Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 1

 

Európa prežíva zložité obdobie: ekonomickú krízu, problém utečencov, šírenie islamu, oživenie fašizmu a nacizmu a všetka táto spleť problémov sa zamotáva veľkou rýchlosťou.

Európa však významne prispela k rozvoju ľudstva, možno viac ako všetky ostatné kontinenty.

 

Aký je dôvod, prečo sa taká vyspelá civilizácia vyvinula v Európe?

Staroveká civilizácia vznikla na Blízkom východe – v starovekom Babylone, v Perzii. Ale potom sa všetko presunulo do Európy: do starovekého Grécka a starovekého Ríma, ktorý vybudoval európsku civilizáciu.

Veda a filozofia sa z Grécka rozšírili do Európy. Európsky myslitelia uvádzajú že vedu a filozofiu Gréci dostali od Židov v období zničenia Prvého a Druhého Chrámu, to znamená tisíc rokov pred našim letopočtom.

Sociálny systém dostala Európa od Rímskej ríše. V čase, keď bola Rímska ríša na vrchole svojho rozkvetu a sily, bola Európa v skutočnosti úplne barbarská. Ak by si Rimania Európu nepodmanili, neprešli ňou naprieč, až po najsevernejšie hranice, nevedno, čo by bolo s európskou civilizáciou.

Rimania dali Európe štátne zriadenia, položili a spevnili cesty. V Talmude sa píše, že po páde Judei získala Rímska ríša jej múdrosť a silu a na jej základoch sa pozdvihla.

Duchovné poznanie, úsilie a sila ľudu Judei vyschla a zostali z nich len mizerné omrvinky. Ľud Judei bol stvorený na budovanie duchovného sveta a nie materiálneho. Rimania prijali toto poznanie, a na jeho základe vybudovali materiálny život v európskych krajinách.

Vývoju veľmi dopomohli aj vojenské výpravy Alexandra Macedónskeho, ktorý vyhlásil, že sa snaží sprostredkovať moderný, vedecký, vyspelý, štátny spôsob života celému svetu. V tom spočíva dedičstvo jeho dobyvačných výprav.

Okrem toho rozširovaniu rímskeho vplyvu v Európe veľmi pomohlo kresťanstvo, ktoré bolo prevzaté od Židov a vyrástlo na základe zbytkov, ktoré sa uchovali po zničení Druhého Chrámu. Prví kresťania boli Židia a po zničení Chrámu sa kresťanstvo stalo novým náboženstvom.

Kresťanstvo zaväzovalo svojich prívržencov k tomu, aby náboženstvo rozvíjali a šírili ho ďalej. Práve to donútilo starobylý Rím, aby dobyl Európu a priniesol tam vedu, filozofiu a náboženstvo.

Európa bola pred tým obývaná barbarmi, ktorí uznávali mnohobožstvo. Kresťanstvo im dalo systém, knihy. Začalo sa rozvíjať výtvarné umenie, pretože ľudia boli negramotní a potrebovali kresby k tomu, aby im bolo možné vysvetliť ideu.

Na troskách zničeného židovského Chrámu z dôvodu neschopnosti pokračovať v duchovnej idei, ktorá klesla a roztrieštila sa, rozkvitalo náboženstvo a filozofia. Celá európska civilizácia vyrástla z pozostatkov tajnej múdrosti Židov.

Pokračovanie nasleduje…

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698030x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie