Založ si blog

Je možné milovať zlého človeka?

Áno, je možné milovať aj ľudí, ktorí vykonávajú i tie najodpornejšie činy, pretože majú v sebe kúsok duše.

Musíme pochopiť, že medzi telom a dušou je rozdiel. To, že ľudia, ktorí vo svete konajú dobro alebo zlo, neznamená hneď, že majú dušu.
Duša sa nazýva „časť božstva zhora“. Sme stvorení z túžob užívať si, ktorým sa hovorí „telo“. Tieto základné potreby sa prejavujú na telesnej úrovni, kde sa snažíme užívať si prostredníctvom pôžitkov z jedla, sexu, rodiny, peňazí, cti, kontroly a vedomostí. Napokon sa v rámci našej túžby užívať si objaví maličký bod s túžbou, ktorá vychádza z vyššej duchovnej úrovne, ktorá je nad telesnou podstatou.

Namiesto toho, aby sme sa chceli tešiť len z osobného prospechu, tento malý bod túžby je zakotvený v kvalitách dokonalého sveta prírody – v láske a dávaní, ktoré presahujú hranice našich telesných túžob. Ak máme takúto túžbu, potom je v nás časť duše. V opačnom prípade, ak necítime túžbu povzniesť sa nad naše telesné túžby formou lásky a dávania druhým a prírode, potom človek nemá dušu, dokonca ani jej počiatočný bod.

Tento bod túžby môžeme prirovnať k semienku, ktoré musí byť umiestnené v správnych podmienkach, ako je úrodná pôda, vlhkosť, vzduch a dostatok slnečného svetla, aby sa z neho vyvinula kvitnúca rastlina. Inými slovami, tento bod duše musíme umiestniť na chránené miesto, ktoré je schopné rozvinúť ho do plne rozvinutej duše, ktorá môže milovať, dávať a spájať sa podobne ako bezhraničná kvalita lásky a darov prírody.

Kabalisti nazývajú tento bod duše, ktorý sa objavuje medzi našimi telesnými túžbami, „bod v srdci“. To znamená, že srdce, sú naše telesné túžby, kde pociťujeme pominuteľné potešenie a dočasné prežívanie a bod v srdci je túžba, ktorá je zakotvená v duši, kde môžeme pociťovať úplnú harmóniu, pokoj a večnú prítomnosť.

Ak v sebe cítime takúto túžbu, bod, ktorý vyvoláva otázky o zmysle života, o tom, prečo sme tu, kto sme, čo je realita, prečo je na svete toľko utrpenia a ďalšie základné existenciálne otázky, potom môžeme takúto túžbu umiestniť do prostredia, ktoré ju dokáže rozvinúť do stavu duše. Práve to učí múdrosť kabaly – ako rozvíjať bod v srdci, ako ho rozličnými spôsobmi objemovo nafúknuť a v rámci tohto objemu vypestovať pocit lásky, dávania a pozitívneho spojenia sa so všetkým i so samotnou prírodou. V tomto stave dosiahneme svoju dušu.

Preto k rozvoju našej duše musíme pridať lásku, starostlivosť a snahu dať jej všetko, čo je potrebné, aby mohla rozkvitnúť do svojho večného a úplného stavu. Avšak vo vzťahu k egoistickým túžbam nie je potrebné milovať nič z toho. Kabalisti nazývajú ego, t. j. túžbu užívať si na úkor iných a prírody, „zlým sklonom“ a to sa v konečnom dôsledku prejaví v stave smrti. Je od začiatku odsúdené na zánik, pretože zo svojej podstaty nemôže pociťovať žiadne trvalé potešenie a naplnenie.

Preto nemôžeme rozvíjať lásku, ktorá smeruje k egoistickej časti nás samých, kde pramení všetka deštrukcia a utrpenie. Lásku je potrebné rozvíjať v tej časti každého človeka, ktorá sa nazýva „ľudská“. Je to bod v srdci, ktorý sa môže rozvíjať plne milujúcim a odovzdávajúcim spôsobom, ktorý môže priniesť do sveta život a svetlo.

Egoistické túžby v nás sú v protiklade s altruistickou a nekonečnou silou prírody. Nepovažujú sa za „ľudské“, pričom slovo „Adam“ v hebrejčine pochádza zo slova „podobný“ („Domeh“), zo slovného spojenia „Adameh le Elyon“ („podobný Najvyššiemu“). Inými slovami, človek je ten, kto rozvíja svoj bod v srdci spôsobom, ktorý je podobný sile lásky a darov prírody. Tým sa posúvame na ľudskú úroveň podobnej prírode, kde objavujeme večnosť a dokonalosť altruistickej vlastnosti prírody. V takomto stave môžeme „milovať svojho blížneho ako seba samého“, t. j. odhaľujeme spoločnú silu lásky, dávania a pozitívneho prepojenia, ktoré sú v našej duši a ktoré spájajú naše body v srdciach do jednej duše.

Bez ohľadu na to, aký zlý je človek vo svojich egoistických túžbach, stále je možné usilovať sa o prebudenie bodu v srdci – časti Božstva zhora – v každom človeku. Vždy je potrebné snažiť sa nasmerovať vývoj človeka nad jeho egoistické túžby tak, aby objavil prirodzenú kvalitu lásky, dávania a vzájomného prepojenia – dušu, v ktorej sú všetci rovnako spojení v spoločnej túžbe, ktorá je podobná sile prírody.

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

fico, atentát na fica,

Bodyguard musí byť sparťanským štítom, ochranka pri atentáte na Fica zlyhala. Jej dôvera pôjde rapídne dole, hovorí Zábojník

16.05.2024 05:00

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií sa dostal do veľmi zložitej situácie.

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 713791x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie