Založ si blog

Čo urobil Einstein tak skvelé, že to pomohlo ľudstvu?

Einstein neurobil nič, čo by nám prospelo.

Okrem iného pomohol zostrojiť atómovú bombu a tiež povedal, že v našom svete existujú veci, ktorým nemôžeme rozumieť

Bolo by lepšie, keby on a ostatní jadroví fyzici neurobili nič. Dokázali by sme sa zaobísť bez jadrovej energie a samozrejme aj bez atómových bômb. Pri všetkej chvále, ktorej sa Einsteinovi dostáva, nepotrebujeme to, čo nám priniesol.
Vo všeobecnosti si myslím, že veda 20. storočia nepriniesla ľudstvu žiadny úžitok. Nechcem popierať jej úspechy, pretože veda urobila pomerne veľa. Problém je v tom, že naše vedecké objavy a úspechy sa obrátili proti nám.

Pravdou je, že už nemusíme pracovať tak ťažko ako v minulosti. Vyrobili sme si rôzne prístroje a nástroje, ktoré nám poskytujú viac voľného času. Čo však robíme s týmto voľným časom? Vytvárame si čoraz viac starostí a problémov a čoraz viac vyčerpávame prírodné zdroje Zeme.

Nevidím, že by výsledkom nášho vedeckého pokroku boli šťastnejší ľudia. V minulosti sa ľudia oveľa viac venovali zmysluplným činnostiam aj na emocionálnej a duševnej úrovni. Trávili viac času počúvaním veľkých hudobných diel, návštevou divadiel, čítaním rozsiahlých románov a inej literatúry. Dnes sú k sebe ľudia oveľa menej pozorní. Stále viac sa stretávame so sklonenými hlavami, ktoré si prezerajú telefóny a bezmyšlienkovite blúdia na sociálnych sieťach.
Zažívame oveľa viac depresií, osamelosti, úzkosti, stresu, zneužívania drog a samovrážd ako kedykoľvek predtým. Možno to je ilúzia, že sme šťastnejší, keď už nemusíme tak tvrdo pracovať ako v minulosti. Zároveň však vidíme, že menej práce a viac voľného času neznamená viac šťastia.

Hoci sa Einstein úprimne snažil vytvoriť lepší svet, myslím si, že on a mnohí jemu podobní nerozlúskli, čo je potrebné na to, aby sme sa stali šťastnejšími ľuďmi.
Toto všetko hovorím napriek tomu, že milujem a podporujem vedu. Problémom vedy nie je veda samotná, ale jej spojenie s ľudským egoizmom, keď chceme využívať vedu na ovládanie, nadvládu, manipuláciu či vykorisťovanie iných. Táto egoistická ľudská vlastnosť zmenila Einsteinove objavy na výrobu atómovej bomby.

Posolstvo tu teda nespočíva v tom, že by sme mali zničiť vedu, ale v tom, že by sme ju mali rozvíjať až po tom, ako napravíme ľudské ego. Najskôr musíme napraviť seba, t. j. naučiť sa zvrátiť svoj vrodený zámer robiť všetko vo svoj prospech na úkor iných a prírody, inak skončíme pri využívaní vedy a akýchkoľvek inovácii na svoju vlastnú škodu.

Ak by to bolo možné, rád by som sa vrátil do Einsteinových čias a namiesto rozvoja vedy by som zaviedol vzdelávanie zamerané na spojenie, ktoré by nás viedlo k náprave ľudského ega. Vedu by sme mali rozvíjať až po tom, ako vytvoríme systémy pozitívnych vzájomných vzťahov, ktoré sú nadradené našim vrodeným túžbam využívať a zneužívať iných.

Veda by potom priniesla ľudstvu úžitok. V dôsledku vzdelávania vedúceho k spojeniu by sme začali pociťovať ľudstvo ako svoju rodinu. Náš výskum by potom nikdy neviedol k výrobe zbraní a atómovej bomby, ktoré sa používajú na masové ničenie a ľuďom spôsobujú len úzkosť. Hľadali by sme len to, ako priniesť ľuďom šťastie, sebavedomie a bezpečie, tým, že by sme povýšili naše pozitívne vzájomné prepojenie nad naše škodlivé egoistické pohnútky.

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 715303x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie