Založ si blog

Čo je realita a čo je ilúzia?

Niekedy si človek myslí, že sa s ním dejú skutočné veci, ale potom sa zobudí a pochopí, že to bol len sen. Čo je realita a čo je ilúzia?

Existuje len jedna realita – vyššia sila. A práve s takou mierou, s akou odhalíme túto silu, existujeme v realite. Pokiaľ neodhalíme vyššiu silu, znamená to, že zostávame v ilúzii.

Z toho vyplýva, že náš súčasný stav, v ktorom je vyššia sila pred nami skrytá, je ilúzia. V úvode ku Knihe Zohar sa píše, že celý svet, ktorý vidíme pred nami je len naša fantázia, samozrejme fantázia nesmierne zložitá, a mohli by sme dokonca povedať ošemetná.

Múdrosť Kabaly to vysvetľuje tak, že v skutočnosti nevidíme realitu, ale si ju predstavujeme v našom vnútri. A zdá sa nám, že táto vnútorná fantázia v skutočnosti existuje a je mimo nás.

Predstavte si, že všetko, čo vidíme okolo nás, všetko, čo cítime, počujeme a dýchame, všetky tieto dojmy v našich piatich zmysloch v zásade existujú vnútri nás. A nie vo vnútri tela, pretože to je tiež ilúzia, ale v orgáne vnímania túžby, nazývanou vôľa prijímať potešenie. Táto túžba zahrňuje zrak, sluch, čuch, chuť a hmat.

V podstate my nerozlišujeme to, čo sa deje mimo nás, ale to, čo sa odohráva vnútri týchto zmysloch. Zrak, čuch, chuť, sluch a hmat predstavujú päť úrovní dojmov vnútri nás – vo vôli prijímať potešenie. Tým, že vôľa prijímať potešenie reaguje na vlny a kvapaliny, ktoré do nej vstupujú, si vytvára predstavu o skutočnosti, v ktorej údajne existuje.

Je to takmer ako nasadiť si 3D okuliare a vidieť sám seba v lese alebo vo vesmíre. Iba tieto okuliare sú trvalé, vložené do nás. Prostredníctvom nich objavujeme našu imaginárnu realitu. Ale tá je v skutočnosti „naša“, pretože sme si na ňu už natoľko zvykli a stotožnili sa s ňou, že sa už od nej nedokážeme oddeliť.

Kabalisti odhaľujú skutočnú realitu existujúcu nie vnútri nás, ako ona imaginárna realita, ale mimo nás. Táto vyššia realita, vyššia sila, je nazývaná Stvoriteľ (Boreh), pretože to znamená dva deje: „príď“ (Bo) a „uvidíš“ (Reh) Ho. A potom uvidíme, ako vyššia sila vládne celkovej realite, ktorá je v skutočnosti vôľou prijímať potešenie.

Vyššia sila je túžba dávať potešenie, túžba odovzdávať. Tým, že ju odhalíme, objavíme, ako táto sila naplňuje celý vesmír, všetky stvorenia, teda vôľu prijímať, byť naplnený.

Vnímame vyššiu realitu rovnakými zmyslami – zrakom, sluchom, čuchom, chuťou a hmatom?

Je to vyššia forma vnímania než obyčajný zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Je to vnímané oveľa silnejšie než naša súčasná realita.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704211x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie