Založ si blog

NATO a globálna bezpečnosť

Začína sa nový rok a záruku globálnej bezpečnosti zatiaľ na horizonte nevidíme. Pritom dnešný svet čelí takým hrozbám ako je kyberbezpečnosť, vojny, migrácie, nárast nukleárnych a vojenských síl.

Okázalé oslavy 70. výročia NATO, ktoré prebehli v minulom roku, mali demonštrovať jednotu takmer 30 členských štátov a zároveň ich schopnosť poradiť si s najviac naliehavými problémami globálnej bezpečnosti.

Akékoľvek krízy a hrozby týkajúce sa planéty, na ktorej žijeme, sa nás nakoniec dotknú, či už tým alebo iným spôsobom. A preto nemôžeme jednoducho ignorovať to, čo je pred nami. Avšak nemôžeme očakávať zmysluplné zmeny od medzinárodnej organizácie, ktorá preukazuje neschopnosť a nedostatočnú účasť pri hľadaní komplexného riešenia.

Správne riešenie dosiahnutia mieru a stability sa nenachádza v žiadnej organizácii. Nachádza sa v ľuďoch, to znamená v premene nášho prirodzeného správania – namiesto sústredenia sa na vlastný prospech pracovať pre spoločný prospech nás všetkých, namiesto hľadania úžitku len pre seba hľadať úžitok pre ostatných, namiesto na seba zameraného vnímania sa konštruktívne spájať s ostatnými. Práve týmto spôsobom môžeme vidieť našu spoločnú budúcnosť ako harmonickú a bezpečnú.

Súčasný medzinárodný priestor pripomína skôr bojisko ako miesto, kde je miesto pre všetkých. Nervóznu atmosféru na poslednom summite NATO sprevádzali stretnutia osobností a reakcie svetových lídrov pripomínali skôr malé deti, ktoré sa hrajú akčné hry a prepadávajú záchvatom zúrivosti. Avšak od detí hrajúcich sa na ihrisku nemôžeme očakávať vyriešenie globálnych hrozieb. K problému potrebujeme pristúpiť s väčšou vážnosťou a dôkladnejšie.

V záverečnom prejave summitu sa krajiny zastúpené v aliancii vrátane USA, Kanady, Francúzka a Veľkej Británie zaviazali, že podniknú „silnejšie kroky“ v boji proti terorizmu v celosvetovom meradle a zhodli sa na tom, čo nazývajú „výzvami“, ktoré predstavujú Čína a Rusko. Ale keď prišlo na otázku financií, diskusia o tom, kto drží operácie NATO nad vodou, trvala dlho a zostala bez výsledku. Podľa oficiálnych údajov je ročný rozpočet 1,84 miliárd amerických dolárov. Viac ako 22% z celkovej čiastky hradí USA ako hlavný prispievateľ. Len 7 z 29 členov plní svoje finančné záväzky – to je dôvod pre ostrý a nevyriešený nesúhlas medzi americkou vládou a ďalšími spojencami. Vzhľadom k uvedeným problémom ohľadne financovania bolo stretnutie neefektívne na praktické závery.

Na obranu v celosvetovom meradle môžeme utrácať miliardy. To však bude zbytočné, pokiaľ nevyriešime náš skutočný problém, a tým je náš na seba zameraný egoistický prístup k ostatným ľuďom a ku všetkému okolo nás.

Ľudstvo sa vyvinulo v celosvetovú vzájomne závislú a prepojenú ľudskú sieť. Nová realita stále viac spletitého globálneho systému sa stretáva s našim minulým a súčasným egoizmom a to spôsobuje zvyšujúce sa napätie a konflikty, ktoré budú stále viac komplexné. Dnešná mnohostranná kríza ukazuje, že k riešeniu našich mnohých problémov potrebujeme celkový prístup, ktorý zahŕňa všetko. V prepojenom svete neexistujú žiadne lokálne problémy. Potreba priaznivého riešenia pre ľudstvo volá po dôslednom jednaní medzi zástupcami všetkých krajín ako rovní s rovnými. Stále viac vidíme, že nie je možné, aby akákoľvek krajina sama prekonala krízu, a že namiesto presadzovania osobných alebo miestnych záujmov by mal byť každý problém považovaný za globálny problém.

Pokiaľ pristúpime ku globálnemu problému v duchu spojenia medzi nami, nájdeme správny spôsob, ako tomuto množstvu problémov čeliť. Pred nami je najdôležitejšia voľba, ktorej kedy ľudstvo čelilo: prispôsobíme sa podmienkam, do ktorých nás evolúcia postavila – zvyšovaním nášho uvedomenia a porozumenia – alebo budeme prinútení prispôsobiť sa pomocou úderov a utrpenia? Ľudstvo nepotrebuje znovu objavovať už dávno objavené, aby dospelo k mieru a harmónii. Môžeme si vziať príklad z prírody, ktorá funguje podľa nemenných zákonov. Všetky problémy a rozdiely sa medzi nami objavujú preto, aby sme hľadali súvislosti a rovnováhu medzi nimi pomocou nášho bodu spojenia nad nimi – tým je zámer priniesť úžitok celému ľudstvu a prírode, v ktorej žijeme.

Globálne výzvy a hrozby sú príležitosti k zmene nášho sebeckého postoja, ktorý nás vedie do slepej uličky. Potrebujeme si uvedomiť, že jediný spôsob, ako nájsť východisko, je prepojiť sa nad našimi rozdielmi v jeden organizmus. Rovnako ako ľudské telo obsahuje rôznorodé bunky a orgány vykonávajúce rôzne navzájom sa doplňujúce funkcie k udržaniu zdravia a funkčnosti. Naše spoločné telo ľudstva potrebuje taktiež vyvinúť v prvom rade postoj prospešný celému systému, ktorého časti sme aj my. V minulosti sme sa vyvíjali pomocou sebeckého súťaženia. Teraz sme však vstúpili do obdobia vývoja, v ktorom nám príroda stále viac ukazuje, že sa o nás stará ako o jediný organizmus. Ďalej sa už nemôžeme tešiť zo svojich životov, pokiaľ bojujeme jeden s druhým, každý na účet toho druhého. To vedie k väčším problémom a nakoniec i k väčšiemu utrpeniu. Na druhej strane, spôsob, ako môžeme postúpiť k väčšiemu šťastiu, dôvere a harmónii, je cez pozitívne prepojenie medzi sebou navzájom.

Základným princípom harmonického spôsobu života v našej dobe je pristupovať k ľudstvu ako k jedinému organizmu. Dôvod, prečo nám naša vrodená sebecká povaha nedovoľuje vidieť vzájomnú na sebe závislú a prepojenú realitu je, aby sme dobrovoľne použili sami seba k pozitívnemu prepojovaniu nad všetkými našimi sebeckými rozdielmi a tým vytvorili pokojný svet naplnený radosťou.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688856x
Priemerná čítanosť článkov: 1898x

Autor blogu

Kategórie