Založ si blog

Kam smeruje Európa

Čoraz častejšie počúvam o zhoršujúcej sa hospodárskej situácii v Európe. Priatelia a študenti z celého kontinentu mi hovoria, že život v ich krajine sa zhoršuje, že je čoraz ťažšie zarobiť si na živobytie, a že strácajú nádej. Upozorňujem na to už niekoľko rokov. Riešením je však to, čo bolo vždy – prevýchova od sebestredného postoja, ku ktorému sa Európania prihlásili, k postoju ústretovému a ohľaduplnému. To je pre kontinent jediné východisko.

V súčasnosti nie je dôvod na to, aby sa situácia zlepšila. Správy o rastúcich cenách bývania a výrobkov v Českej republike, o migrácii za prácou z Maďarska, o rastúcej nerovnosti medzi vnútrozemím Španielska a jeho pobrežnými oblasťami a o ďalších nespočetných problémoch, o ktorých som sa dopočul, ani len nezachytávajú tie na povrchu. Okrem toho, boj krajín „druhej a tretej úrovne“ v Európe proti bohatým európskym krajinám, nepomáha ani utláčateľom, ani utláčaným. Európske krajiny sú ohrozené vojnou a prisťahovalcami, ktorí prúdia na kontinent, čo situáciu len zhoršuje. Čo budú robiť teraz, keď sa európske hospodárstvo zastavuje? Ak k tomu, ako „čerešničku na torte“, pridáme tzv. koronavírus, máme pred sebou veľmi neistú a nestabilnú situáciu.

Nie som optimista, ale kým existuje nádej, musíme sa snažiť vysvetliť jedinú cestu z tejto zostupnej špirály. Európu možno zachrániť len vtedy, ak ľudia a národy prestanú sledovať len svoj osobný prospech. V ekonomike, kde na sebe všetko závisí, pojem „osobný zisk“ jednoducho neexistuje. „Vzájomná závislosť“ a „osobný“ sú v istom zmysle oxymoron.

Nikto nemôže Európe hovoriť, čo má robiť, musí vziať svoj život do vlastných rúk. Musí však brať do úvahy životy úplne všetkých, nielen tých v bohatých krajinách, inak zničí všetky životy. Európa sa musí naučiť, čo znamená byť ohľaduplný a zabezpečiť, aby každý, naozaj každý, mal to, čo potrebuje. Ak má byť spoločným trhom, ako o sebe tvrdí, musí sa aj postarať o spoločné všeobecné blaho. Načo je inak spoločný trh?

Aby existoval (skutočne) spoločný trh, musí existovať spoločný záujem. To znamená, že Európa musí v prvom rade zastaviť prílev ľudí z celého sveta, najmä z Ázie a Afriky. Ich záujmy sú veľmi odlišné od európskych a ich kultúra nemá s európskou nič spoločné. Európa v súčasnosti nedokáže uniesť inváziu cudzincov, ktorí menia jej kultúrne a náboženské zloženie, a to popri hospodárskych a sociálnych problémoch, ktoré už má.

Okrem toho musí po zastavení prílevu migrantov zabezpečiť, aby mal každý v Európe minimálne a dôstojné životné podmienky. Ak sa zanedbá jedna časť európskeho trhu, celé usporiadanie sa zrúti ako domček z kariet.

Po tretie, musí byť samozrejmosťou postarať sa o všetkých, rovnako ako sa neopúšťa blízky člen rodiny. Takéto kroky si však vyžadujú, aby Európa prekonala stáročia vojen, sprisahaní a zlej krvi medzi krajinami. Nesmieme zabúdať, že obe doterajšie svetové vojny sa začali v Európe, a to z pádnych dôvodov. Toto je výchova, o ktorej som hovoril na začiatku tohto článku: výchova k vzájomnej zodpovednosti, dôvere a dobrej vôli.

Trvalá zmena môže byť len výsledkom dôkladného vzdelávacieho procesu. Ak sa na tom zhodnú všetky krajiny, Európa môže z tejto výzvy vyjsť víťazne. Na druhej strane, ak umožní krajinám, aby sa vzdali vzájomnej zodpovednosti, alebo umožní, aby sa sem naďalej hrnuli cudzinci, je odsúdená na zánik. Nebude trvať dlho a o osude Európy sa rozhodne, či už tak alebo onak.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698393x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie