Založ si blog

Ľudia sú ako otvorená kniha – ako ich čítať?

V Kodani, hlavnom meste Dánska, sa nachádza originálna knižnica, ktorá naberá na vážnosti po celom svete, a nazýva sa „ľudská knižnica“. Ľudia si sem neprichádzajú požičiavať knihy, ale žiadajú ľudské bytosti, aby sa podelili o príbeh svojho života.

Ktokoľvek môže prísť a vybrať si človeka, ktorého svetonázor alebo životný štýl ho zaujme – napríklad utečenca alebo pacienta s AIDS, tibetského mnícha alebo vojaka trpiaceho posttraumatickou stresovou poruchou, transsexuála alebo narkomana – a jednoducho sa s ním tridsať minút rozprávať.

V udržiavanej zelenej záhrade v centre mesta mu budú respondenti otvorene a pokojne rozprávať príbeh svojho života a „čitateľ“ môže slobodne klásť otázky a viesť dialóg. Predpokladom je stretnutie so živými ľuďmi, ktorí sú bežne prenasledovaní, a ich konfrontácia bez predsudkov a tabu.

Hypoteticky, keby sme si mohli vypočuť všetky príbehy všetkých ľudí na svete, nech už sú akíkoľvek a ktokoľvek, zistili by sme spoločnú vec: všetky sú príbehmi „porušenia“ niečoho a sú výsledkom vplyvu prostredia, ktoré na nich pôsobilo, výchovy, ktorú dostali v detstve, a spoločnosti, ktorá ich v priebehu rokov formovala.

V rozdelenom a polarizovanom svete to znie, akoby iniciatíva budovania tolerancie v ľudskej knižnici mohla pomôcť ľuďom, rozprávačom aj poslucháčom, ale môže ich oboch len zmiasť. Rozprávač hovorí zo svojho pohľadu, uväznený vo vlastnom rozprávaní, pretože žiadny súkromný životný príbeh v skutočnosti nevedie k čítaniu nášho veľkého a spoločného príbehu, toho, ktorý sa končí šťastným ľudstvom.

Náš spoločný príbeh sa začína plánom stvorenia, vopred existujúcim a neustále prebiehajúcim plánom, ktorý riadi všetko v celom systéme prírody a ľudstva, začínajúc veľkým treskom, od rozšírenia nekonečného množstva častíc na neživej, rastlinnej, živočíšnej a ľudskej úrovni, stvorenia pokračujúceho v spájaní všetkých svojich jednotlivých častí, v zhromažďovaní a zoskupovaní všetkých svojich detailov a v prinášaní jednoty medzi všetkých tvorov, ako aj pocitu úžasnej harmonickej sily stvorenia. To je celý príbeh.

Dej komplikuje narastajúca egoistická povaha každého človeka, ďalší faktor, ktorý vyplýva z prirodzeného vývoja stvorenia, ktorý posilňuje náš pocit individuality, oddeľuje nás od ostatných a dáva nám pocit nadradenosti nad ostatnými. Preto sa spoločný príbeh prehliada.

Výsledkom je, že rečníci v ľudskej knižnici označujú svoj životný príbeh za „bestseller“, a ten zas hrdo nafukuje a odráža ich životné skúsenosti, akoby išlo o skutočné hrdinské činy. Namiesto toho, aby sme videli, ako nás naša vrodená ľudská egoistická povaha, zlý inštinkt, ktorý funguje v každom človeku od útleho veku s cieľom zničiť toho druhého, ako nás ako ľudskú spoločnosť priviedla k zneužívaniu druhých.

Rozprávač prirodzene problém zjemní, zafarbí ho do určitého odtieňa, dá druhým rady, ktorými sa pravdepodobne nebudú riadiť, a osobný príklad môže poslucháča zmiasť. Namiesto toho, aby sme boli ohromení všadeprítomným egoizmom, ktorý vládne v spoločnosti a bráni nám dosiahnuť cieľ stvorenia, a aby sme uznali, že sme sa odklonili od cieľa života, len chválime životný štýl, ktorý sme si vytvorili, zvečňujeme ho krásnymi slovami a definujeme ho ako podstatu života.

Neexistuje žiadna prevencia ani zákaz srdečného ľudského rozhovoru, ani priestor na zrušenie identity každého človeka, ale najdôležitejšie je nájsť a vyzdvihnúť v týchto osobných príbehoch ten istý skrytý bod, ktorý vzniká pri hľadaní celého príbehu, príbehu opätovného spojenia, príbehu priateľských a podporných vzťahov ľudstva. Táto kniha je určená pre každého, kto ju otvorí.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701622x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie