Založ si blog

Môžu byť ľudia vychovaní tak, aby boli ľuďmi?

My ľudia sa ako ľudské bytosti musíme začať rozvíjať nad úroveň našej zvieracej existencie, a to je možné len vtedy, ak sa zapojíme do určitého druhu výchovy.

Ak sa naučíme, ako sa v ľudskej spoločnosti pozitívne vzťahovať jeden k druhému a ako nahradiť naše egoistické postoje altruistickými, potom sa povznesieme nad úroveň zvieracej existencie a staneme sa ľudskými bytosťami v plnom zmysle slova.

Vyvíjať sa ako ľudské bytosti znamená naučiť sa nájsť rovnováhu s integrálnymi zákonmi prírody, ktoré pôsobia na náš život. Ak sa naučíme, ako sa pozitívne vzťahovať k sebe navzájom v ľudskej spoločnosti a ako vymeniť svoje egoistické postoje za altruistické, potom sa povznesieme nad úroveň zvieracej existencie a staneme sa ľudskými bytosťami v plnom zmysle slova.

Najprv si musíme zabezpečiť život tým, že zabezpečíme svojim fyzickým telám základné živočíšne potreby: jedlo, sex a rodinu, a potom môžeme začať svoj ľudský vývoj. Musíme sa vzdelávať a zistiť, kto a čo sme, odkiaľ pochádzame, prečo existujeme, aký vývoj je nám určený, ako môžeme usmerniť svoj ľudský vývoj, aký by mal byť náš postoj k spoločnosti okolo nás, aký by mal byť postoj spoločnosti k nám a ako sa môžeme harmonicky rozvíjať spoločne – my vo vzťahu k spoločnosti a spoločnosť vo vzťahu k nám.

Sme povinní zapojiť sa do rozvoja, ktorý z nás urobí ľudské bytosti. Myslím si však, že nikto nechápe, čo znamená rozvíjať v sebe človeka, a preto sa nám takýto proces nedarí realizovať. Jedným z prejavov našej neschopnosti rozvinúť sa v ľudskú bytosť je, že nerozumieme mladej generácii. Stále viac sa od nich odpútavame a nevieme, čo s nimi bude a ako ich viesť správnym a prospešným smerom. Všetko nechávame tak, ako je, v stave množiacich sa problémov a kríz.

Veľmi jednoducho povedané, musíme pochopiť, čo od nás príroda vyžaduje, a rozvíjať sa tak, aby sme dokázali zvládnuť požiadavky, ktoré na nás príroda kladie. Ak tieto požiadavky splníme, môžeme začať vytvárať harmonický a pokojný svet, ktorý bude v rovnováhe s prírodou.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699989x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie