Založ si blog

Ak by sa zvieratá správali ako ľudia

Ľudia stoja na vrchole evolučnej pyramídy na Zemi. Napriek tomu rýchlo smerujeme k úplnej bezmocnosti – tvárou v tvár extrémnym klimatickým javom, nezastaviteľnému vírusu, slabnúcej obratnosti politikov a stupňujúcim sa sociálnym rozdielom. Zdá sa, že nielen civilizácia, ale celý svet sa postupne rozpadá vo švíkoch.

Ak budeme hľadať vinníka, nenájdeme nikoho iného než seba. My sme tí vinníci. Nielenže sme najhorší, ale sme jediným negatívnym prvkom na planéte. Keby nebolo nás, všetko by prekvitalo, bolo by pokojné a mierumilovné.

Predstavte si, čo by sa stalo, keby sa zvieratá správali ako ľudia! Mäsožravce by zabíjali svoju korisť pre zábavu a slávu, až kým by im nezostala žiadna potrava. Prípadne bylinožravce by zjedli všetku trávu, až by aj oni umreli od hladu alebo by im praskol žalúdok.

Keby sa zvieratá správali ako ľudia, odopierali by iným druhom prístup na pastviny alebo lovecké územia, len aby si udržali moc a kontrolu. Zvieratá by medzi sebou bojovali nie preto, aby sa najedli, ale aby ponížili iné druhy, alebo jednoducho len tak zo športu. Keď by sa dominantné druhy dostali k moci, nielenže by medzi sebou zápasili o nadvládu, ale aj by sa navzájom zabíjali, aby zabránili tomu, aby ich potomstvo rivalov mohlo v budúcnosti ohrozovať. Vo vojne o nadvládu by zabíjali aj svoje mláďatá, aby si pripomenuli, že sú najväčší borci všetkých čias.

Tieto „zverstvá“ vymyslené o živočíšnej ríši sú realitou nášho každodenného života. Preto nemôžeme z kolapsu tohto nášho sveta obviňovať nikoho iného než seba.

Ak chceme zachrániť seba aj našu planétu, musíme siahnuť oveľa hlbšie, než len zmeniť zdroje energie a znížiť používanie plastov. Musíme preniknúť do svojej vlastnej prirodzenosti a napraviť zlo, ktoré sa skrýva v každom z nás. Je to naša jediná šanca na prežitie.

Zmeny, ktoré musíme urobiť, nie sú len zmenami v správaní, ale aj nápravou nášho ega, nášho pravého ja. V súčasnom nenásytnom spôsobe myslenia je naša prirodzenosť pripravená pohltiť čokoľvek – a všetko – až kým z nej nič nezostane. Spúšť, ktorú po sebe zanecháva, zničí nás a aj našich potomkov.

Myslíme si, že sme najmúdrejšie bytosti, ale zvieratá vedia, že ich prostredie živí, zatiaľ čo my ho využívame, akoby v ňom bola nekonečná hojnosť. Podrezávame si konár, na ktorom sedíme, a pritom definujeme svoje správanie ako „pokrok“.

Hoci jasne vidíme svoju hlúposť, chýba nám odhodlanie zmeniť smer. Keďže sme takí bezmocní, našou jedinou možnosťou je čerpať silu a povzbudenie jeden od druhého.

Ak začneme spoločne pracovať na zmene našich hodnôt z vykorisťovateľských na ohľaduplné a z násilníckych na starostlivé, zmeníme naše sociálne prostredie, ktoré následne zmení naše myslenie. To, a len to, spôsobí, že zmeníme svoje správanie ako voči sebe navzájom, tak aj voči zvieratám, rastlinám, pôde a ovzdušiu. Preto je zmena našich vzťahov, našich postojov jeden k druhému, jediným spôsobom, ako zachrániť túto planétu aj seba samých a dať našim deťom nádej do budúcnosti.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688614x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie