Založ si blog

Čaká nás hromadná samovražda?

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres minulý týždeň povedal, že ľudstvo čelí kolektívnej samovražde. Ako uviedol denník The Guardian, Guterres povedal na zhromaždení ministrov zo 40 krajín, ktorí sa v pondelok stretli, aby diskutovali o klimatickej kríze: „Polovica ľudstva je ohrozená v dôsledku záplav, sucha, extrémnych búrok a požiarov. Žiadny národ nie je imúnny. Napriek tomu naďalej živíme svoju závislosť na fosílnych palivách.“ Dodal: „Máme na výber. Spoločné činy alebo spoločná samovražda. Je to v našich rukách.“ Naozaj by som nebol prekvapený, keby ľudstvo postihol katastrofálny osud. Naše ego nám nedovoľuje myslieť na nikoho iného, len na seba. S týmto postojom „jedzme a pime, zajtra aj tak zomrieme“ (Izaiáš 22:13) si určite sami privodíme smrť.

Ale kým sa tak stane, čaká nás ešte nejedná tragédia. Lesné požiare zúrili počas víkendu v Európe, Severnej a Južnej Amerike; rekordné horúčavy zachvátili kontinent od Portugalska po Veľkú Britániu; sucho v Afrike, horúčavy v Indii a južnej Ázii a nespočetné množstvo paralelne idúcich katastrof, ktoré The Guardian nespomenul, sú iba predohrou toho, čo príde. Uvidíme, ako sa Zem obráti naruby; ľudia budú hľadať úkryty, ale nebudú mať kam utiecť, zostane nám len naša Zem. Pokiaľ nebudeme ťahať za jeden povraz a nepovznesieme sa nad svoje ego, toto bude istý osud ľudstva.

Pán Guterres tiež dodal, že verí, že riešenie spočíva v podpore obnoviteľných zdrojov energie. Povedal: „Ako akcionári multilaterálnych rozvojových bánk musia rozvinuté krajiny požadovať okamžité dodanie investícií a pomoci potrebnej na rozšírenie obnoviteľných zdrojov energie.“ Požadoval, aby banky zmenili svoje „zastarane koncepty a stratégie“, aby prevzali väčšie riziko a investovali do obnoviteľných zdrojov energie.

Tu sa v našich názoroch výrazne líšime. Nevidel som jediný dôkaz, že obnoviteľné zdroje energie zlepšujú klímu. Ako to vidím ja, cieľom programu zmeny klímy je pritiahnuť bohatstvo od všetkých ostatných a rozdať ho svojim zástancom. Nevidím, že by sa niečo dialo okrem prevodu peňazí k zástancom za zmenu klímy. V podstate hovoria: „Dajte nám peniaze, my už budeme vedieť čo s nimi“. Je to pevne daná hra, jednosmerná cesta a nič dobré z toho nepríde.

Môžeme prejsť na elektrické autá a vytlačiť benzín, prejsť na solárne panely na výrobu elektriny a zakázať uhlie, ale nezvráti to zmeny klímy. OSN je kulisou pre slová, ale to je všetko. Je to miesto, kde sa stretávajú tajní agenti z celého sveta, ale nie je to miesto pre pozitívne činy, ktoré pomôžu svetu. Takže ak niekto vkladá svoje nádeje do OSN alebo do ktoréhokoľvek z jej zástupcov, nemal by sa na to spoliehať; nebude z toho nič dobré.

Ak sa nechceme vrátiť do doby kamennej, našou jedinou nádejou je pomôcť si navzájom povzniesť sa nad naše ego. Nezvládneme to sami, ale môžeme si navzájom pomáhať.

Ego je základom ľudskej prirodzenosti; nič v nás nie je mocnejšie. To je dôvod, prečo ľudia radšej zomrú, ako by mali priznať porážku. A to nás vedie na kraj kolektívnej samovraždy.

Ak sa nám však podarí obrátiť svoj hnev z druhých na naše vlastné ego, ktoré nás štve proti sebe, potom máme šancu. Musíme si urobiť jasný obraz o našej budúcnosti, bez akýchkoľvek filtrov a uvedomiť si, čo pre seba a pre svoje deti pripravujeme. Možno, že ak sa na našu budúcnosť pozrieme triezvymi očami, budeme mať odhodlanie povzniesť sa, vyhnúť sa hroziacej apokalypse a obrátiť sa k rozumnejšej, ohľaduplnejšej, a teda udržateľnej ľudskej spoločnosti.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704558x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie