Založ si blog

Deti opúšťajú domov – ako ich na to pripraviť

Od chvíle, keď sa naše deti narodia, investujeme do nich všetko, čo môžeme, a pri tom vieme, že príde deň, kedy samostatne posunú svoj život ďalej. Takýto prechod môže byť pre rodinu zložitý. Ako teda nájsť najlepší spôsob, ako si udržať vzťah s dospelými deťmi, ktoré vyleteli z hniezda? Ako by sme sa mali pripraviť na túto etapu vývoja, aby rodina zostala aj naďalej spojená?

Je celosvetovo rozšíreným zvykom vytvoriť si v detstve návyk, že neprejde deň, aby nás naše deti nekontaktovali. Nezáleží na tom, kde sú alebo čo presne robia, ale aspoň raz denne nám zavolajú, aby sa uistili, že sú všetci v poriadku a dobre sa im darí. My nie sme tí, ktorí im musia zavolať, pretože môžu byť zaneprázdnení a my ich môžeme obťažovať. Je oveľa lepšie, ak si zvyknú na to, aby nám volali ony. Takže keď opúšťajú domov a vyletia z hniezda, majú už tento návyk v sebe vybudovaný.

Od nás rodičov sa dozvedia, čo sa deje so zvyškom rodiny. Týmto spôsobom sa udrží spojenie s rodinou. Malo by sa to stať pravidelnou rutinou. Domáca strava, ktorú pre nich pripravíme, poskytne ďalší pocit spojenia medzi nami počas celého týždňa.

Vo všeobecnosti platí, že na úroveň, na ktorej opúšťame domov a začíname žiť dospelý život, sa pripravujeme celé roky. Samostatnosť sa buduje prostredníctvom atmosféry, v ktorej sa deti učia zodpovednosti, znalostiam, a v ktorej v podstate preberajú niektoré funkcie, ako keby už dávno žili samostatne vo svojom domove, hoci sú stále s nami. A v momente, keď nastane deň odchodu, je našou úlohou poskytnúť deťom pocit sebadôvery a istoty, pocit, že to dokážu ovládať ony samy. Vždy tu pre nich budeme ako podpora, ale zodpovednosť prejde na nich.

Každý, kto vyrastá v príliš rozmaznávajúcej domácej atmosfére, kde sa všetko robí za neho, sa ťažko prispôsobuje samostatnému životu. Takíto ľudia zostávajú limitovaní, nevedia si zorganizovať základné veci, ako je stravovanie, pranie a bežné životné povinnosti, nehovoriac o zložitých otázkach, ako sú dlhodobé vzťahy a riešenie vlastného rodinného života. Takýto človek sa bude cítiť nedostatočne vybavený na to, aby zobral celý svoj život do vlastných rúk. Pravdupovediac, ak našim deťom neposkytneme dostatočné vzdelanie v dostatočnom predstihu, bude ťažké dohnať vzniknutý deficit v čase, keď vyletia z hniezda.

Čo robiť, keď sa takáto situácia skutočne stane? Sadnime si s našimi deťmi a napíšme niečo ako príručku – príručku, ktorá bude čo najpodrobnejšia, bude obsahovať príklady a ich dôsledky, čo robiť, keď sa niečo stane určitým spôsobom, ako sa vysporiadať s možnými komplikáciami, s ktorými sa v živote pravdepodobne stretnú, a ako reagovať, keď sa vyskytnú určité problémy. Všetko, čo do mysle a srdca nevstrebali v detstve, už v starobe nenájdu.

Aj my ako rodičia musíme byť pripravení čeliť tejto situácii, keď naše deti odídu z domova, a naučiť sa žiť v prázdnom hniezde. Keď sa samy odsťahujú a dlho s nami nekomunikujú, bude to pre nás pravdepodobne veľmi bolestivé.

Možno nemáme právo cítiť sa ukrivdení, pretože to je skutočný výsledok toho, ako sme ich vychovali. Ich správanie neznamená, že nám chcú úmyselne ublížiť, ale je to práve naše ego, ktoré si vyžaduje ich pozornosť. Zrejme sme im nedokázali vštepiť dobré príklady, aby sa potom zaujímali o iných a vzájomne si oplácali vzťahy.

Keď vidíme nedostatky na svojich dospelých deťoch a svoju vlastnú osamelosť, stále môžeme urobiť to, že im každý deň zavoláme a zhodnotíme, ako sa cítia, či niečo nepotrebujú, ponúkneme pomoc alebo dáme dobrú radu. Po čase, keď si zvyknú, že im voláme, môžeme povedať niečo medzi riadkami: „Nevieme, či môžeme zavolať zajtra, ale boli by sme veľmi radi, keby ste zavolali vy nám.“ A tak sa, kúsok po kúsku, upevní zvyk vzájomného prepojenia.

Je to prirodzená súčasť života, keď naše deti dospievajú a napredujú, osamostatňujú sa a začínajú žiť svoj vlastný život. To, čo musíme mať stále na zreteli, je, že našou úlohou je dať im pocit istoty, nasmerovať ich k ich budúcemu životu a dať im pocit, že za nimi stojíme, nech sa deje čokoľvek. Mala by tu existovať čistá záruka, že hoci opustia naše domovy, nikdy neopustia naše srdcia. A takéto stanovisko bude opätované.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701476x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie