Založ si blog

Ako blízko sme k svetovej jadrovej vojne?

V súvislosti s vojnou na Ukrajine, napätím medzi Kóreami a situáciou na Blízkom východe generálny tajomník OSN Antonio Guterres tento týždeň varoval: „Ľudstvo dnes delí od jadrového vyhladenia len jedno nedorozumenie, jeden chybný odhad.“ Keď sme videli „cvičenia“, ktoré Čína uskutočnila v blízkosti Taiwanu počas návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej, a agresívnu rétoriku, ktorá tieto akcie sprevádzala, naozaj sa zdá, že sme jeden chybný krok od jadrovej kataklizmy. Napriek tejto nervozite si však nemyslím, že by krajiny proti sebe navzájom stlačili spúšť jadrovej zbrane, pretože každý chápe, že z jadrovej vojny už naozaj nie je cesty späť, a kto vie, či sa z nej ľudstvo spamätá.

Amerika vykonala veľmi významné cvičenie a podarilo sa jej ho dokončiť bez toho, aby sa niečo skutočne stalo. Nesmieme však zabúdať, že ľudia sú neustále vo vojne – je to v našej prirodzenosti. Čo sa podarilo teraz, nemusí sa podariť zajtra.

Vojny majú svoj dôvod. Ako už vieme, celá realita je prepojená a každý prvok ovplyvňuje každý iný prvok. Aj my sme súčasťou tejto siete, ale nevšímame si to a správame sa, akoby každý z nás žil vo svojom vlastnom vesmíre.

Vojny sú výsledkom stretu medzi zmyslom ľudí a národov pre individualitu a skutočnosťou, že sme všetci prepojení a závislí jeden od druhého. Keď sa stretnú protichodné túžby, snažíme sa vnucovať svoju vôľu vyzývateľovi, a keď sa nám to nepodarí, často sa uchýlime k násiliu. V dôsledku toho sa postupne učíme, že sme prepojení, a nie izolovaní, a že ak chceme viesť dôstojný život, nemáme inú možnosť ako spolupracovať. Učíme sa to však náročnou a tvrdou cestou, a to nemusíme.

Hoci sú vojny aktmi násilia, ich výsledkom je vždy väčšia inklúzia medzi bojujúcimi stranami. Trajektóriou reality je rastúce uvedomovanie si našej prepojenosti a vojna je násilný spôsob vzájomného začlenenia – výsledok našej neochoty urobiť to dobrovoľne.

Preto víťazom vojny nie je ten, kto má väčšiu armádu alebo ten, kto začne agresiu. Víťazom je včleňovanie, hoci si to ani jedna strana neželá.

V súčasnosti si nemyslím, že by nás od jadrovej vojny delil jediný chybný krok. Ak však budeme trvať na tom, že sa budeme brániť rastúcemu prepojeniu a začleňovaniu, stane sa to. O tom niet pochýb, pretože to je smer evolúcie našej reality.

Ak si zvolíme spojenie s jeho nespočetnými výhodami namiesto separácie a vzájomného odcudzenia, nielenže budeme čerpať výhody zo spolupráce a života v spoločnosti založenej na vzájomnej zodpovednosti, ale vyhneme sa aj pochmúrnej budúcnosti, ktorá nás čaká, ak urobíme tento jediný chybný výpočet. Dúfam, že v blízkej budúcnosti si to svet uvedomí a urobí správne rozhodnutie v záujme ľudstva a celého sveta.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 703893x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie