Založ si blog

Nenásytný hlad človeka po moci

Od počiatku vekov človek túži po moci. Od úsvitu vekov boj o moc narúša pokojný život ľudí. Aj dnes hlad po moci spôsobuje spúšť a ničí nespočetné množstvo životov. Moc mení ľudí na tyranov. Nemôžeme ju nikdy zničiť, ale môžeme ju využívať pozitívne. Ak sa to nenaučíme, zničí ona nás všetkých.

Dalo by sa povedať, že túžba po moci je základnou vlastnosťou človeka. Chceme ovládať všetko okolo seba. Platí to nielen o poľutovaniahodných vládcoch, ale o každom človeku.

Hlad po moci v nás existuje od chvíle, keď sa narodíme. Pozrite sa, ako sa bábätká chytajú všetkého, čo ich ruka dokáže uchopiť. Aj to je túžba ovládať, držať. Je to základný bytostný stav našej túžby – chcieť vlastniť a ovládať všetko, čo vidím, dostať to pod svoju kontrolu, aby som ja ovládal a všetko ostatné bolo mne podriadené.

Inými slovami, túžba po moci sa začína od tých najzákladnejších potrieb a narastá až po úroveň, keď ľudia kvôli posadnutosti mocou strácajú schopnosť správne uvažovať. Počiatočná túžba je prirodzená, ale u ľudí sa dokáže vyvinúť až do ničivého monštra.

Problém nie je v tom, že niečo chceme, ale v tom, že naše túžby narastú nad úroveň, kde ich ešte dokážeme vyvážiť. Nakoniec sa z nich stanú túžby nielen získať to, čo chceme, ale hlavne zabrániť iným, aby získali to, čo chcú oni, a mať ich v područí.

Existujú dve základné sily: príťažlivosť a odmietanie. Prejavujú sa na všetkých úrovniach, fyzickej, biologickej, emocionálnej a morálnej. V celej prírode sa protiklady navzájom vyvažujú. V ľuďoch sila príťažlivosti rastie z generácie na generáciu a rastie počas celého nášho života, až kým sa nevymkne z rovnováhy a kontroly. Aby sme si udržali rovnováhu, ktorú zvyšok prírody udržiava prirodzene, musíme sa naučiť, ako na to.

Už od útleho veku musíme deti učiť o ľudskej prirodzenosti, o tom, ako ju môžeme udržať pod kontrolou, aké ciele by sme si mali stanoviť a ako ich dosiahnuť spôsobom konštruktívnym pre nás samých i pre spoločnosť. Musíme deťom ukázať, ktoré sociálne prostredie je pre ne dobré, a ktoré nie a prečo, a ukázať im, aké škody môže napáchať bezohľadný egoizmus.

Keď ľudia získajú kontrolu nad svojím egom, môžu ho využívať pozitívne a konštruktívne. Ak majú takíto ľudia túžbu vládnuť, keď sa naučia ovládať svoje ego, môžu sa stať veľkými vládcami. Budú schopní odolávať stupňovaniu a rozpínaniu ega a namiesto toho, aby hovorili: „L’état, c’est moi“ (štát som ja), ako to robil Ľudovít XIV., budú sa cítiť pokorení privilégiom, ktoré im verejnosť udelila, aby ju múdro viedli.

Vodca totiž musí mať prirodzený pocit nehodnosti. Ak vodca nemá pocit, že iní ľudia niečo vedia lepšie, sú schopnejší alebo majú viac skúseností a múdrosti, nič mu nezabráni stať sa tyranom. Pokora a určitý pocit menejcennosti však obmedzujú ego a umožňujú lídrovi zostať pozorným, vďačným a predovšetkým starostlivým.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca severokórejského diktátora Kima sa stala hitom TikToku

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Pre pozorovateľov režimu má dvojminútová skladba nové, alarmujúce posolstvo.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708352x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie