Založ si blog

V bezútešnom svete existuje východisko

Ak by sa dali súčasné pocity ľudstva opísať jedným slovom, bolo by to slovo „neistota“. Celý svet stráca smer, ľudia žijú bez možnosti predvídať jasnú budúcnosť. Nevedia, čo bude ďalej – zajtra, v nasledujúcich mesiacoch, o rok. Od nových typov koronavírusu až po extrémne počasie – všetko je čoraz nepredvídateľnejšie.

A akokoľvek sa to zdá pochmúrne, za týmto zmätkom sa skrýva dobrý úmysel prírody otvoriť nám oči, aby sme videli, že naša nekonečná honba za materiálnymi pôžitkami je zbytočná, márna, a že je čas usilovať sa o vyššie a trvalé naplnenie života.

Neistota sa prejavuje vo všetkých oblastiach: u vedúcich predstaviteľov krajín, na pracovisku, v ekonomike, v spoločnosti, v našich rodinách. Sme v slepej uličke. Vládne pocit bezmocnosti a zúfalstva a skutočne nikto nevie, ktorou cestou sa vydať.

Nevieme, čo ponúknuť našim deťom. Mladým ľuďom chýba dobrý príklad, ktorý by mohli nasledovať, a povolania, ktoré si mohli vybrať predtým, sa v dnešnej rýchlo sa meniacej realite môžu čoskoro stať nepotrebnými. V každom prípade, nemajú chuť stráviť mnoho rokov štúdiom, keď im na obzore nič reálne „nežiari“.

Ak boli ich rodičia nútení pracovať každý deň nekonečné hodiny, aby sa vypracovali – deti už nechcú takto žiť. Zdá sa, že sa poučili a uvedomili si, že nemá zmysel mrhať v tom neustálom úsilí svojou energiou, aby sa nakoniec cítili prázdne.

Mnohí mladí ľudia sa prestali naháňať za veľkými úspechmi a namiesto toho sa snažia v živote len prežiť, krátiť si čas pripojením k elektronickým zariadeniam a „odpojením sa“ od okolia.

Vo všeobecnosti sa vytrácajú stimuly pre rozvoj, ktoré sme mali v minulosti. Začali sme chápať, že už nie je kam ísť, že už nie je túžba kráčať ďalej, že už nie je sila, ktorá by nás poháňala vpred. Z toho vyplýva naše zúfalstvo, depresia a bezmocnosť. Kým ľudia nezačnú hľadať zmysel života, výroky typu „radšej by som bol mŕtvy ako živý“, budú čoraz častejšie.

Bez jasnej budúcnosti a cieľa nemá človek silu žiť. Tento trend vidíme všade na svete, vo väčšej či menšej miere, v závislosti od povahy ľudí alebo podmienok v jednotlivých krajinách. Rozhodne však ide o celosvetový fenomén.

Je to prvýkrát v histórii, keď nikto jednoducho nevie, čo sa deje. Vládne všeobecný pocit šoku. Nemáme predstavu, ako ovplyvniť to, k čomu dochádza, ako viesť alebo byť vedení. Význam ľudského, vedeckého, technického a ekonomického rozvoja, ktorý sme dosiahli v priebehu generácií klesá, pretože si teraz kladieme otázku, či všetko, čo sme doteraz vybudovali, má skutočnú hodnotu, vďaka ktorej by sme mohli byť šťastní a spokojní.

Tento zlomový bod sme dosiahli z určitého dôvodu. Takýto stav beznádeje sa prejavuje preto, aby sme si uvedomili, že sa z tohto bludiska nemôžeme dostať vlastnými, individuálnymi silami. Táto situácia nám ukazuje, ako veľmi sme sa jeden druhému odcudzili. Keby sme neboli takí polarizovaní a rozdelení, necítili by sme sa tak osamelo, neisto a úzkostlivo. Boli by sme oveľa odolnejší, sebavedomejší a plní nádeje do budúcnosti.

Preto to, čo vnímame ako všeobecnú krízu a zlo, je v skutočnosti dielom prírody – Vyššej moci, ktorá je vo všetkom dobrá a posúva nás dopredu, aby sme napravili svoju sebeckú povahu a škodlivé vzťahy s druhými, ktoré sú hlavnou príčinou všetkých našich problémov.

Dnes nebudeme schopní úspešne riadiť svoje životy alebo prežiť bez metódy, ktorá by nás viedla, bez metódy spojenia. Učí nás, že skutočný zmysel nášho života nemožno nájsť v tomto svete, v pozemskej, pominuteľnej hmote, ale iba nad ním. K tomuto vznešenému stavu sa môžeme dostať len vtedy, keď sa spojíme a vybudujeme spoločnosť skutočne založenú na princípe lásky k druhým, na vzájomnej starostlivosti a reciprocite. Takto budeme schopní vytvoriť čo najúrodnejšiu pôdu pre radostnú existenciu.

Na ceste od lásky k sebe k láske k druhým sa zmení náš obraz reality. Naše zmysly sa obnovia, naša myseľ a srdce zmenia smer zvnútra navonok a odhalí sa nám úplne protikladný svet. Zrazu vnímame svet ako vyšší, širší. A ten je v dokonalej spojitosti so silou, ktorá v prírode všetko riadi a vyvažuje, a my tak dosahujeme zmysluplný život a večné naplnenie.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702671x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie