Založ si blog

Môžeme zmeniť svoje správanie?

V každom človeku sa vytvára model prostredia. Do neho sa prostredníctvom vnemov vkladajú programy z vonkajšieho prostredia, ktoré pociťujeme a ktoré si osvojujeme.
Ľudia si dokážu vytvoriť vnútorné modely svojho prostredia v oveľa väčšej miere ako zvieratá. Napríklad pes dokáže vycítiť svojho pána a mačka nálady ľudí vo svojom okolí. Ľudia si však vytvárajú vnútorný model svojho prostredia, ktorý zahŕňa vesmír, prírodu a ľudskú spoločnosť. Svoje okolie vnímame prostredníctvom svojho vnútorného modelu a naše okolie žije v rámci tohto modelu. V tomto kontexte vnímame svoje prostredie, komunikujeme s ním, a tak sa život začína na ľudskej úrovni.

Zmena správania sa začína našimi vnútornými modelmi, pretože tie zahŕňajú a vnímajú vonkajšie prostredie a vytvárajú naše vzorce správania. Ak kritizujeme správanie iných ľudí a pýtame sa ich: „Nechápeš, čo robíš?“, „Nerozumieš…?“, pýtame sa vlastne, či má dotyčná osoba určitý vnútorný model, t.j. súbor postojov, ktoré si vytvorila k ľuďom a prírode, a prečo táto osoba nemôže niečo pochopiť z modelu, ktorého je nositeľom.

Niektorí ľudia sú vnútorne hluchí, nedokážu si vytvoriť tieto modely v sebe a rovnako sú odpojení od svojho okolia. Nechápu, čo sa od nich vyžaduje. Sú ako bábätká, ktoré ešte nemajú tieto systémy v sebe vyvinuté. Pozorujú iných ľudí, ale nerozumejú tomu, čo každý chce. Takýchto ľudí je veľa. Väčšina ľudí žije svoj život bez presných vnútorných modelov vesmíru, prírody, spoločnosti a toho, čo sa od nich v tomto obrovskom systéme vyžaduje.

Vytvorenie presných vnútorných modelov nášho prostredia – vesmíru, prírody a ľudskej spoločnosti – je možné len prostredníctvom vzdelávania, ktoré dnes veľmi naliehavo potrebujeme. Zmena vzorcov správania závisí od našej schopnosti správne pracovať s vnútornými modelmi a uplatňovať ich v praxi prostredníctvom nášho správania voči svetu. Zmena správania je teda výsledkom nášho hľadania správneho modelu vesmíru, prírody a ľudskej spoločnosti.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 703435x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie