Založ si blog

Prečo vnáša človek chaos do prírody?

Súdiac podľa počtu prírodných katastrof, ku ktorým došlo v poslednej dobe, vidíme, že človek vnáša do prírody chaos. Je však bežné s prírodou zaobchádzať ako s neživým systémom a myslieť si, že prírode prinášame len „mechanické“ poškodenie?

Hlavný problém spočíva v tom, aby som sám seba videl vo vnútri prírody, nie mimo nej, tak ako sme o tom presvedčení. Sme zodpovední za prírodu – za dom, v ktorom bývame. Umiestnili nás do domu s mnohými tlačidlami, ich význam nám nie je známi. Potlačili sme nejaké tlačidlo a zrazu je tu hurikán, ďalšie tlačidlo a blíži sa tsunami, potom požiar. Potlačíte na tretie tlačidlo a uvidíte, že je všetko v poriadku.

A čo máme robiť? Ľudstvo je ako nešťastné dieťa, sedí v tomto malom dome uprostred lesa a nevie, ako sa chovať. Ukazuje sa, že aby sme sa mohli stať slobodnými, musíme sa správne vyvíjať.

Keď človek vyjde zo svojho domu do lesa, do hôr, verí, že „ide do prírody“ – a to je zlý prístup. Akoby vyšiel zo svojho domu do domu, ktorý vlastnia zvieratá. Lenže príroda je taktiež jeho domovom! Musíme prestať považovať integritu prírody za niečo, čo existuje mimo nás. Musíme ctiť, že sme vo vnútri prírody a ovplyvňujeme ju a príroda ovplyvňuje nás, že spojenie medzi nami nie je správne, a preto sa človek musí zmeniť.

Neživý, rastlinný a živočíšny svet sa v súlade s prírodou nachádza inštinktívne. Človek taktiež musí byť v absolútnom súlade s celým prírodným systémom, aj napriek tomu, že jeho prirodzenosť je pravým opakom.

Pokiaľ sa chceme povzniesť nad živočíšnu úroveň, musíme v sebe sami rozvinúť správny postoj k prírode: cítiť, že existujeme v integrálnom systéme, naučiť sa byť integrálni vo vzťahu k neživému, rastlinnému a živočíšnemu svetu i k celému ľudskému systému.

Sme povinní budovať ľudský systém podľa rovnakých princípov, ktorými sa v prírode riadi neživý, rastlinný a živočíšny systém. To znamená, že sa od prírody musíme naučiť, ako budovať ľudský systém, pretože sme ukončili náš vývoj na živočíšnej úrovni a začali sme sa rozvíjať ďalej. A tu, na vnútornej ľudskej úrovni, sa musíme začať dopĺňať.

Úlohou človeka je od prírody sa naučiť, ako byť s ňou v rovnováhe. Príroda nám ukazuje, že sú všetky jeho prvky vzájomne spojené. Tento vzťah je možné pozorovať na všetkých úrovniach.

Ako sa môže človek zapojiť do tohto systému, aby správne cítil prostredie vôkol a bol s ním vo vzťahu vzájomného dávania a prijímania, to znamená, aby bol v rovnováhe s prírodou rovnako, ako sa inštinktívne dopĺňajú všetky jeho časti: neživá, rastlinná a živočíšna.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688355x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie