Založ si blog

POLIEVKA PRE VŠETKÝCH

Ľudstvo už zažilo ťažké ekonomické krízy, ale zakaždým našlo riešenie. Dokonca bola prekonaná aj Veľká hospodárska kríza tridsiatych rokov. Dnes však tvrdíme, že je potrebné napraviť človeka. Znie to iracionálne…

Ja to však vidím inak: všetky dnešné problémy vznikajú kvôli človeku.

V minulých časoch sme spôsobili krízy rôznymi vonkajšími príčinami, ale v súčasnej dobe nám začína byť stále jasnejšie, že zdrojom toho, čo sa deje, je človek, ktorý je dezorientovaný a nechápe, kde sa nachádza. Je to práve človek, ktorý je zlý a nedokáže sa zhodnúť s ostatnými; je to človek, ktorý nafukuje túto bublinu a nie je schopný dať systém do poriadku. Zdalo by sa, že nám sú chyby ľudskej spoločnosti jasné a potrebujeme ich len opraviť. Ale nevieme ako. Objavujú sa stále nové problémy, a keďže ich nedokážeme vyriešiť, cítime sa pred nimi slabí. Takže hlavný problém spočíva v nás.

Nemôžeme napríklad skutočne zjednotiť Európu do priateľského a súdržného zväzku, aby štáty nezapreli jeden druhého, navzájom sa neponižovali, ale naopak svorne pracovali. Nič sa nedarí – každý priťahuje prikrývku na seba namiesto toho, aby ju dal inému, a v dôsledku toho chýba každému a všetci majú ťažkosti.

Čo vlastne Európe chýba? Poľnohospodárstvo, priemysel, služby rôznych druhov, kontakty medzi krajinami, dopravné komunikácie, vlaky, lietadlá – to všetko tam je. K dobrému životu chýbajú len správne vzájomne vzťahy medzi ľuďmi – nič viac. Pričom chýbajú všetkým: magnátom, chudobným ľuďom, ľuďom s pravicovým aj ľavicovým zmýšľaním.

Či teda existuje iný spôsob nápravy okrem výchovy ľudí? Keby Európania napravili výchovu, mohli by si jednoducho zorganizovať rajský život. Ale namiesto toho je v Škandinávii napriek hmotnému blahobytu vysoké percento samovrážd a južné krajiny trpia nezamestnanosťou a národnými nepokojmi. V Grécku už situácia naberá rozmer humanitárnej katastrofy – ľudia doslova nemajú čím nakŕmiť deti. Ponechávajú deti na ulici, aby sa o nich postaral štát, a zúfalí chudáci páchajú zločiny, aby sa dostali do väzenia.

 

Tak čo teda robiť? Napravovať človeka!

 

Veď v skutočnosti sú zdroje celkom dostatočné pre všetkých. Povedzme, že niekto má soľ, niekto má mäso, niekto oheň, niekto zeleninu, ale nie sme schopní sa dohodnúť, že uvaríme polievku pre všetkých. Každý sa drží svojho – a v dôsledku toho nikto nemá nič. Veď sa nenasýtiš ani soľou, ani surovým mäsom.

Táto situácia sa bude zhoršovať – lebo taký je program prírody – kým si neuvedomíme, že bez riadneho a čestného spojenia jednoducho zomrieme.
Čo sa týka minulých kríz, sú neporovnateľné s existujúcimi. V súčasnej dobe je kríza závislá na náprave človeka, a preto je najťažšia – s ohľadom na rozhodnutie.

V tridsiatych rokoch, keď ešte pokračoval kapitalistický vývoj so všetkými jeho ambicióznymi plánmi a nádejami, náhly kolaps skutočne priniesol ľuďom strašné pocity. Dnes je človek sklamaný vlastnými želaniami a vopred je pripravovaný na najhoršie. Vnímame, že na nás v budúcnosti nečakajú nové „výšiny konzumizmu“ a mrak len hustne.

Dochádza k tomu preto, aby sme si uvedomili podstatu: súčasná kríza na rozdiel od všetkých predchádzajúcich prebieha na úplne odlišnej úrovni, v inej sfére. Odohráva sa v človeku. Preto nie je záležitosťou bánk alebo iných vonkajších príznakov ochorenia. Bojom proti príznakom sa s krízou nemôžeme vyrovnať. Jediná cesta je napravenie vzájomných vzťahov medzi ľuďmi.

Budeme umierať od hladu tak dlho, kým sa riadne nezjednotíme a spoločne „neuvaríme polievku“. Táto situácia je úplne odlišná od toho, čo bolo v minulosti. Predtým ľudia túžili mať viac, a zostali bez všetkého, čo viedlo k zúfalstvu, neznesiteľnému utrpeniu, a často tiež k samovražde. Dnes človek aj bez akýchkoľvek ambícií už od začiatku vie, že čoskoro nebude mať čo jesť. Doslova je mu vopred ukazované, ako postupne zostúpi do hrobu. A je mu to ukazované preto, aby každý pochopil, kam smerujeme. Príroda nás postupne učí, ukazuje nám vytvorenú situáciu a vysvetľuje, čo musíme robiť.

Tento proces neskončí okamžite. Potiahne sa ďalší rok a ešte druhý, dokým ľudia nepocítia, že trápenie nemá konca, až kým sa slimačím krokom nedostane do hrozných stavov. Doteraz si dôsledky krízy neuvedomujeme, nepozorujeme zatváranie podnikov, zníženie podnikateľskej činnosti, kolaps rôznych sfér. Postupne sa však pred našimi očami svet ponorí do hlbokého a ponurého „spánku“, až kým si ľudia neuvedomia, že problém je v nich. To oni nemôžu „prebudiť“ svet nehľadiac na jeho všetku hojnosť.

„Prečo sa nám nič nedarí? Tu je mäso, tu voda, tu oheň, tu zelenina – tak poďme uvariť dobrú polievku…“. K tomu, aby na to ľudia nakoniec pristúpili, bude treba viac času.

Takáto kríza ešte nebola.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 700971x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie