Založ si blog

Hrozí hladomor aj dnes?

Jeden z mojich študentov sa ma opýtal na pravdepodobnosť celosvetového hladomoru a citoval správu, v ktorej takmer 90 percent opýtaných medzinárodných odborníkov na potravinovú bezpečnosť a výživu predpovedalo, že „bez inovácií a odvážnych opatrení sa bude celosvetový hlad v nasledujúcom desaťročí naďalej zvyšovať“.

Nemali by sme plniť sklady a sýpky zásobami pri pomyslení na blížiaci sa hladomor. Predovšetkým sa musíme zamyslieť nad takýmito hroznými scenármi a vážne uvažovať o tom, ako takýmto situáciám vopred predísť, a poznať a riešiť hlavnú príčinu, ktorá takéto krízy vyvoláva.

Ak skúmame príčiny nielen hladomoru, ale každej krízy, ktorá nás postihne, zistíme, že pramení z nerovnováhy v ľudských vzťahoch, pretože sa k sebe nesprávame tak, ako by sme mali.

Ako by sme sa mali k sebe chovať?

Musíme dosiahnuť vzájomné porozumenie, nadviazať kontakty, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnovážny stav. Dnes robíme pravý opak, vzďaľujeme sa jeden od druhého, a tým rozkývame loď, na ktorej všetci žijeme. Svet tak prirodzene smeruje k obdobiam hladu a ničenia.

Zničenie, ktoré si môžeme spôsobiť, by nás malo vystrašiť natoľko, aby sme zmenili svoje vzájomné vzťahy a tým zmenili svet. To je jediný dôvod, prečo musíme myslieť na blížiaci sa hladomor a iné krízy. Takto získavame aj skúsenosť, prečo všeobecne prežívame krízy a utrpenie: aby sme zmenili naše vzájomné vzťahy z negatívnych na pozitívne, z egoistických na altruistické a z ľahostajnosti na vzájomnú zodpovednosť.

Čo môže byť katalyzátorom takejto premeny?

Som presvedčený, že musí existovať vodca, ktorý ju bude iniciovať a presadzovať. Náš svet sa sotva zaobíde bez niekoho, koho ľudská spoločnosť uzná a bude nasledovať ako vodcu, niekoho, kto vyvolá diskusiu o zjednotení a o tom, ako môžeme prekonať hladomor a iné krízy. Samozrejme, to sa stane len vtedy, keď nastane hlad, ktorý otvorí ľuďom uši a oni budú počúvať takéhoto vodcu.

Potom, po období hladu, budeme iní. Získame iný postoj k životu a jeho hodnotám. Už nebudeme podceňovať obrovský význam nášho prežitia a toho, čo pre nás znamená prežiť v týchto ťažkých časoch.

Aj v minulosti boli obdobia veľkých hladomorov, vojen a iných kríz, ale dnešná doba je zásadne odlišná. Doba, v ktorej žijeme, nás pripravuje na masové uvedomenie si zla našich egoistických vzťahov, ktoré v nás prebudí túžbu zmeniť sa. V kabalistickej múdrosti sa takéto prebudenie nazýva „rozpoznanie zla“. Vyžaduje si to obrovské množstvo utrpenia, aby sme potom dosiahli bod, v ktorom sme schopní vnímať svoju prirodzenosť ako zlo, presne ju definovať a vyvodiť z toho potrebné závery: že musíme skončiť s našimi krysími pretekmi, v ktorých medzi sebou súťažíme o materiálny blahobyt, a prejsť na nové pozitívne prepojené vzťahy, v ktorých sa snažíme prospievať sebe a prírode, cítiť sa ako súčasť vzájomne závislého a prepojeného celku, v ktorom sa navzájom ovplyvňujeme. Ešte sme sa tam nedostali, ale ten čas sa blíž

 

 

 

 

 

 

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704606x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie