Založ si blog

Klímu zachránia činy, nie deklarácie

Tak ako svet vstupuje do konferencie o klimatických zmenách v Glasgowe v roku 2021, čoraz viac údajov naznačuje, že ľudské úsilie, za predpokladu, že nejaké bolo, bolo prinajlepšom nedostatočné. Zatiaľ čo svetoví lídri šíria množstvo vyhlásení o obmedzení emisií skleníkových plynov, skutočnosť je opačná. Správa OSN o produkčnej medzere (The UN Production Gap Report) sleduje rozdiel medzi vládami naplánovanou produkciou fosílnych palív a skutočnou úrovňou globálnej produkcie. Tohtoročná správa odhaľuje, že „napriek zvýšeným klimatickým ambíciám a čistým nulovým záväzkom vlády stále plánujú v roku 2030 vyprodukovať viac ako dvojnásobné množstvo fosílnych palív, než by bolo v súlade s obmedzením globálneho otepľovania na 1,5 °C“.

Aj keby však vlády mali v úmysle splniť svoje záväzky, zmenu klímy by to nezvrátilo. Ak porovnáme množstvo skleníkových plynov, ktoré produkuje ľudstvo, s množstvom, ktoré vypúšťajú sopečné erupcie, lesné požiare a zrýchlené topenie permafrostu na Aljaške, v Grónsku, Kanade a na Sibíri, bude jasné, že príroda smeruje k rýchlej zmene klímy, či už s našou „pomocou“ alebo bez nej.

Zmena klímy nie je jedinou krízou, ktorej ľudstvo čelí. Krízy sú v každej oblasti ľudskej činnosti: medzinárodné napätie rastie, náboženský extrémizmus sa zvyšuje, rasové a kultúrne napätie rozdeľuje krajiny zvnútra a svetové hospodárstvo sa potáca na pokraji stagflácie (trvale vysoká inflácia kombinovaná s vysokou nezamestnanosťou a stagnujúcim dopytom v ekonomike danej krajiny). Aby toho nebolo málo, húževnatý koronavírus stále narúša životy a hospodársku obnovu na celom svete, dodávateľské reťazce sa pretrhávajú, čo vedie k nedostatku plynu, potravín a iných základných produktov. Prírodné katastrofy sú čoraz častejšie a prudšie, práve v dôsledku klimatických zmien. Je zrejmé, že sa musíme prestať sústrediť len na konkrétne problémy a začať myslieť viac systémovo.

Náš svet je postavený ako pyramída. V základni pyramídy je úroveň minerálov, nad ňou je flóra, ešte nad ňou fauna a na vrchole pyramídy stojí človek. Nie sme súčasťou živočíšnej ríše, pretože hoci naše telá sú podobné telám iných primátov, naša myseľ nám umožňuje uvažovať o našej minulosti, budúcnosti a vytvárať dlhodobé plány pre seba a pre planétu.

Napriek našej vyššej mysli však nie sme „nad“ týmto systémom, sme jeho súčasťou. Ako takí ovplyvňujeme všetky úrovne pod nami. Preto akákoľvek porucha na najvyššej, ľudskej úrovni „presakuje“ do celej pyramídy a kazí aj ostatné úrovne.

Teraz je ľahké pochopiť, že problém spočíva priamo v ľudstve. Navyše, keďže problémy zahŕňajú všetky oblasti ľudskej činnosti, potom je jasné, že obmedzenie emisií plynov nič nevyrieši. Ak chceme napraviť svet, musíme napraviť ľudstvo.

Keď skúmame ľudstvo, každý človek má jedinečné schopnosti a vlastnosti. Tieto vlastnosti samy osebe nie sú problémom, ale výhodou. Rozmanitosť ľudských myšlienok, prístupov, kultúr, nápadov a presvedčení vytvára gobelín, ktorého vlákna sa spletajú do silného celku, ktorý by teoreticky mohol dosiahnuť čokoľvek. Problém teda nie je v ľuďoch, ale v tom, ako sa navzájom spájajú.

V súčasnosti sa nitky v gobelíne ľudstva snažia navzájom roztrhnúť. Namiesto toho, aby sme sa navzájom posilňovali, podporovali a povzbudzovali, bojujeme o nadvládu a moc. Namiesto toho, aby sme pracovali na tom, aby tkanina bola čo najsilnejšia a najkrajšia, snažíme sa byť tou najsilnejšou niťou v plátne. Môžeme sa čudovať, že sme vyčerpaní? Možno sa čudovať, že sme znechutení z nekonečných bojov a zlej vôle, ktoré nás obklopujú? Možno sa čudovať, že depresia je najrozšírenejšou chorobou našej doby? A napokon, možno sa čudovať, že náš svet, náš jediný domov, je zničený? Myslím, že teraz už vieme, na čo sa naozaj musíme zamerať, keď prichádzame zachraňovať našu planétu.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702639x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie