovať za nevyhnutný faktor pri obnove vzťahu. Bude to akási „pomoc od protikladného“.

V takomto stále sa obnovujúcom vzťahu budeme vnímať oveľa intenzívnejšie potešenie. K fyzickému pocitu sa totiž pridá aj ľudský, duchovný pôžitok.

Vo fyzickom spojení zrazu pocítime niečo viac – rozkoš vyššieho stupňa, ktorá sa rozvíja a vyviera z nášho vnútra. Je prenikavejšia, ostrejšia, akoby miznúca, ale hrejivá vo vnútri, ako iskra vyššieho svetla, ktorá prebleskuje v našom spojení. Dospeli sme k nemu totiž ústupkami v záujme jednoty na ľudskej úrovni a chceme len pridať fyzickú zložku, aby bol obraz úplný.

Ako dlho môže v tomto prípade trvať láska medzi partnermi? Vyskúšajte to a posúďte sami.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702982x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie