Založ si blog

USA zopakujú osud Rímskej ríše?

Podľa názoru Alana Greenspana (bývalý predseda Federálneho rezervného systému USA) sociálne výdaje USA prevyšujú dokonca aj výdaje na obranu, a to je polovica všetkých federálnych výdajov. Ak výdaje na obranu a sociálne výdaje presahujú schopnosť štátu, tak sa taký štát zrúti. Príkladom tomu je Rímska ríša: obrovské výdaje na „chlieb a zábavu“ vyčerpali imperiálnu pokladňu. Program bezplatného občerstvenia pre chudobných počítal v roku 71 pred n. l. s 40 tisícami obyvateľov Ríma. Za vlády cisára Augusta sa počet zvýšil na 320 tisíc. Drahé zábavy vyčerpali štátnu pokladňu.

Podobnú situáciu sledujeme v USA: výdaje na sociálne potreby presahujú ekonomický potenciál, zaberajú polovicu federálneho rozpočtu. Pre sociálne dávky musia byť zdvojnásobené federálne daňové sadzby. Je pravdepodobné, že sa odpočty elity ako federálna daň, neúmerne zvýšia.

Rimania nemali záujem o riešenie tohto problému. Akonáhle si národ zvykol na bezplatný chlieb, začali sa odohrávať nepokoje spojené s oneskorením pi výdajoch chleba. Úrady museli riešiť problémy s nepokojmi a oslabením meny.

Americká elita sa snaží vyriešiť problém s nekontrolovaným tlačením peňazí na dotácie schodku federálneho rozpočtu a nechcú vidieť prepad meny – a neodvratný pád USA.

Nie je možné zastaviť vývoj spoločnosti, egoizmus sa musí prejaviť ako hrobár vlastnej moci, rovnako ako rakovina, ktorá požiera telo a v dôsledku hynie spolu s ním. Záchrana je len v zapojení sa do spoločnej metodiky integrálneho vzdelania. Toto je cesta svetla. Inak nasleduje cesta tmy – cesta utrpenia.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688652x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie