Založ si blog

Je možný objektívny internet, keď „pohľad na vec“ je vždy subjektívny?

Larry Sanger, spoluzakladateľ Wikipédie, nedávno kritizoval internetovú encyklopédiu, ktorú pomáhal vytvoriť, za jej nedostatočnú neutralitu. Nie je to prvýkrát, čo to urobil. Dňa 14. mája 2020 Sanger na svojom osobnom blogu napísal: „Wikipédia už nemá efektívnu politiku neutrality“. Namiesto toho uviedol: „Wikipédia teraz propaguje kontroverzné názory na politiku, náboženstvo a vedu“. V júli Sanger svoje tvrdenia zopakoval. Článok zo 16. júla uverejnený na Fox News citoval z rozhovoru, ktorý Sanger poskytol dva dni predtým televízii LockdownTV. Podľa tohto príbehu „Wikipédia je teraz každému známa tým, že má vo svete veľký vplyv… takže v zákulisí sa hrá veľmi veľká, odporná, zložitá hra, aby články hovorili to, čo niekto chce, aby hovorili,“ povedal Sanger a dodal, že stránka je „liberálne zaujatá.“ Ak chcete jedným slovom zhrnúť, čím sa Wikipédia stala, jej spoluzakladateľ povedal: „Správne slovo pre to je propaganda.“

Pred niekoľkými rokmi bola sieťová neutralita veľkou témou. Dokonca o nej existuje rozsiahly záznam na, hádate správne, Wikipédii. Zásada neutrality siete vyžaduje, aby poskytovatelia internetu nediskriminovali jednotlivcov alebo organizácie. Podľa Investopedie „neutralita siete stanovuje, že poskytovatelia služieb by nemali spomaľovať ani blokovať obsah používateľov“. Sanger však tvrdí, že jeho vlastný výtvor tieto ustanovenia nespĺňa.

Podľa mňa problém nie je vo Wikipédii ani v žiadnej inej platforme, ktorá nespĺňa podmienky sieťovej neutrality. Problém je v tom, že v prvom rade očakávame, že tieto podmienky budú spĺňať. Je ľudsky nemožné byť neutrálny. Názor si vytvoríme hneď, ako sa s niečím stretneme: s osobou, udalosťou alebo myšlienkou. Sme všetko možné, len nie neutrálni, tak ako sa od nás môže žiadať, aby sme zachovali nestrannosť v našom správaní sa na internete?

Sme vo svojej podstate egoisti. Možno si to nechceme priznať, ale stačí sa pozrieť na stav dnešného sveta a zistíme, do akej miery sme egocentrickí. Ak je to tak a sme tak hlboko zaujatí, že často nie sme schopní vidieť vlastnú zaujatosť, ako môžeme vytvoriť niečo neutrálne? Vlastne, kto by to od nás vôbec očakával? Ktorý človek so zdravým rozumom by si myslel, že ľudia môžu napísať heslo do encyklopédie bez toho, aby neodrážalo ich názory na danú tému?

Našťastie si myslím, že ľudia začínajú chápať, že nás kŕmia pokrivenými faktami a falošnými „pravdami“. Stále chceme konzumovať médiá, ktoré odrážajú naše názory, ktoré nám dávajú pocit, že máme pravdu, a ktoré uspokojujú naše ego, ale myslím, že si začíname uvedomovať, že kŕmenie falošnými príbehmi nie je v našom najlepšom záujme. Otázkou je, ako dlho to ešte budeme ochotní tolerovať, kým povieme: „Dosť! Nemôžeme sa už ďalej otáčať chrbtom k pravde.“

Keď dospejeme k tomuto rozhodnutiu, pochopíme, že neutralita neexistuje nikde a v ničom, pretože sme vo svojej podstate zaujatí a egocentrickí, a preto sme my sami príčinou toho, že nedokážeme vidieť svet taký, aký je. Hoci existuje kolektívna vina a my ako druh sme sebeckí, existuje aj osobná zodpovednosť – uvedomenie si, že skutočnosť, že každý je egoista, neospravedlňuje to, že ja som taký. Bez ohľadu na všetkých ostatných mám vlastnú zodpovednosť, za ktorú sa musím sám zodpovedať, najmä preto, že som si vedomý svojich chýb. Preto tvrdenie „Aj všetci ostatní sú takí“ ma nezbavuje zodpovednosti za to, čo som mohol napraviť, ale nenapravil.

Keď si dostatok ľudí uvedomí, že naše vlastné ego nám bráni vidieť svet správne, a preto nás núti budovať pokrivený svet, odrazí sa to na zvyšku ľudstva a začne sa premena. Nedokážem povedať, koľko ľudí bude potrebných na spustenie tejto zmeny, ale keď dosiahneme kritické množstvo, nahradíme v súčasnosti prevládajúci pocit vlastnej privilegovanosti pocitom vzájomného prepojenia. Namiesto toho, aby sme mali radosť z toho, že si nárokujeme niečo, o čom si myslíme, že je naše, budeme sa tešiť z toho, že môžeme sami poskytnúť to, čo môžeme. Keď sa spoločnosť stane spoločnosťou darcov, atmosféra vzájomnej zodpovednosti a starostlivosti o druhých sa rozšíri v komunitách a rodinách a svet okolo nás sa zmení k lepšiemu.

V tom čase sa nebudeme viac snažiť o neutralitu internetu ani o žiadnu inú neutralitu, pretože jediným dôvodom, prečo ju teraz hľadáme, je naša predispozícia využívať a zneužívať iných. Ale keď bude naším cieľom povzbudzovať a podporovať ostatných, nikto nebude hľadať neutralitu.

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

paríž, police, OH

Polícia v prvý deň olympijských hier v Paríži zmarila protest proti zmene klímy

27.07.2024 15:48

Aktivisti plánovali obsadiť most Pont des Arts cez Seinu, kde sa len pár hodín predtým konal otvárací ceremoniál olympijských hier.

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763999x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie