Založ si blog

Nikto nechce vojnu, ale my stále bojujeme

Pred niekoľkými dňami Norma Livne, moderátorka relácie El Mundo („Svet“), venovala jednu z relácií odpovediam na otázky mojich študentov. Jedna z otázok sa týkala vojny v Európe. Presnejšie, otázka znela: Prečo napriek tomu, že nikto nechce vojnu, stále proti sebe bojujeme?

Ako môže niekto veriť, že ak ste agresívny a rozdrvíte svojho odporcu, tak máte pravdu? To nie je spravodlivosť, to je šikanovanie.
V skutočnosti ľudia nemôžu žiť bez vojny. V každom okamihu prebieha niekde na planéte aktívny konflikt.

Ak sa nad tým pozastavíte, nedáva to zmysel. Keď sa ľudí opýtate, či veria, že násilie môže vyriešiť spory, zhodnú sa, že nemôže. V takomto prípade by som sa tiež chcel opýtať, prečo bojujeme? Je to preto, aby sme ukázali, kto má pravdu? To by znamenalo, že ten silnejší je zároveň ten pravdivý, pretože vyhral vojnu. To je jednoznačne nesprávna odpoveď.

V skutočnosti je nielen nesprávna, ale aj odsúdeniahodná a nemorálna. Ako môže niekto veriť, že ak ste agresívny a rozdrvili ste svojho odporcu, potom máte pravdu? Toto nie je spravodlivosť, to je šikanovanie. Nie sme ani len zvieratá; sme horší ako zvieratá!

A predsa je to ľudská prirodzenosť. Takto sa správame od úsvitu vekov a nezmení sa to, kým nezmeníme svoju prirodzenosť. Keď sa rozhodneme, že už máme dosť svojho egoizmu a chceme skúsiť iný spôsob života na tejto planéte, budeme schopní vymyslieť príjemnejšie spôsoby života.

Keď sa rozhodneme vzdať sa svojej egocentrickosti, zistíme, že protiklady sa navzájom nerušia, ale dopĺňajú. Protiklady sa navzájom neohrozujú, ale zabezpečujú a podporujú svoju existenciu.
Dopĺňajúce sa protiklady existujú nielen v prírode, ale aj u ľudí. Tak ako jar nemá význam bez jesene, kapitalizmus nemá význam bez socializmu. To isté platí pre liberalizmus a provincionalizmus, globalizmus a izolacionizmus. Každý pojem stráca zmysel bez svojho protikladu, ktorý ho pomáha definovať a objasniť.

Pravda však neleží ani na jednej strane. Pravda spočíva v jednote a spolupráci. Pravda je to, čo umožňuje život. Napríklad srdce a pľúca plnia veľmi odlišné, takmer protichodné funkcie. Pľúca nasycujú krv kyslíkom a srdce rozvádza krv po celom tele a rozdeľuje ju do orgánov. Z hľadiska nasýtenia kyslíkom ide o protichodné funkcie. Napriek tomu môžeme mať zdravé telo len vtedy, keď srdce aj pľúca fungujú správne. Ak chcete, „pravda“ nie je ani v tom, že krv musí byť plná kyslíka, ani v tom, že ho musí byť zbavená. Pravdou je, že keď srdce a pľúca fungujú správne, je tu rovnováha, zdravie a vitalita.

Pravda je teda rovnováha, nie podriadenie sa. Ak zachováme rovnováhu, v ktorej všetky časti spoločnosti prispievajú svojím príslušným a jedinečným podielom, budeme mať vyváženú a zdravú spoločnosť, ktorej členovia sú v bezpečí a spokojní. Ak sa pokúsime odstrániť niektorý z orgánov spoločnosti, odsúdime celú spoločnosť na nestabilitu, nespokojnosť a konečný rozpad.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704730x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie