Založ si blog

Nech sa nikdy neprestaneme pýtať

Ilan Ramon bol prvým izraelským astronautom. Bol na palube STS-107, 28. misie raketoplánu Columbia. Pri vstupe do atmosféry sa Columbia rozpadla a explodovala, pričom zahynulo všetkých sedem členov posádky na palube. Ramon dosiahol veľké úspechy. Bol elitným stíhacím pilotom a najmladším pilotom, ktorý sa zúčastnil na izraelskom útoku, ktorý zničil iracký jadrový reaktor. Napriek svojmu úspechu si Ramon kládol dojemné otázky o živote a jeho zmysle, nad ktorými by sme sa podľa mňa mali zamyslieť všetci, pretože práve ony dávajú hodnotu našim činom.

Pán Ramon poslal svoje otázky Ješajahuovi Leibowitzovi, známemu profesorovi biochémie a neurofyziológie na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, ktorý bol aj plodným spisovateľom v oblasti židovského myslenia a západnej filozofie. „Už dlhší čas uvažujem nad mnohými otázkami, ktoré by sa dali zhrnúť do názvu: Aký je cieľ človeka vo svete, v ktorom žijeme?“, napísal Ramon. „Čím viac otázok si kladieme, tým väčšie sú rozpory a nejasnosti. Ako vysvetliť podstatu života?“ opýtal sa profesora Leibowitza. „Ako vidíte zmysel a cieľ života človeka a aká je cesta k dosiahnutiu tohto cieľa?“

Dnes, keď si mnohí ľudia kladú podobne pálčivé otázky, by sme sa nimi mali zaoberať pozornejšie. Tieto otázky majú svoj dôvod; sú kompasom, ktorý nás vedie k nášmu životnému poslaniu, k nášmu konečnému cieľu.

Aby sme však našli svoj cieľ, mali by sme začať od základov. Možno si to neuvedomujeme, ale ľudstvo, ba celá realita, sa neskladá z odlišných entít a samostatných jednotlivcov. V skutočnosti sme všetci súčasťou celku, ktorý funguje ako jediný organizmus a my sme jeho bunkami a orgánmi.

Problém je v tom, že si svoju jednotu neuvedomujeme a vnímame sa ako samostatné bytosti. Tak ako môžeme pochopiť zmysel existencie bunky len v kontexte organizmu, v ktorom žije, môžeme pochopiť svoju vlastnú existenciu len v kontexte celej reality. Keďže sa cítime ako oddelené bytosti a neuvedomujeme si svoje spojenie so všetkými stvoreniami, nemôžeme nájsť zmysel a účel svojej existencie.

Preto namiesto toho, aby sme žili plnohodnotný život ako súčasť niečoho vyššieho, než sme my sami, žijeme len pre seba a nevieme, prečo prechádzame životnými ťažkosťami ani aký úžitok máme zo svojej existencie. To je hlavná príčina dnešného čoraz častejšieho výskytu úzkosti a depresie.

Našou úlohou je preto uvedomiť si našu vzájomnú prepojenosť. Ak sa dokážeme vnímať ako jeden celok, budeme vedieť, aké je naše miesto vo svete, čím mu môžeme prispieť a ako by sme mali žiť svoj život. Budeme šťastní a sebavedomí, keď budeme poznať svoju hodnotu a svoje miesto vo svete.

Nikdy sa však nedozvieme o svojej prepojenosti alebo o zmysle svojho života, ak sa na to nebudeme pýtať. Tieto základné otázky, ktoré môžu byť niekedy dosť skľučujúce, sú motorom, ktorý nás poháňa pri hľadaní odpovedí. Sú silou, ktorá posúva ľudstvo k ďalšiemu poznávaniu a vývoju. Ak chceme neustále rásť, nikdy by sme sa nemali prestať pýtať.

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Aký máme jeden na druhého vplyv?

12.04.2024

Žijeme spoločne v jednom veľkom prepojenom systéme. Tento systém ovplyvňujeme aj na fyzickej úrovni, napríklad keď spolu komunikujeme a hovoríme. Problémom je, že väčšinou na seba pôsobíme škodlivo, deštruktívne a sebecky. Namiesto toho, aby sme si navzájom pomáhali, boli pozitívnou a užitočnou súčasťou systému, vytvárame druhým problémy. Keď pôsobíme v dobrom [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 369
Celková čítanosť: 696848x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie