Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 2

Duchovné poznanie, ktoré stratil národ Izraela po zničení Chrámu, poskytlo k vývoju európskej civilizácie zvláštny impulz. Dodalo Európanom zvláštnu silu ducha, túžbu dobývať a rozvíjať nové krajiny, vyvíjať sa.

Pútnici putovali po cestách a všade šírili kresťanské náboženstvo, učili ľudí modliť sa. Obyvateľom Európy, ktorí boli v tej dobe obyčajnými barbarmi, to prinieslo vedu, poznanie, vieru.

Toto náboženstvo pomáha človeku až do súčasnosti.

Starovekí Gréci obdržali všetku svoju múdrosť od Židov. Zo začiatku sa v starovekom Grécku vyskytovali úplne primitívne viery, mnohobožstvo. Staroveké grécke legendy a mýty sú tak naivné, že môžu prilákať iba malé deti. Tak primitívna bola veda a predstavy o ľudskej duši.

Staroveké Grécko sa pozdvihlo zásluhou prevzatých ideí z vedy kabaly, ktorá žila medzi ľuďmi Izraela. Aj keď z nej Gréci načerpali v skreslenej podobe iba vonkajšie myšlienky, bolo to práve to, čo mohlo rozvinúť európsku civilizáciu a urobiť z Európy to, čo je dnes. Malé omrvinky, ktoré zostali z veľkej židovskej vedy, rozvíjali Európu až do súčasnosti.

Vďaka tomuto vplyvu získala Európa zvláštneho ducha, ktorého sa snažila predať celému svetu. Z toho dôvodu sa Európania vydali objavovať nové krajiny a kontinenty, ale ich hlavný motív bol náboženský, misionársky.

Potom sa z náboženstva vyvíjala veda: alchýmia a geografia boli potrebné kvôli tomu, aby všetkým dokázali, že kresťanské náboženstvo je najpravdivejšie a dobýva svet. Pre Európanov to bolo veľmi dôležité. Koloniálne vojny a dobyvatelia si pôvodne dávali výlučne náboženské ciele. Až neskôr si dobyvatelia uvedomili, že z toho môžu získať ekonomický prospech.

Už bližšie k našej dobe začali koráby privážať tovar z Číny a Indie do Anglicka, vznikla potreba Suezského prieplavu.

Prišlo k prechodu z kresťanského náboženstva na vedu – Európa prenáša dôraz od Boha na človeka, ľudského ducha, ľudské hodnoty. Dá sa povedať, že táto zmena začala Veľkou francúzskou revolúciou, po ktorej nasledovali revolúcie v ďalších krajinách. Veda sa začala rýchlo rozvíjať ako doplnok k náboženstvu.

Neexistoval žiadny iný kontinent, na ktorom by v bezprostrednej blízkosti žilo toľko rôznych národov, ktoré by mali spoločné náboženstvo a filozofiu, ktoré pochádzali z Ríma a Grécka. A okrem toho sa vo vnútri európskych národov nachádzal národ Izraela, ktorý odišiel do vyhnanstva. Sťahoval sa z krajiny do krajiny, kontaktoval sa s inými národmi a predal im svojho ducha, ktorý v ňom žil. Vďaka tomu sa Európa rozvíjala ako žiadna iná oblasť na zemi.

Je možné povedať, že miesto, kam prišiel národ Izrael, sa začalo rozvíjať. A ako náhle bol odtiaľ vyhostený, tieto krajiny okamžite padli. To znamená, že môžete vypátrať dve cesty rozvoja v Európe. Prvá je vývoj kresťanského náboženstva a druhá je vývoj židovského ducha. Tieto dva smery sa navzájom ovplyvňovali a vybudovali európsku civilizáciu.

Pokračovanie nasleduje…

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698141x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie