Založ si blog

Nový začiatok pre Latinskú Ameriku je možný

Cítim veľké sympatie k Latinskej Amerike a k mojim študentom v tejto krajine; sociálno-ekonomické otrasy, ktoré prežívajú, ma zarmucujú a zdieľam ich obavy a bolesť. Situácia v celom svete sa zhoršuje a ani latinskoamerické krajiny neočakávajú dobrú budúcnosť, najmä vzhľadom na vysoké životné náklady, k čomu prispieva aj nárast cien pohonných hmôt.
Nedávne protesty v Argentíne, Ekvádore a Paname, ako aj v ďalších latinskoamerických krajinách, ktoré vyvolala hospodárska kríza, sú pravdepodobne len predzvesťou sociálnych nepokojov v nasledujúcich mesiacoch. Je pravdepodobné, že vlády v regióne nebudú schopné splniť požiadavky ľudí na zníženie životných nákladov, aby upokojili ich obavy a nespokojnosť.
Na prekonanie krízy navrhujem, aby sa Latinskí Američania pokúsili znížiť svoje nároky na materiálny život a nezavádzali do svojho spôsobu života každý západný vzor, ktorý sa im ponúka. Je pre nich dobré viesť menej rozvinutý životný štýl a byť spokojní s tým, čo majú.
Rovnako západné krajiny by ich mali nechať ísť a nevnucovať im svoju kultúru a konzumný spôsob života, ktorý Západ považuje za znak pokroku a rozvoja. Popredný kabalista Jehuda Ašlag správne napísal, že „sa dozvedáme, aké strašné zlo spôsobujú tie národy, ktoré menšinám vnucujú svoju vládu a zbavujú ich slobody bez toho, aby im umožnili žiť svoj život podľa zvykov, ktoré zdedili po svojich predkoch. Nepovažujú sa za nič menej ako za vrahov.“ (Sloboda)
Tieto národy nezískajú mier a dobro prostredníctvom materiálneho rozvoja. Naopak, rozvinuté národy prinášajú autentickým národom na celom svete skazu, ako sa to kedysi stalo pôvodným obyvateľom Spojených štátov. Latinskí Američania sa už nedokážu uspokojiť s tým, čo majú, kvôli vplyvu Západu a nebudú schopní stabilizovať sa a zostať na rovnakej úrovni existencie ako západné krajiny.
Najväčším nebezpečenstvom, ktorému Latinská Amerika čelí, je nekontrolované šírenie a komercializácia nelegálnych drog, čo je veľmi nešťastné. Sú to krásne krajiny s dobrými ľuďmi, ale ničí ich snaha o umelé zvýšenie životnej úrovne.
Čím viac sa národ rozvíja, tým viac sa v ňom rozvíja sebectvo, s ktorým prichádza odstup, chlad a sociálne odcudzenie medzi ľuďmi. Prirodzené spojenie, ktoré kedysi existovalo medzi ľuďmi, živočíchmi a celou prírodou, teda pocit, že všetci sú spojení v jednom systéme, sa stráca. Je potrebné ho obnoviť prostredníctvom vzdelávania a následnou realizáciou, aby sme skutočne zažili trvalú zmenu k lepšiemu.
Veľmi sa mi páči charakter Latinskej Ameriky. Majú priamy prístup k druhým a k svetu. Nie sú to neúprimní ľudia, ktorí sa s vami pekne rozprávajú a pritom držia za chrbtom nôž alebo mačetu, nemajú zlomyseľné myšlienky. Dnes sa však vyvíjajú bez svojho dobročinného úmyslu, len podľa toho, čo sa im diktuje, nie podľa duše. Musia sa snažiť a do popredia postaviť vzájomné spojenie a uplatňovať vzájomnú starostlivosť a zodpovednosť, ktorá sa vedome stratila.

 

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Taliansko Vatikán polícia

Vo Vatikáne zadržali českého farára ozbrojeného pištoľou i nožmi

06.05.2024 10:10

Farár sa ospravedlňoval tým, že zbrane sú určené pre osobnú obranu.

Tibor Gašpar

NAKA v kauze Ezechiel 7 navrhla obžalovať Gašpara aj Bödöra

06.05.2024 09:59

Prípad sa týka podozrení z korupcie v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol.

brazília, záplavy

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol už na najmenej 75

06.05.2024 08:32

Ďalších 103 osôb je nezvestných. Záplavy po sebe zanechali rozsiahlu skazu.

Russia Leningrad Siege

Rus s modro-žltými vlasmi, ktorého okradli a vybili mu zub, sa na polícii dozvedel, že v zákopoch má bozkávať rodnú zem

06.05.2024 08:00

Od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa súdy v Rusku doteraz zaoberali už viac ako deviatimi tisícami prípadov takzvanej diskreditácie armády.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709261x
Priemerná čítanosť článkov: 1876x

Autor blogu

Kategórie