Založ si blog

Všadeprítomný strach a ako z neho

Väčšina z nás si neuvedomuje motívy svojho konania. Prechádzame životom takpovediac na autopilota a málokedy sa zamýšľame nad tým, čo nás núti robiť to, čo robíme, hovoriť to, čo hovoríme, a myslieť si to, čo si myslíme. Má to svoj dobrý dôvod: nikto si nechce uvedomiť, že motiváciou nášho konania je strach. Sme v neustálom únikovom režime a myšlienka naň je neznesiteľná.

Jeden zo susedov v bytovom dome, kde bývam, má strach zo svojej banky. Je strašne zadlžený a banka mu môže kedykoľvek zablokovať všetky platby a trvalé príkazy. Ďalší sused má strach z polície. Chytili ho pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu a bojí sa, že mu polícia príde prehľadávať byt. Ale najviac sa bojí, že by polícia mohla prísť do jeho kancelárie s príkazom na prehliadku a zahanbiť ho pred jeho spolupracovníkmi.

Všetci sme takí: bojíme sa niečoho alebo mnohých vecí. Bojíme sa toho, čo si o nás ľudia pomyslia a čo o nás povedia. Bojíme sa o svoje deti na toľkých úrovniach, že to ani nevieme opísať. Bojíme sa vírusu, bojíme sa klímy, bojíme sa teroristov, bojíme sa, že nás budú využívať kolegovia, spolupracovníci a šéfovia, a bojíme sa o svoju budúcnosť a budúcnosť našich detí.

Stručne povedané, sme nevedomky zapletení do siete strachov, ktorá každým okamihom formuje a určuje náš život. Navyše práve prostredníctvom tejto siete máme pocit, že žijeme, že existujeme. Tlaky, ktoré pociťujeme od všetkého okolo nás – od nerastov cez rastliny a zvieratá až po ľudí – nám umožňujú cítiť tento svet a seba v ňom.

Je to však negatívny pocit. Zo všetkého máme strach. Snažíme sa užívať si život, ale všetko, čo dostávame, je tlak zo strany vlády, banky, šéfa, detí, úradov a podobne. Sme v bode, keď sa považujeme za šťastných, ak nás nikto a nič netrápi. To však nie je šťastie, je to neprítomnosť utrpenia.

Nemôžeme sa prestať báť; tak je postavený svet a tak sme postavení aj my. Môžeme však zmeniť veci, ktoré nás desia, čo následne zmení naše pocity.

Sme bytosti hľadajúce potešenie. Bojíme sa, keď máme pocit, že by sme mohli byť zranení alebo si neužívať život. Preto je náš strach určený tým, čo si chceme užiť. Ak si chceme užívať iné veci než tie, ktoré chceme práve teraz, budeme sa báť iných vecí, a podľa toho sa zmení celý náš pohľad na svet a vlastne aj celý náš svet.

Trik, ako sa vymaniť z depresívneho, smutného stavu našej existencie, spočíva v tom, že presunieme svoju pozornosť zo sústredenia sa na seba na sústredenie sa na iných. Pozrite sa na matky sústredené na výchovu svojich detí. Ľudské matky aj matky v ríši zvierat sú skvelým príkladom odvahy a sily, ktorú čerpajú zo starostlivosti o iných, konkrétne o svoje mláďatá.

Mali by sme sa z toho poučiť. Materinská láska prichádza prirodzene, ale láska k cudzím ľuďom si vyžaduje tréning a prax a široký spoločenský konsenzus k tomuto procesu. Práve to však dnes potrebujeme, a to zúfalo. Potrebujeme sa naučiť nebáť sa, že sa nebudeme dostatočne starať, že nebudeme dostatočne dávať. Náš tlak musí byť tlakom milujúcich matiek, tlakom, ktorý vytvára život, a nie tlakom nepriateľov, ktorí chcú zničiť svojich protivníkov. Ten druhý tlak pociťujeme práve teraz a zabíja nás i svet, v ktorom žijeme.

Sme v zúfalom stave. Naša planéta ani ľudstvo už dlho nevydržia negatívny tlak, ktorý vyvíjame jeden na druhého i na životné prostredie. Ak nezmeníme svoje obavy a strach zo záujmu o seba na záujem o druhých, naše egocentrické zameranie na seba nám prinesie vlastnú záhubu.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699176x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie