Založ si blog

Akú budúcnosť majú peniaze?

V súčasnej dobe nám peniaze zaisťujú pocit bezpečia a v podstate fungujú medzi nami ako spojivo: Ja ti dávam peniaze, ty mi dávaš peniaze a každý z nás od druhého niečo získa a niečo na úkor druhého zarobí.

Tieto „transakcie“ sú vlastne kópiou našich vnútorných vzťahov medzi nami: každý od druhého niečo chce a množstvom bankoviek vyjadríme hodnotu toho, čo si medzi sebou vymeníme.

Uzavrieme zmluvu so zamestnávateľom, pracujeme pre neho a dostaneme zaplatené. Takýto vzťah nájdeme nielen v obchodoch, ale v celej spoločnosti, vrátane vzťahov medzi manželmi. Žijeme vo vzťahoch, ktoré sú rovnocenné peňažnej smene, pretože neustále chceme od druhých niečo získať. Peniaze sú dnes ekvivalentom nášho egoistického úsilia, kedy túžime po potešení na úkor druhých a chceme za svoje úsilie dostať určitú odmenu.

Nakoniec sa ukáže, že nás peniaze prestanú na svojej egoistickej úrovni spájať, a budú použité na to, aby sa stali spojivom altruistických vzťahov. A skutočne, v určitej etape získame schopnosť merať altruistické úsilie peniazmi, budeme teda vedieť ohodnotiť množstvo toho, čo si navzájom odovzdávame.

Inými slovami, prechod od egoistických k altruistickým vzťahom nevyžaduje žiadne veľké revolúcie, ktoré by zmenili naše existujúce systémy. Stačí, keď zmeníme doterajší prístup k druhým a budeme diskutovať o tom, ako zlepšiť kvalitu našich vzťahov.

Prechod od egoistických k altruistickým vzťahom je však veľkou zmenou, pretože získavame ducha, kvalitu dávania. V tomto duchu, v kvalite obdarovávania, začíname cítiť, že žijeme na ďalšej, vyššej úrovni existencie: v duchovnom svete, kde cítime nekonečnosť a dokonalosť.

 

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

parlament, NRSR

Hlas trvá na Rašim ako predsedovi parlamentu, KDH sa obáva neobsadenia postu

12.05.2024 14:40

Politici sa v diskusnej relácii vyjadrili aj k zmenám v RTVS.

Annalena Baerbocková

Príliš drahí kaderníci. Za účesy nemeckých politikov platí štát tisíce eur

12.05.2024 14:00

Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková dáva na kaderníčky a vizážistov vyše 11-tisíc, kancelár Olaf Scholz "iba" 3 000 eur mesačne - z peňazí daňových poplatníkov.

Peter Pellegrini,

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je naďalej Pellegrini, Matovič opäť na chvoste

12.05.2024 13:51, aktualizované: 14:39

Predsedov politických strán predbehlo v rebríčku známe meno.

ta3

Smer, Hlas, PS aj SaS dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách

12.05.2024 13:38

Ondruš, E. Kaliňák a Bittó Cigániková sa v diskusii zhodli na odmietnutí migračného paktu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 712501x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie