Založ si blog

Kam až zájdeme na sociálnych sieťach?

„Viac ako 40 minút obťažoval neznámy muž ženu vo vlaku verejnej dopravy vo Filadelfii a potom ju znásilnil, zatiaľ čo okoloidúci držali mobilné telefóny, zrejme aby útok nahrali,“ informovala prednedávnom televízia NBC News. „Napadnutie si všimol zamestnanec SEPTA (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority – Dopravný úrad juhovýchodnej Pensylvánie), ktorý zavolal 911. To umožnilo príslušníkom SEPTA okamžite reagovať a zadržať podozrivého priamo pri čine.“ O niekoľko dní neskôr sa objavilo ďalšie video, na ktorom sa krokodíl vrhá na 14-ročného chlapca, ktorého pozostatky sa našli o niekoľko hodín neskôr.

Hoci niektorí čitatelia v komentároch vyjadrili šok nad neochotou okolostojacich zasiahnuť, domnievam sa, že im v tom zabránil prirodzený pud sebazáchovy. Čo však nie je normálne, je skutočnosť, že si tieto udalosti nahrávali na svoje telefóny a zverejnili ich na sociálnych sieťach. Z toho vyplýva, že nielenže sme horší než akékoľvek zviera, ale že sa tešíme z utrpenia iných a využívame ho, aj keď je tým druhým žena alebo dieťa.

Na prvý pohľad sa prizerajúci ľudia nedopustili žiadneho zločinu, no napriek tomu sme z nich zdesení ešte viac ako zo sexuálneho násilníka alebo smrti dieťaťa. Je na to dobrý dôvod: náhodným svedkom mohol byť ktokoľvek z nás. Neboli to chorí ľudia; boli to bežní normálni ľudia, ktorí dochádzajú do práce alebo z práce, prípadne cestujú na návštevu k priateľom alebo členom rodiny. Predstavujú skutočnú tvár spoločnosti, ktorej sme súčasťou aj my.

Naši mudrci definovali ľahostajnosť ako „sodomské pravidlo“, princíp, pre ktorý bolo zničené biblické mesto Sodoma. Túto zásadu nazvali: „Moje nech je moje a tvoje nech je tvoje“. (Mišna, Avot, 5:13), čo znamená, že nikto nezasahuje do života iného človeka; každý sa stará sám o seba. Za túto bezohľadnosť bola Sodoma zničená. Ako ďaleko sme od tejto vlastnosti? Podľa toho, čo sú schopní natočiť prihliadajúci svedkovia, sme ju prekročili…

Preto sa naša spoločnosť rozpadá. Už teraz vidíme, že nemáme súcit s druhými, iba túžbu zneužiť ich nešťastie alebo ich využiť pre nejaké sebecké potešenie. Nie je čas, aby sme namiesto čakania na osud podobný Sodome, urobili niečo s tým, akí sme?

Radosť z ľudského utrpenia nie je pre ľudstvo ničím novým. Napríklad v starovekom Ríme bolo bežným trestom pre najhorších zločincov, utekajúcich otrokov a kresťanov „damnatio ad bestias“ (odsúdenie šelmám), pri ktorom odsúdencov zabíjali divé zvieratá, napríklad leopardy alebo levy, pred jasajúcimi davmi v Koloseu. V súčasnosti je Koloseum na Instagrame, Facebooku, Twitteri a ďalších sociálnych sieťach. Arény sú možno iné, ale radosť divákov naznačuje, že sme sa nezmenili.

Myslím, že musíme začať vážne uvažovať o náprave našej základnej povahy. Sme na pokraji záhuby. Rasa, ktorej povaha je taká skazená, rasa, ktorá ovládla planétu a vnucuje svoju krutosť všetkým bytostiam, nebude môcť dlho žiť. Myslím si, že musíme presmerovať nielen svoje správanie, ale aj príčinu nášho správania, jej motor, a to našu vlastnú prirodzenosť.

Nepochybujem o tom, že nakoniec dospejeme k rozhodnutiu, že to musíme urobiť, ale obávam sa ceny, ktorú budeme musieť zaplatiť, aby sme sa tam dostali. Ak sa vedome rozhodneme pre zmenu teraz, skôr než nás k tomu príroda donúti, odvrátime kataklizmu, ktorá sa na nás jednoznačne valí. Ak sa rozhodneme pre nečinnosť, nič nezabráni jej príchodu.

 

Zvyšky ľudskosti budú musieť ešte uskutočniť potrebné zmeny a napraviť ľudskú povahu, ale nie je absolútne žiadny dôvod, aby to prebehlo tak katastrofálne. Zem je dosť bohatá na to, aby sa o všetkých postarala viac než štedro, ale záleží na tom, či sa zmeníme k lepšiemu, alebo si zachováme svoju zlú povahu.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688458x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie