Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 2

Duchovné poznanie, ktoré stratil národ Izraela po zničení Chrámu, poskytlo k vývoju európskej civilizácie zvláštny impulz. Dodalo Európanom zvláštnu silu ducha, túžbu dobývať a rozvíjať nové krajiny, vyvíjať sa.

Pútnici putovali po cestách a všade šírili kresťanské náboženstvo, učili ľudí modliť sa. Obyvateľom Európy, ktorí boli v tej dobe obyčajnými barbarmi, to prinieslo vedu, poznanie, vieru.

Toto náboženstvo pomáha človeku až do súčasnosti.

Starovekí Gréci obdržali všetku svoju múdrosť od Židov. Zo začiatku sa v starovekom Grécku vyskytovali úplne primitívne viery, mnohobožstvo. Staroveké grécke legendy a mýty sú tak naivné, že môžu prilákať iba malé deti. Tak primitívna bola veda a predstavy o ľudskej duši.

Staroveké Grécko sa pozdvihlo zásluhou prevzatých ideí z vedy kabaly, ktorá žila medzi ľuďmi Izraela. Aj keď z nej Gréci načerpali v skreslenej podobe iba vonkajšie myšlienky, bolo to práve to, čo mohlo rozvinúť európsku civilizáciu a urobiť z Európy to, čo je dnes. Malé omrvinky, ktoré zostali z veľkej židovskej vedy, rozvíjali Európu až do súčasnosti.

Vďaka tomuto vplyvu získala Európa zvláštneho ducha, ktorého sa snažila predať celému svetu. Z toho dôvodu sa Európania vydali objavovať nové krajiny a kontinenty, ale ich hlavný motív bol náboženský, misionársky.

Potom sa z náboženstva vyvíjala veda: alchýmia a geografia boli potrebné kvôli tomu, aby všetkým dokázali, že kresťanské náboženstvo je najpravdivejšie a dobýva svet. Pre Európanov to bolo veľmi dôležité. Koloniálne vojny a dobyvatelia si pôvodne dávali výlučne náboženské ciele. Až neskôr si dobyvatelia uvedomili, že z toho môžu získať ekonomický prospech.

Už bližšie k našej dobe začali koráby privážať tovar z Číny a Indie do Anglicka, vznikla potreba Suezského prieplavu.

Prišlo k prechodu z kresťanského náboženstva na vedu – Európa prenáša dôraz od Boha na človeka, ľudského ducha, ľudské hodnoty. Dá sa povedať, že táto zmena začala Veľkou francúzskou revolúciou, po ktorej nasledovali revolúcie v ďalších krajinách. Veda sa začala rýchlo rozvíjať ako doplnok k náboženstvu.

Neexistoval žiadny iný kontinent, na ktorom by v bezprostrednej blízkosti žilo toľko rôznych národov, ktoré by mali spoločné náboženstvo a filozofiu, ktoré pochádzali z Ríma a Grécka. A okrem toho sa vo vnútri európskych národov nachádzal národ Izraela, ktorý odišiel do vyhnanstva. Sťahoval sa z krajiny do krajiny, kontaktoval sa s inými národmi a predal im svojho ducha, ktorý v ňom žil. Vďaka tomu sa Európa rozvíjala ako žiadna iná oblasť na zemi.

Je možné povedať, že miesto, kam prišiel národ Izrael, sa začalo rozvíjať. A ako náhle bol odtiaľ vyhostený, tieto krajiny okamžite padli. To znamená, že môžete vypátrať dve cesty rozvoja v Európe. Prvá je vývoj kresťanského náboženstva a druhá je vývoj židovského ducha. Tieto dva smery sa navzájom ovplyvňovali a vybudovali európsku civilizáciu.

Pokračovanie nasleduje…

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763902x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie